Manuel Mata: “Jo faig política perquè la bona política és intervenir en la gestió de lo públic!”

El nou Degà del Col·legi d’Advocats de Castelló aposta per fer “pedagogia” entre els professionals i busca dignificar el Torn d’Ofici que segons opina “ha de ser vocacional”.

645

Ens rep amb un somriure cordial, només pugem les escales i després d’oferir-nos si volem prendre alguna cosa ens porta a la Sala de Juntes. Sembla un poc intranquil per la presència del fotògraf d’Actualitat Valenciana. Potser encara el delata la inexperiència enfront de les càmeres, perquè, cal dir, que a penes fa dues setmanes que ha estat escollit com a nou Degà del Col·legi Oficial d’Advocats de Castelló. Una institució que col·legia a més 1200 professionals de tota la província dels cinc partits judicials.

És Manuel Mata Pastor, un advocat vila-realenc, expert en Dret Tributari i professor de Màster de la UJI per al que “la pedagogia és fonamental” perquè,”pedagogia vol dir explicar perquè fas les coses i jo qualsevol cosa que faig l’explique. La gent ha de comprendre el perquè i així seran més participatius”, assenyala.

Per al nou Degà “la formació és clau” i és un dels eixos en els quals vol articular el seu treball al capdavant del Col·legi. Però tot i això, és conscient que la necessitat de reciclar-se “no es pot imposar”. “Nosaltres hem de proveir els serveis als companys i si hi ha una novetat legislativa, o tecnològica donar-los l’oportunitat de què es formen però no podem exigir-los que ho facen. Hem de fer pedagogia perquè se n’adonen que això els donarà més valor. Hem d’instaurar que els advocats s’especialitzen” explica.

I precisament, dins d’aquesta renovació apareix el tema de la resistència al canvi d’alguns dels professionals i molt en especial de la utilització de les noves tecnologies. Un fet, que el Degà reconeix: “la dimensió dels despatxos professionals d’ací, és de ser menudets i el tema de l’accés a les noves tecnologies no està entre les seues prioritats, per això des del Col·legi hem de donar les ferramentes de les noves tecnologies”.

De fet, en aquest aspecte, afirma amb contundència que el nou sistema informàtic que ha tractat d’implementar l’administració de Justícia per anar eliminant el paper i agilitzar els tràmits, el Lexnet “és un caos, és una ferramenta que provoca inseguretat i al final s’acabe duplicant la burocràcia perquè ningú es fia”.

El flamant Degà parla de les funcions que realitza el Col·legi, però, i de cara a la societat? Li preguntem per “la mala fama” del Torn d’Ofici i tractem d’esbrinar si la retribució, dels advocats d’Ofici pel treball que fan i les males praxis que a vegades es donen i afecten els qui no tenen recursos estan units: “És cert que les retribucions del torn d’Ofici a partir del 2017 van tindre rebaixes del 25% però l’últim any han tingut una recuperació”. Per entendre-ho, li demanem un exemple del que cobre un advocat del Torn d’Ofici i un de privat en un mateix cas. “Una actuació en un divorci pot representar uns 200 euros en Torn d’Ofici i uns 2000 si és particular”.

I això repercuteix en l’interés que posen als casos i per tant en el resultat front l’usuari? -Amb rictus més serios, Mata reconeix que “cal tindre vocació de Torn d’Ofici” però matisa que al marge de la diferència d’honoraris “també hi ha una satisfacció personal”. Tot i això, matisa que per molts “representa el 70% dels seus ingressos”.

I què passa quan no existeix eixa “vocació”?, insistim. Que pot fer un ciutadà i què fa el Col.legi?“Si es produeix una mala praxi el Col·legi ha d’actuar”, sentencia amb contundència. “Millorar el torn d’Ofici passa per la pedagogia dels advocats i del Dret i pensem que així reivindiquem el bon treball que es fa i que és vocacional”, afegeix.

Amb les eleccions tan properes parlem també de política:
Què opina de tots els advocats que es passen a la política?Jo sóc un defensor de què la gent s’implique en política. Jo faig política perquè la bona política és intervenir en la gestió de lo públic”

Què li demanaria el nou Degà del Col·legi als polítics que isquen en les eleccions vinents? Que feren les Lleis amb un poc més de criteri i consultant en els que treballen, que moltes vegades funcionen a cop d’opinió pública o a cop de telediari”

Com a expert en Dret Tributari, què opina quan en campanya es parlen de temes tan delicats com la baixada dels impostos o l’eliminació de taxes sense tindre massa coneixement? Moltes vegades els polítics estan en mans d’assessors de campanya que pareix que només planifiquen el que han de dir per guanyar les eleccions…i després ja veurem!”

Per acabar, el Sr. Manuel Mata, a qui votarà? –Somriu obertament amb cara de sorpresa- “És un vot secret. M’ho he de pensar. Jo anime a tots a què es lligen els programes electorals de tots els partits i jo també ho faré”.

De tots? –medita uns segons la seua resposta i afirma amb rotunditat,”De tots”.