Un cirurgià valora operar a l’obés mòrbid de Manises

En cas que finalment siga intervingut a Granada, només haurà d'abonar el corresponent a l'Hospital, segons Ballesta, que indica que no se li cobrarà el treball de l'equip de cirurgians, instrumentistes ni anestesistes

El cirurgià Carlos Ballesta, el primer que va realitzar a Espanya una operació d’obesitat mòrbida mitjançant laparoscòpia, s’ha oferit a intervindre al jove de 34 anys Teo Rodríguez, que des d’agost està a l’Hospital de Manises i al qual considera un “malalt greu” i no un “pacient social”.

El jove valencià va ingressar amb 385 quilos i en l’últim mes i mig s’ha sotmés a unes pautes de pèrdua de pes prèvies a qualsevol procediment quirúrgic que li han permés perdre 93 quilos i volum, i en l’actualitat pesa 292 quilos, segons ha explicat a EFE el mateix Teo Rodríguez.

El metge, que dirigeix el Centre Laparoscòpic que porta el seu nom, ha mantingut una reunió amb la direcció de l’Hospital per a demanar-li permís per a parlar amb el pacient, que havia sol·licitat una segona opinió, encara que no ha pogut tindre accés a les exploracions que li havien realitzat.

“Els he intentat fer veure que no és un malalt d’assistència social, sinó un pacient greu”, ha dit a EFE Ballesta, qui ha explicat que hi ha diverses proves que són obligatòries en aquest tipus pacients “i m’han dit que no se’ls ha fet perquè no ho consideren un malalt, sinó un problema d’assistència social”.

Es tracta de “proves importants” com un ecocardio urgent i una proves de funció respiratòria, perquè aquests malalts solen morir o per pneumònia, que és pel que va ingressar a l’estiu, o per infart de miocardi.

Tampoc ha pogut accedir a la història clínica perquè primer ha de demanar-la el pacient, ha dit Ballesta, qui considera que Teo Rodríguez és “un malalt greu, que no està en fase aguda però pot tindre un infart en qualsevol moment o amb l’hivern pot patir una pneumònia”.

L’expert ha assenyalat que si totes les proves que se’ls ha de realitzar són favorables, podria ser operat “quants abans, millor” perquè la intervenció, ha dit, “és factible”.

Ha agregat que en el Centre Laparoscòpic Doctor Ballest de l’Hospital la Imaculada de Granada se li podria fer una cirurgia en dos temps, en la primera de les quals se li reduiria la part gàstrica, o fer un baipás d’ansa llarga, procediment ideat per Ballesta.

L’expert ha explicat que li han dit que el pacient està donat d’alta des del 8 d’agost. “Si està donat d’alta, què fa a l’hospital”, s’ha preguntat Ballesta, qui ha agregat que no es pot comprometre a operar fins que sàpia que les proves realitzades al pacient són correctes.

En cas que finalment siga intervingut a Granada, només haurà d’abonar el corresponent a l’Hospital, segons Ballesta, que indica que no se li cobrarà el treball de l’equip de cirurgians, instrumentistes ni anestesistes.

Per part seua, Teo Rodríguez ha explicat a EFE que el doctor Ballesta li ha visitat a l’Hospital per a valorar-lo i tindre una segona opinió i ha destacat que en cas de poder ser intervingut per aquest especialista “estaria encantat” de fer-ho.

Teo ha assenyalat que encara que ja tenen part de l’historial mèdic, la setmana vinent demanaran el resultat de les últimes proves practicades per a poder entregar-li-les a Carlos Ballesta.

Després de perdre una mica més de 90 quilos, ha dit, pot moure’s millor en el llit, a la qual li l’ha trencada el compressor d’aire, però encara no pot caminar, a pesar que de dilluns a divendres li baixen al box d’urgència perquè puga anar recuperant part de la mobilitat.

Des de l’Hospital de Manises han informat EFE que el pacient està sota un “ingrés social” i des del primer moment se li han practicat totes les proves que l’equip multidisciplinari que li atén ha considerat pertinents, tant abans com durant el seu ingrés.

El centre hospitalari compta amb una unitat bariàtrica en la qual es pot intervindre obesos mòrbids i si en aquest cas encara no s’ha fet és perquè de moment no reuneix les condicions per a això, segons les fonts, que han precisat que el centre només pot entregar la història clínica al pacient.

CatalanSpanish