Marco presideix l’Assemblea General de Festes en la qual es confirma la consolidació “del canvi en el model de gestió”

L’alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, va presidir ahir l’Assemblea General de Festes en la qual la regidora Sara Usó ha presentat el balanç de les festes 2017, una assemblea que també ha comptat amb la participació de la regidora de Cultura, Verònica Ruiz; el gerent del Patronat, Vicent Montolío, i el president de la Junta de Festes, Juanvi Bellido. Una assemblea en la qual s’ha posat sobre la taula avançar cap a una finestreta única per a facilitar la tramitació administrativa o impulsar la promoció del monument gaiater, dues qüestions que l’alcaldessa s’ha compromés a estudiar per a seguir avançant en una gestió més moderna i professional de les festes que permeta impulsar tot el seu potencial. A més, també s’ha avançat que les cases regionals comptaran amb un espai propi dins de les festes fundacionals.

Usó ha recolzat la seua intervenció en la consolidació “del canvi rotund en el model de gestió iniciada l’any passat” per a avançar cap a unes festes modernes, ajustades a la legalitat, amb major seguretat i més suport als col·lectius festers. L’edil s’ha referit a l’increment en les ajudes a les gaiates, i ha recordat que la Gestora de Gaiates i la Federació de Colles han rebut per primera subvenció nominals, als ens vinculats, a les Festes de Carrer o barris i grups perifèrics, que han suposat elevar un 18,5% el pressupost en aquest àmbit respecte a 2016 fins a aconseguir els 390.000 euros.

A més, ha destacat l’aposta “per donar-li més importància al monument gaiater, per la qual cosa la gaiata infantil guanyadora del primer premi de la Magdalena 2017 es convertirà, per primera vegada, en Gaiata Infantil de la Ciutat i rebrà una ajuda econòmica per cedir el monument”. A l’assemblea s’ha plantejat la possibilitat d’exposar algunes gaiates durant tot l’any, una proposta que caldrà estudiar.

La regidora de Festes ha subratllat a més la programació de la Magdalena 2017, per la qual cosa una vegada més ha agraït el treball de la Junta de Festes. “El resultat ha sigut que hem gaudit d’unes bones festes fundacionals amb un programa carregat d’actes, prop de 300, pensats per a tota la població”. L’edil Sara Usó ha destacat la volta als recorreguts clàssics de les desfilades i cavalcades, el manteniment de l’ofrena en dues parts o la recuperació dels espectacles folklòrics en la plaça Major. També ha citat la importància d’estendre els actes festius als barris.
Usó ha anticipat algunes de les novetats per a 2018 com la dotació més gran pressupostària per al concurs de mascletades i el de focs artificials.

L’exercici de 2017 també s’ha caracteritzat “per continuar sent estrictes amb l’exigència de complir la normativa en matèria de contractació o a l’hora d’establir els acords de col·laboració i de patrocini amb empreses, fundacions i institucions amb l’objectiu d’avançar cap a una major garantia jurídica en la celebració de les festes”.
La seguretat en les festes “continua sent una de les prioritats que s’ha de seguir fent en els diversos actes realitzats”, per exemple en la celebració d’actes en via pública que requereixen l’ús d’instal·lacions desmuntables. La promoció de la Magdalena ha sigut un altre dels punts abordats. “Des del Patronat Municipal de Festes estem convençuts de la necessitat de continuar en aquesta línia de treball per a augmentar el nombre de turistes, de manera que augmente l’impacte econòmic per a la ciutat i els diferents sectors que poden beneficiar-se”, ha apuntat.

Sara Usó ha agraït l’esforç del Patronat Municipal de Festes, dels departaments municipals, de la Junta de Festes i de tots els col·lectius festers per la seua implicació en els actes festius programats al llarg de tot l’any.
Finalment, ha destacat la celebració del IV Congrés Magdalener com “una oportunitat de millora i una oportunitat per a acostar més nostres festes als valors, sentiments i voluntats de la societat castellonenca del segle XXI”. S’ha assenyalat que el IV Congrés Magdalener “es convoca amb la pretensió de ser un espai de coneixement, reflexió, diàleg i acord, àmpliament participat per la ciutadania, en el qual a partir d’un debat obert i rigorós es generen els consensos necessaris per a orientar l’organització i l’evolució de les línies d’evolució de les festes de la Magdalena en els pròxims anys”.

L’alcaldessa Amparo Marco ha tancat l’Assemblea General de Festes animant a sumar-se al IV Congrés Magdalener.

CatalanSpanish