Marmaneu: “Cal trencar la resignació de les famílies amb Alzheimer a l’interior de la província i confiem en la sensibilitat de la nova Diputació per fer centres de dia”

El president de l'associació provincial de familiars de persones amb la malaltia d'Alzheimer i altres demències de Castelló, AFA Castelló, reivindica la necessitat d'un centre de referència a cada comarca

50

Mentre la configuració de la nova Diputació Provincial segueix plena d’interrogants quatre dies després de les eleccions, els problemes que arrosseguen els 135 municipis i en especial els que afecten les persones més vulnerables que viuen en poblacions de l’interior continuen també a l’espera de solucions que en alguns casos semblen no arribar mai.

Entre els temes que haurà d’abordar la nova Diputació, la despoblació de gran part del territori i l’envelliment dels seus habitants és una de les grans assignatures pendents. Per això, el president de l’associació provincial de familiars de persones amb la malaltia d’Alzheimer i altres demències (AFA Castelló), Emili Marmaneu, reivindica “la necessitat urgent d’almenys un centre de referència a cada comarca”.

“A l’àmbit provincial hi ha una carència total a l’interior de la província i això són projectes que no pot assolir un Ajuntament. Des de la filosofia d’AFA Castelló a mi em preocupen les persones en Alzheimer, siguen d’on siguen. I encara que a les residències privades van creant algun servei, totes estan a les zones de costa, però a l’interior de la província on proporcionalment la gent és més major, per percentatge d’envelliment de la població i per tant hi ha més impacte d’aquest tipus de malalties, no hi ha res”, senyala Marmaneu.

esta mancança, se li suma un problema afegit, i tal vegada més preocupant, de la “resignació dels afectats”, i és que “l’estigma social” d’aquest tipus de malalties continue sense normalitzar-se, per això, “la gent de l’interior que, repetisc, és la que més carències tenen, es resignen. No hi ha una demanda social de centres perquè la gent assumeix que li ha tocat i als familiars els segueix costant pensar que hi ha serveis que existeixen, que poden demanar, i al final ens trobem en què cada família s’apanya com pot però no hi ha una demanda col·lectiva, no reivindiquen tindre un centre, ni tan sols, ja no a la seua població, sinó a la seua comarca”.

“És cert que nosaltres no hem rebut gent que baixa del Portell, o de Vilafranca, o de qualsevol altre poble per queixar-se o demanar-nos ajuda, perquè hi ha una acceptació i una resignació tan assumida front eixa carència que moltes vegades som nosaltres els que anem a parlar en els ajuntaments i dir-los: “si vosaltres pressioneu, nosaltres pressionarem, a la Diputació, a la Generalitat, a aquelles administracions que tinguen competències en cada cas o que puguen assumir-ho i cal dir que hi ha llocs on ho hem aconseguit i altres on no han estat per eixa tasca”, comenta.

El president d’AFA Castelló explica que des de l’associació fa anys que estem anant a cadascuna de les comarques de l’interior de la província, “per convèncer-los de la necessitat de fer força perquè puguen tindre, encara que siga un centre de referència, a Morella, a Sogorb, a Vilafranca….a totes les comarques! Primer que es cobrisca eixa necessitat, després ja veurem com es vertebra i com ha de funcionar, per això també estem nosaltres per ajudar amb tot el que calgui“, afegeix.

Respecte a les possibles repercussions per estes demandes del canvi de color de la Diputació Provincial, Marmaneu afirma –matisant però que es tracta d’una opinió personal– que l’esquerra sol tindre més sensibilitat en estes qüestions “però este tema no considere que ha de ser polític”.

“Nosaltres hem felicitat la creació de la quarantena d’unitats de respir a la província, encara que vull recordar que eixe era un projecte nostre de fa vuit anys on plantejàvem la creació d’estes unitats de respir però específiques per Alzheimer, però hem de reconéixer que feien falta i s’ha portat a terme“.

Al mateix temps, Marmaneu, no pot evitar parlar d’un dels grans “cops” que també va rebre l’associació per qüestions polítiques, que va ser el tancament del centre “La Pineda”: “A Castelló un equip va tancar el centre de la Pineda i un altre l’obrirà!”

-Vol dir això que fins i tot en un tema com este sí que influïx el color polític? “No, vull dir que hi ha governs que poden tindre més sensibilitat però això s’ha de demostrar. El centre d’Alzheimer de Castelló es reobrirà en esta nova legislatura ampliant la capacitat i havent-hi tingut en conter la nostra experiència com a experts, en este cas, pel que fa a l’opinió dels professionals d’AFA Castelló però jo, en esta última legislatura, també m’he reunit en les dues persones que han liderat els partits que han governat i també els he tirat en cara que no han arribat on jo esperava!, puntualitza Marmaneu.

Per acabar, pot ser, amb una nota d’esperança, el president d’AFA Castelló, aprofita la nostra trobada per a recordar que a l’àmbit autonòmic “sí que pareix que hi ha com una nova corrent, a poc a poc on s’està implementant des de l’any 2012 o 2013 una creació de centres municipals destinats a l’atenció de malalts mentals, afectats per diverses, malalties, etc. però que ara ja no es plantegen com grans projectes en mans només de concessions privades sinó que es té en conter l’opinió de les associacions, ONG’s o agrupacions que realment els coneixen i això, evidentment, eixe canvi de filosofia també repercuteix en el tracte cap a les persones”, conclou.