Una manifestació en Benimaclet reclama frenar el PAI

Veïns de Benimaclet, juntament amb entitats i comerços, han eixit als carrers per a manifestar-se i reivindicar que "la desclassificació (del sòl com a urbanitzable) és la solució".

PublicitatAVL

La marxa, convocada per Cuidem Benimaclet i l’Associació Veïnal del barri, ha partit al voltant de les 11.30 hores del carrer Mistral cap a l’avinguda de Valladolid. Amb esta protesta, han exigit frenar el PAI de la zona est del barri, una zona d’hortes sobre la qual l’empresa Metrovacesa preveu construir 1.350 habitatges.

Els participants han mostrat pancartes amb lema com ‘Defensem l’horta’, ‘Parem el PAI‘, ‘Desclassificació és la solució’, ‘La història és nostra i la fem els barris’, ‘Per un urbanisme sostenible’, ‘Més edificis, a qui van els beneficis?’ i ‘Stop gentrificació, desnonaments i pujada del lloguer’.

PublicitatRovira  

La protesta ha comptat amb l’actuació de l’artista valencià Xavi Sarrià, veí de la zona, i amb la col·laboració i participació d’entitats com la colla de dolçainers i tabaleters de Benimaclet, Estrela Roja, la Jove Muixeranga de València, la batucada S’ambala i els ‘gegants’ de l’Assemblea Veïnal de Benimaclet.

Cuidem Benimaclet ha convocat esta manifestació per a reivindicar “un barri digne i participatiu, sense expulsions de veïnat, amb dotacions i serveis públics suficients, que conserve el patrimoni històric i el seu vincle amb l’horta”, segons ha explicat en un comunicat.

Per a això, defensa la desclassificació de la zona com a sòl urbanitzable, com es proposa en un informe realitzat per la Universitat de València presentat recentment, en el qual es calcula que convertir la zona en sòl no urbanitzable suposaria uns 11 milions d’euros per al consistori.

Cuidem Benimaclet recalca que València “no ha crescut al ritme que es va calcular fa trenta anys” quan es va dissenyar el Pla General d’Ordenació Urbana, el PGOU, i per tant, “no requereix el creixement urbanístic que ara es pretén”. “El PAI estava pensat en 1988 per a una València amb 1.300.000 persones i trenta anys després som al voltant de 795.000″, han assenyalat.

Considera que, d’executar-se el PAI, pot donar-se “una situació de col·lapse poblacional en el barri de Benimaclet”. “Si en l’actualitat hi ha alguns serveis públics que ja són insuficients per a la quantitat de gent que els utilitza, eixe col·lapse serà més manifest”, adverteix.

D’igual manera, exigeix “mantenir Benimaclet com a zona de transició entre l’horta protegida d’Alboraia i la ciutat”. Cuidem Benimaclet proposa “un escenari únic i d’acord amb els plantejaments mediambientals actuals: un sòl de 269.000 metres quadrats per a transformar-lo en una zona periurbana horta-ciutat amb espais comuns i dotacions”.

A més, el col·lectiu considera que “la situació de degradació d’alguns dels terrenys precisament està produïda per l’execució interminable d’un PAI gestionat per bancs, constructores i agents urbanitzadors diversos que l’han abandonat”. Demana la desclassificació per a, a partir d’eixe escenari “crear un procés de disseny col·lectiu i participatiu del que ha de ser eixa zona del barri”.