viernes, 19 abril 2024

Información y noticias de la provincia de Valencia

El Magnànim explora El camino filosófico de Hans Blumenberg, obra de Pedro García-Durán

José Luis Villacañas i Anacleto Ferrer presentaran aquest treball el proper dijous al Col·legi Major Rector Peset.

El proper dijous, 9 de novembre, la Institució Alfons el Magnànim-Centre Valencià d’Estudis i d’Investigació, dependent de l’Àrea de Cultura de la Diputació de València, presentarà el llibre El camino filosófico de Hans Blumenberg. Fenomenología, historia y ser humano, obra de Pedro García-Duran. L’acte tindrà lloc a les 19:30 hores a la sala la Muralla del Col·legi Major Rector Peset de València i comptarà, junt amb l’autor, amb la participació de José Luis Villacañas, catedràtic de filosofia de la Universidad Complutense de Madrid, i d’Anacleto Ferrer, director de l’Institut d’Humanitats i de Patrimoni de la Institució Alfons el Magnànim.

Aquest treball, publicat dintre de la col·lecció Novatores, és el primer estudi sobre el conjunt del pensament de Hans Blumenberg (Lübeck, 1920-Münster, 1996) publicat en castellà. L’extensa i complexa obra d’aquest filòsof, la repercussió internacional del qual no deixa d’augmentar, amb prou feines comença a ser estudiada en els països de parla castellana.

«El present volum —explica García-Durán— vol suposar una aportació inèdita i original que permeta afermar la seua recepció en aquest context i servisca d’introducció a qui vulga acostar-se a l’obra original». L’autor no solament ha dut a terme una recerca detallada que té en consideració tota la producció del pensador de Lübeck, incloent la seua obra pòstuma i inèdita, sinó que, a la seua vegada, ha tractat de donar amb la problemàtica de fons que subsisteix a través dels diferents moments del pensament blumenberguià i que fa possible exposar el decurs d’un pensament viu i actual mostrant la seua coherència i el perquè de les seues transformacions.

Partint de la primerenca formació fenomenològica de Hans Blumenberg i posant l’accent en la continuïtat de la seua trajectòria intel·lectual, Pedro García-Durán mostra els motius i els plantejaments que condueixen des de la preocupació del hanseàtic per la historicitat fins a la seua antropologia filosòfica pòstuma, passant per la metaforologia, la teoria de la modernitat o la interpretació del mite, constituint, en paraules de l’autor, «una guia accessible i completa del conjunt del pensament d’uns dels filòsofs més polifacètics, complexos i fascinants de la segona meitat del segle XX».

Pedro García-Durán (València, 1978) és doctor en Filosofia per la Universitat de València. Com a especialista en Hans Blumenberg ha coeditat amb Faustino Oncina Coves el primer volum col·lectiu monogràfic en castellà sobre l’autor titulat Hans Blumenberg: historia In/conceptual, antropología y modernidad i ha col·laborat en la traducció de l’obra Literatura, estética y nihilismo. Alhora, ha contribuït amb articles, ressenyes i traduccions a publicacions com Pasajes, La torre del virrey o Revista de filosofía Aurora.

Últimas noticias

Contenido relacionado