09:12 - martes, 5 diciembre 2023

Información y noticias de la provincia de Valencia

La Mare de Déu dels Desemparats també es celebra en Filipines

La capital de Filipines, Manila, commemorava ahir amb celebracions religioses i processons la festivitat de la Mare de Déu dels Desemparats, la primera imatge va ser portada per un franciscà valencià fa ara 300 anys va donar origen a una devoció estesa ara per tot el país asiàtic.

La patrona de València, també coneguda a Filipines com a “Mare de Déu dels Abandonats”, és venerada en la parròquia de Santa Ana de Manila, antic convent franciscà al que va arribar la imatge en 1717 portada pel frare valencià Vicente Inglés, segons detallen els Anals de la Província Franciscana de Filipines, que va escriure el religiós espanyol Félix Horta.

Entre les celebracions previstes  ha figurat una missa major en acció de gràcies, presidida pel cardenal arquebisbe de Manila, Luis Antonio Tagle, que ha llegit en la cerimònia un missatge de felicitació pel 300 aniversari enviat pel cardenal arquebisbe de València, Antonio Cañizares, davant aquest “tan gojós esdeveniment”.

En el seu missatge de felicitació dirigit al cardenal Tagle, el cardenal Cañizares li assegura que li omple d’alegria saber que ací, a Filipines, està també la “Mare de Déu, dels Desemparats i Innocents” i que “ací és invocada i estimada per aqueix poble volgut i admirat de Filipines, tan proper i tan entranyable a Espanya”.

Així mateix, el cardenal Cañizares, amb motiu d’aquesta felicitació, demana a la Mare de Déu dels Desemparats “que siga protectora especial de Filipines, com l’és de València des de molts segles” i li suplica “ple de confiança pels desemparats de Filipines que, com a tot arreu, són innombrables: malalts terminals i desnonats, ancians en la seua solitud, captaires, famolencs, els sense sostre, els aturats, les famílies trencades, els xiquets del carrer, les víctimes de la droga, els nous esclaus de les societats modernes, els exclosos i marginats… que per a ells siga empara i consol”.

Aquesta vesprada tindrà lloc, a més, una processó amb la imatge original de La nostra Senyora dels Desemparats de la cabdal filipina.

Igualment, ahir es va desenvolupar una processó amb rèpliques de diferents imatges de la Mare de Déu dels Desemparats de Manila i els sants franciscans.

La Mare de Déu dels Abandonats

La imatge de la Mare de Déu dels Desemparats de Manila vas veure túnica blanca de tela, porta cenyidor i un mantell blau, compta amb una àmplia corona i diadema. Sosté en el seu braç esquerre al Xiquet Jesús i la imatge conté una inscripció en la qual es pot llegir “fidel reproducció de la imatge miraculosa de María, auxili dels desemparats, feta en la ciutat de València en 1713 i beneïda per contacte amb la imatge original, que va ser forjada pels àngels en 1416”, segons les mateixes fonts.

En la seua mà dreta sosté un bastó de comandament fet d’or i cristall de canya que li va ser ofrendada en 1720 per Francisco de la Costa, arquebisbe Metropolità de Manila, i governador i capità general de Filipines, “pels molts favors i gràcies rebuts en moments de gran perill”, segons es fa constar en un text.
També se li atribueix a la intercessió de la Mare de Déu dels Desemparats que durant la II Guerra Mundial els japonesos no arribaren a les rodalies de Santa Ana, la seua protecció en incendis i l’empara a molts malalts mentals que visiten el seu altar.

A Filipines “hi ha una gran devoció a la Mare de Déu dels Desemparats”, i 300 anys després de l’arribada de la seua imatge al país asiàtic, és venerada en nombroses localitats com Macati, Marikina, Multinlupa, Iloilo, Hulo, Talamban, Guagua o Cavite, segons les mateixes fonts.

Últimas noticias

Contenido relacionado