Maria Gómez: “Hem d’aprofitar el nostre turisme gastronòmic perquè ens pot portar molts visitants a Almoradí”

L'alcaldessa d'Almoradí reflexiona en aquesta entrevista sobre la importància de l'IV Congrés Nacional de la Carxofa per a Almoradí i l'interés a competir en el món del turisme gastronòmic

371

Maria Gómez és d’aqueixes persones que han lluitat pel que tenen, que no es posen barreres per davant i dediquen el seu dia a fer el que considera que ha de fer. L’alcaldessa d’Almoradí té clar que la seua meta és aconseguir el que considera millor per a la seua localitat. Per açò, afirma que treballa dia a dia per a posar a Almoradí en el més alt, com succeeix amb el Congrés Nacional de la Carxofa que celebra la seua quarta edició durant aquests dies. Maria Gómez reflexiona amb Diari d’Alacant sobre la importància d’aquesta iniciativa i els plans de futur per a la seua ciutat.

Com valora la seua gestió al capdavant de l’Alcaldia?
Crec que ha sigut positiu. Portem un any prou positiu en què s’estan posant en marxa molts projectes que aconseguiran acabar una legislatura més o menys normal. Més o menys normal tenint en compte que la primera part es va aconseguir poc.
Nosaltres estem fent molt treball, i crec que queda un any i podrem veure resultats positius per al nostre municipi. De fet, poder fer aquest congrés de la carxofa és un d’ells.

Quina importància té per a Almoradí el Congrés Nacional de la Carxofa i la Mostra Gastronòmica?
Per a Almoradí és un tema vital. El congrés nacional naix com a aposta decidida de situar-nos en un món on hi ha molta competència i en el qual nosaltres volem estar. No podem estar amb platja, amb monuments, però sí que podem estar amb una rica gastronomia que podem donar a conéixer a través d’una icona com és la carxofa. Llavors aqueix és el nostre lloc, i crec que hem d’aprofitar-ho amb molta intensitat, perquè ens pot portar a Almoradí que ens visite molta gent i poder moure la nostra economia local. Per a açò estem els polítics, per a fer coses que moguen els nostres municipis.

El tret d’eixida al congrés nacional és la jornada per a professionals de Turisme, des de quins punts de la geografia espanyola han vingut?
Pràcticament des de tota la província d’Alacant, i gent de València, perquè és l’Agència Valenciana de Turisme la que col·labora amb nosaltres i criden als tècnics d’Alacant per a ensenyar-los com és el producte, ho coneguen i en els seus Tourist Info sàpien explicar-ho i vendre-ho. Han conegut en profunditat aquest producte perquè ells el puguen recomanar.

Ha canviat en alguna cosa la venda o producció de la carxofa a Almoradí des que es realitza el Congrés Nacional?
Sí. Des dels últims anys que va començar la marca de qualitat Vega Baixa, que va començar fa uns quants anys, ací pràcticament la carxofa estava quasi extingida i s’ha tornat a recuperar.
En açò també ha ajudat la crisi, que la gent del sector de la construcció que ha hagut de dedicar-se a altres coses ho ha fet en la carxofa. Açò unit a l’auge que li estàvem donant nosaltres a aqueix producte, i al fet que realment és exquisit com a producte de la nostra horta, ha contribuït al fet que les hectàrees de carxofa que es conreen actualment siguen molt majors.
L’any passat es va tenir un rècord històric en l’exportació, som els segons exportadors d’Espanya d’aquesta hortalissa. Jo crec que sí que és important per a l’economia i el sector conserver. La indústria agroalimentària no és solament l’horta, la conservera també ha sigut important en aquesta zona. A força de la promoció d’aquest producte es ven molta més carxofa en conserva de la qual s’estava venent.

Quants visitants esperen rebre durant aquests dies?
No ho sé. Ens agradaria tenir 30.000 o 40.000 visitants. En l’últim congrés va venir molta gent, aproximadament 30.000 persones, i ens agradaria superar-ho. Però aqueixa dada el dilluns veurem com ha anat. Hi ha molta gent que s’ha assabentat, que va a venir a veure’ns. Esperem que els resultats siguen de molta gent gaudint en la nostra plaça de la cuina de carxofa.
Un dels punts de la programació del Congrés és la divulgació de la carxofa i la seua importància per a la localitat entre els més xicotets, creu que era alguna cosa que no es valorava o considerava per aquest sector de la població?
És que les verdures per als xiquets i la gent jove són difícils de ficar en la seua alimentació. Una aposta pels xiquets és perquè vegen que és un producte divertit i ho puguen menjar, perquè si no el rebuig dels xiquets a la carxofa, i pràcticament a qualsevol verdura, és molt alt. Un dels objectius és potenciar el consum, perquè a major consum, major venda. Al final és la roda de l’economia la que s’ha de moure. Però si als xiquets els agrada, els pares li la donen segur.

Maria Gómez Actualitat Valenciana
Victor Gomis

Quina activitat de totes les que es realitzen durant el Congrés ha tingut més seguidors en edicions anteriors?
Hi ha showcookings que, en edicions anteriors quan han vingut xiquets de Masterchef o Top Xef, han tingut molta acceptació. Els xiquets sempre són graciosos cuinant. Va venir un a la “torrá” de la carxofa i va venir molta gent a veure-ho, i a cuinar també. Però hi ha presència de visitants tot el temps. A la “torrá” de la carxofa també, i gent prenent tapes en la plaça. Quasi totes les activitats, condensades en dia i mig, tenen molta assistència.

Quin acte dels quals tenim per davant durant aquests dies considera vosté que és el plat fort? Quin li agrada més?
No et sabria dir, m’agrada tot. La “torrá” és característica, veure com s’estan fent les brases, es posa la carxofa… De fet en la primera “torrá” vaig participar directament tallant carxofes, posant les brases… És curiosa i divertida. Però degustar carxofes, prendre canyes en la plaça, tot és divertit. Estar veient els showcookins és curiós, perquè els cuiners s’apliquen a fer coses diferents. Però és tot, és dia i mig concentrat i val la pena tot.
Si parlem d’Almoradí, és impossible no parlar del seu tradicional mercat setmanal dels dissabtes, declarat d’interés turístic provincial…
El nostre mercat segueix estant en el mateix lloc que originàriament. Ocupa tot el centre del poble al voltant de la plaça i crec que aqueix és part del seu èxit. Si tu t’emportes el mercat als afores doncs anirà gent a comprar al mercat ambulant, però ací s’ha convertit en una festa setmanal. La gent, independentment que compre o no compre, ve, es pren una cervesa, es passeja i estàs en el centre del municipi. Vas a comprar a una tenda, feixos moltes activitats al voltant del mercat… Crec que és evidentment el nostre major moviment de l’economia local, i hem apostat sempre molt forta per mantenir el mercat.
El dia, l’espai on se situa, tot aqueix conjunt implica que siga un dels grans mercats de la província d’Alacant sens dubte.
Quin pròximes iniciatives pensen dur a terme per a promocionar Almoradí?
Nosaltres en l’àmbit turístic es treballa la carxofa i el que són les festes. Ara arriba la Setmana Santa i li donem la difusió, perquè tenim una Setmana Santa amb unes imatges i història. Després arriben les festes de l’estiu i els Moros i Cristians on també hi ha un gran arrelament en la localitat i li donem la difusió necessària. Però el projecte més diferent, que fa que Almoradí siga en aquest moment únic en projecte turístic, és el Congrés Nacional de la Carxofa.


Anime als nostres lectors a visitar Almoradí. Per què han de venir?

Perquè ho van a passar molt bé. Perquè van a menjar estupendament i nosaltres a Almoradí acollim fenomenalment a tots els visitants que vénen. Es van a divertir, que al final és pel que un es mou, per a divertir-se, tenir bones sensacions i bons moments. Ací els garantim que van a tenir un bon moment i bon cap de setmana.