Maria Josep Amigó: “treballem per una cultura oberta, lliure i inclusiva”

La Diputació de València destina quasi 6 milions d'euros a ajudes i subvencions culturals

Maria Josep Amigó, vicepresidenta de la Diputació, i Xavier Rius, diputat de Cultura, han presentat avui les diferents novetats en les ajudes i subvencions que es convocaran per part de l’àrea de Cultura de la Diputació durant 2018.

La convocatoria va ser aprovada en el mes de març i les ajudes podran ser sol·licitades fins al pròxim 25 d’abril per tots aquells ajuntaments, societats musicals i entitats culturals sense ànim de lucre de les comarques valencianes que estiguen interessades. Enguany, el pressupost destinat al SARC (Servei d’Assitencia i Recursos Culturals) i als programes de promoció musical és de quasi 6 milions d’euros, entre 400.000 i 500.000 euros més que l’any passat.

La vicepresidenta de la Diputació, Maria Josep Amigó, ha expressat la seua satisfacció perquè la Diputació de València s’ha convertit en un “referent de promoció cultural” no solament dins de les comarques dels pobles de València, sinó al voltant de tot el territori de la Comunitat Valenciana. Ha assegurat que des de la Diputació treballen “per una cultura oberta, lliure i inclusiva” perquè volen que tots els pobles i ciutats tinguen les mateixes oportunitats.

Amigó també ha destacat que estan anant “en la bona direcció”, perquè així li’l fan saber els regidors i regidores de Cultura dels diferents ajuntaments. “Estan contents amb la nostra tasca en l’àmbit cultura i junts podrem anar a millor”.

Dels quasi 6 milions de pressupost, més del 50% va destinat al SARC, concretament, 3.333.300€. Aquest servei, que té com a prioritat promoure, fomentar i difondre la cultura, la llengua i el patrimoni del poble valencià, destina la major quantia de diners als ajuntaments per a subvencionar i donar estabilitat als programes culturals dels municipis, sobretot dels més menuts. “Hem ampliat el pressupost i per tant, el nombre d’activitats subvencionades”, ha explicat la vicepresidenta de la Diputació.

Maria Josep Amigó també ha parlat dels projectes intermunicipals, que porten presents en la Diputació des de 2016. Aquests, que també es troben dins del pressupost del SARC, pretenen optimitzar els esforços en la gestió cultural, permetent i facilitant la col·laboració entre municipis. “Volíem promocionar el tema de la mancomunitats”, ha indicat. Per a poder optar a les ajudes, és necessari la participació d’un mínim de 5 ajuntaments. “En 2016 es van destinar 100.000€ a aquest propòsit i enguany 173.000€“, ha assenyalat Amigó.

Per la seua banda, el diputat de Cultura, Xavier Rius, ha expressat l’orgull pel treball que està realitzant el grup de govern de la Diputació perquè “s’ha impregnat en unes dinàmiques de treball que s’estan notant”.

El diputat de Cultura s’ha centrat més en els programes de promoció musical, per als quals s’han destinat 2.581.700€. Xavier Rius assegura que la música “és probablement el tret identitari que millor defineix l’esperit cultural del nostre poble”, per açò la Diputació de València vol donar suport amb diversos programes. Segons el diputat de Cultura, “la nova filosofia de treball del nou equip de govern és la transparència” i per açò volen deixar clar en què es gasten el pressupost de l’àrea de Cultura.

El programa per excel·lència dins de la promoció musical és el ‘Retrobem’, que té com a objectiu principal donar suport a bona part de les activitats musicals que naixen des d’iniciatives municipals, associacions i societats musicals valencianes. Xavier Rius assegura que l’any passat “es van poder donar 770 concerts en 202 pobles” i que enguany les dades seran similars. També ha indicat que “gastant menys diners” han aconseguit “donar més diners a les bandes de música” perquè puguen comprar instruments.

Finalment, Xavier Rius ha assenyalat que amb la campanya ‘València és música’ es pretén donar pas a “una forta internalización d’aquest caràcter cultural tan singular i magnífic que tenim els valencians i les valencianes”.