25 C
Valencia

València crea el mapa de perillositat d’incendis a les comarques centrals

La Direcció General de Prevenció d'Incendis Forestals ha elaborat, a petició de la Direcció General de Política Territorial i Paisatge, el mapa de perillositat d'incendis forestals de les comarques centrals per a respondre als riscos associats al canvi climàtic.

- Publicitat -AVL
- Publicitat -

La Conselleria de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat i la Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica estan col·laborant en la redacció del Pla d’Acció Territorial (*PAT) de les Comarques Centrals amb la intenció d’afavorir la resiliència del territori per a donar resposta a la complexitat dels riscos associats al canvi climàtic entre els quals cal considerar el perill derivat dels incendis forestals.

En concret, la Direcció General de Prevenció d’Incendis Forestals ha elaborat, a petició de la Direcció General de Política Territorial i Paisatge, el mapa de perillositat d’incendis forestals de les comarques centrals estimant el possible comportament del foc que poguera iniciar-se en qualsevol punt del territori i atesa la intensitat i la velocitat de propagació.

- Publicitat -

El mapa s’ha obtingut amb ‘programari’ específic capaç de simular el comportament del foc en funció de les característiques físiques del terreny (elevacions, pendents i orientacions), les possibles condicions meteorològiques (direcció i velocitat del vent) i qüestions relacionades amb la humitat dels combustibles estrets del mapa de models de combustibles i del mapa de fracció de cabuda coberta de l’arbratge.

El conseller de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, Arcadi España, ha subratllat la qualitat del treball realitzat i ha agraït la tasca realitzada per l’equip tècnic de la Direcció General de Prevenció d’Incendis.

- Publicitat -

De la mateixa forma, la consellera d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Mireia Mollà, ha destacat la importància d’esta mena d’instruments per a la prevenció dels incendis forestals “davant la situació de canvi climàtic en la qual ens trobem”.

Mollà ha assenyalat que el mapa de perillositat s’uneix a altres eines com el mapa de combustibles “per a anticipar la resposta al foc i ajustar els mètodes de prevenció a la realitat del terreny, les condicions meteorològiques i la vegetació del territori”.

- Publicitat -

Així mateix, la directora general de Política Territorial, Rosa Pardo, ha mostrat la intenció del seu departament, de determinar el risc d’incendis a les Comarques Centrals creuant el mapa de perillositat d’incendis forestals amb la vulnerabilitat que, en funció dels usos i activitats presents en el territori, van poder tindre les diferents àrees incloses en el *PAT.

Per part seua, el director general de Prevenció d’Incendis, Diego Marín, ha explicat que este mapa de perillositat d’incendis forestals de les Comarques Centrals “estima el possible comportament del foc que poguera iniciar-se en qualsevol punt del territori en funció de la intensitat i la velocitat de propagació”.

Igualment, ha valorat la col·laboració conjunta en la redacció del *PAT i en l’elaboració del mapa de les Comarques Centrals, “un treball que continuarà per a estendre’s a tot el territori de la Comunitat Valenciana”.

A més, en les reunions de coordinació mantingudes, tots dos centres directius han analitzat conjuntament les possibilitats d’atendre des de la regulació i la planificació que es definisquen a escala territorial, aquelles qüestions que van poder ser útils per a la prevenció del risc d’incendis a les comarques centrals, ja que coincideixen en la importància de comptar amb un territori molt preparat.

En este sentit, han tingut en compte que la Comunitat serà un espai geogràfic molt vulnerable al canvi climàtic que requerirà solucions per a fer front, a més dels incendis forestals o el risc d’inundació -que ja es tenen en compte actualment-, la disminució dels recursos hídrics i sequeres, les onades de calor, la regressió costanera, o la pèrdua de biodiversitat i ecosistemes entre altres.

Previsiblement, en les pròximes setmanes es presentarà conjuntament la cartografia de perillositat elaborada per la Direcció General de Prevenció d’Incendis Forestals, en el marc del *PAT de les comarques centrals, i les línies en matèria de prevenció de riscos que, des de la voluntat expressada per la directora general de Política Territorial, podrien orientar l’ordenació i la regulació del pla d’acció territorial, integrant les garanties de sostenibilitat i la mitigació i adaptació al canvi climàtic de manera innovadora.

D’altra banda, superades totes les qüestions administratives i tenint ja una proposta d’adjudicació per a la redacció del Pla d’Acció Territorial de les Comarques Centrals, s’espera poder adjudicar-ho efectivament a principis de setembre.

: Valencià

- Publicitat -
- Advertisement -
- Publicitat -DiVal

Segueix-nos

13,060FansLike
978FollowersFollow
2,458FollowersFollow

També és notícia

- Publicitat -Tomatadepenjar
- Publicitat -Castelló_Alternatives
- Publicitat -Borriana_Calistenia
- Publicitat -Brobit

Notícies relacionades

Sanitat confirma 1.517 nous casos de coronavirus en la Comunitat Valenciana i 9 morts

Per províncies: 417 a Castelló, 492 a Alacant i 608 a València.

Castelló ‘passa’ al Consell el tema de la reconversió de l’oci nocturn mentre Vila-real busca alternatives

Mentre el govern de Castelló insta a la Conselleria a què faça canvis perquè estos locals puguen traure terrasses com fa el de la restauració, a Vila-real, l'alcalde entén que açò podria generar un malestar entre l'hostaleria a la qual se li demana altres requisits.

El Consell aprova un conveni de col·laboració amb l’Ajuntament de Vila-real per a donar continuïtat a l’oficina PROP

Les oficines PROP mixtes faciliten els tràmits de la ciutadania amb la Generalitat i integren els principals serveis municipals.

El Consell col·labora amb la Federació Gestora de Gaiates de Castelló per a promocionar les festes de la Magdalena

Turisme Comunitat Valenciana contribuirà econòmicament amb 40.000 euros a través d'un conveni de màrqueting col·laboratiu.

El DOGV publica el confinament perimetral de la Comunitat Valenciana

El DOGV ha publicat este matí el decret pel qual es confina la Comunitat Valenciana i les mesures especials adoptades a diferents localitats d'Alacant, València i Castelló.
- Advertisement -

: Valencià