```
viernes, 26 abril 2024

Información y noticias de la provincia de Valencia

Marta Barrachina: “Hi ha mesures més encarades a eliminar els bous que a protegir-los”

La porta de l'alcaldía de la Vall d'Alba sempre està oberta per a resoldre dubtes, tot i en dies de festes quan les hores de són son poques i s'ha de vetlar per a que siguen un dies especials per als veïns i visitants.

P.- Les festes de la Vall d’Alba són més segures que altres anys?

R.- Si s’ha avançat, sobretot en el tema dels bous, hem reforçat un poc mes, ja que els bous es poden escapar en qualsevol moment. Abans teníem la brigada distribuïda d’una altra manera, però ja fa dos o tres anys que tenim una persona física en cada porta d’eixida de barrera controlant-t’ho tot. A més, tenim un carregador especial per als bous per a evitar el que ha passat en la Vall. Hem fet tot el que ens han marcat i recomanat l’enginyer. Jo crec que la Vall d’Alba té un nivell bo de seguretat, però açò no t’assegura que no pot passe res.

És molt complicat de saber si el fem tot perfectament, la idea és que si estos anys ha funcionat bé, sobretot el tema dels bous cerrils que són molt delicats per a carregar-los i descarregar-los, perquè no ha de continuar així?. El risc ho tenim una mica més en el tema de bous al carrer, la plaça de bous és una infraestructura estupenda, 100% preparada, els corrals, els passadissos, allí és pràcticament impossible que ocórrega res.

P.-. La Vall d’Alba és un poble taurí, que opines sobre tots els requisits que estan proposant-se des de Les Corts per al tema de Bous al carrer, espectacles taurins de tindre dos veterinaris i un segon metge?

R.- En la meua opinió el tema dels bous és un tema delicat i cal tindre les coses ben controlades i com més mesures, major seguretat, sobretot per a la persona que signa però crec que no és necessari excedir-se perquè un ajuntament es pot permetre a la llarga posar dos veterinaris o dos metges, però hi haurà moltes comissions que no.

Pense que hi ha mesures que estan més enfocades a matisar el tema dels bous que a ajudar. Jo no crec que en una població com esta siga necessari tindre dos veterinaris, tenim un veterinari habilitat, que revisa les guies, i està pendent dels animals. Tenim durant la setmana de festes molts bous i mai he sentit la necessitat de tindre dos veterinaris perquè tot funcione millor. Si el ramader quan ix de l’explotació ho té tot en regla, i el veterinari fa el seu treball, amb un veterinari és més que suficient, fins ara tot ha funcionat correctament. Pense que són propostes una mica encarades a eliminar els bous, més que a ajudar-los. I el del segon metge, el mateix, nosaltres en el tancament dels cerrils que és una cosa més fora del normal, este dia la Vall d’Alba compta amb cinc metges habilitats però els té per a este moment per si hi ha una massificació de gent, una caiguda o una trompa forta de gent.

Els altres espectacles amb un bou, tenim l’ATS i el metge de l’ambulància, nosaltres no hem necessitat més. No ens faria falta, a més habilitar un segon metge no és fàcil perquè necessita preparació prèvia, i si hi ha un metge que no és especialista, és com si no tingueres cap. Els col·laboradors taurins pense que es podrien donar d’alta perquè cotitzaren, el veig més necessari que posar un metge extra.

Marta BarrachinaP.- En el terme municipal de la Vall d’Alba comencen les festes a principi de Juliol en Montalba i no acaben fins a finals d’Agost, principis de setembre amb les festes de la Vall d’Alba. Penses que sempre siga l’acabe municipal una destinació turística, hostaleria…?

R.- Si, sens dubte. Està clar que la tipologia de la població de la Vall d’Alba porta al fet que hi haja quatre festes, són com si fórem quatre pobles xicotets i cadascun vol venerar al seu sant o patró i cadascun vol celebrar les seues festes.

Açò et porta al fet que durant un temps si, el que té algun tipus de contacte o descendència de la Barona, del Pla de l’Arc o de Montalba, va allí a les festes. Sí que hi ha un impacte econòmic, no potser difícil de calcular però per exemple en Montalba hi ha dos restaurants s’hauria de valorar en l’hostaleria el que ha suposat les festes per a ells, però sí que té un impacte econòmic en la comissió de festes, ja que gràcies a açò es poden millorar coses en el municipi.

En la Barona, és un dels nuclis on més restaurants s’ajunten i de cert nivell i està pràcticament ple durant estos mesos perquè la gent encara que va de festa a Montalba sopa en La Barona, per exemple. En el Pla de l’Arc no hi ha hostaleria, allí tot va a la comissió de festes.

Les festes en qualsevol poble dinamitzen el que és en l’àmbit econòmic mes que durant la resta de l’any, i mes en poblacions d’interior. Els dos hotels i les cases rurals que tenim des de juliol fins a setembre estan plens, ja siga per comiats, amics que s’ajunten o gent que s’allotja per a gaudir de les festes i del poble.

P.- Una de les coses que he vist és que enguany heu inclòs més activitats destinades al públic infantil en el programa de festes, heu creat un programa específic per als xiquets. Açò s’ha fet per demanda, iniciativa de l’ajuntament…?

R.- La iniciativa ha eixit des de l’ajuntament, perquè al final l’únic que jo pretenc, quan em pose a organitzar el programa de festes és que hi haja coses per a tots els públics, és difícil encaixar-ho amb horaris, però ha d’haver-hi. Els xiquets són part important i amb la col·laboració de l’Ampa, que estan per la labor i sempre ajuden molt, ho presentem i intentem fer una programació que quede una mica més decent i que hi haja unes poques activitats més que altres anys per als xiquets.

Les disfresses que abans es feien durant la setmana de festes però al final per als pares era més caos, enguany ho hem traslladat a la setmana cultural perquè hi haja més temps, ja que els pares ens ho han demanat, perquè siga una vesprada dedicada als més xicotets. Enguany provarem així, si veiem que no ens agrada el resultat la tornaríem a incloure en la setmana de festes.

El que preteníem, la regidora que porta educació i jo, era que al final durant la setmana de festes pogueren haver-hi activitats de tot tipus, la idea és que a la llarga els matins estén dedicats als xiquets, hem intentat quadrar-ho el millor possible. El tancament infantil, que està súper demandat, és el que més demanden els xiquets, les disfresses i alguna cosa més de tema aquàtic.

P.- A part del tema dels xiquets, dels canvis que s’han fet, quin és el que penses que tindrà millor acolliment en festes?

R.- Quant a canvi, el tema d’incorporar el ‘tardeo‘, que era alguna cosa demandada pels veïns, jo crec que tindrà bon acolliment, cal veure el tema dels horaris si quadren o no. Nosaltres el que no volíem és que coincidira amb altres actes perquè ací al final tampoc hi ha tanta i tanta gent, i si fas actes a la mateixa hora, la gent es dispersa.

Consensuem amb la gent de les penyes, i decidim així els horaris, pensem que és una de les coses que la gent més estava esperant, perquè al final la gent més jove solament espera la discomòbil de les 3 de la matinada però hi ha una franja d’edat que prefereix el’ tardeo‘ i eixir més pel dia que a la nit.

Un altre canvi és que l’associació de jubilats, enguany fan un acte fora, en la plaça, quant altres anys ho feien tot en la seu. Hi ha un dia que ballen en la plaça i un altre de teatre allí.
A poc a poc tots s’integren i tenen el seu espai, que és el que són les festes, que hi haja una mica per a tots.

P.- És el primer any que participen les persones de la Unitat de Respir?

R.- No, l’any passat ja van participar fent unes banderetes per al balcó de l’ajuntament però no va ser tan elaborat perquè va ser molt ràpid, ja que era el primer any que ells estaven en la unitat respira, i enguany és un projecte en el qual s’han encarregat de fer la decoració del balcó de l’ajuntament i de muntar un foto call, que han treballat durant tot l’any. Tot açò ha sigut muntat per la gent gran de la unitat, parlant amb els néts, fills, etc. i han intentat cercar les frases típiques que s’utilitzen durant la setmana de festes. La veritat que la unitat respira és essencial per a ells,i per a la gent de la Vall d’Alba.

P.-. La Vall d’Alba té una filosofia de festes molt participativa en el sentit que no és la regidoria la que organitza tot, sinó que és tot un treball de coordinació entre totes les associacions del poble. I a més si no recorde malament tu, abans de ser alcaldessa vas ser la regidora de festes, és a dir la teua trajectòria en açò, és molt llarga. En tots estos anys com has vist l’evolució de les festes?

R.- Les festes a la Vall d’Alba sempre han tingut un nivell de qualitat d’orquestres molt alt, abans que jo arribara, l’únic que hem fet és dinamitzar les festes cap a un altre costat. Quan vaig arribar, per exemple els bous al carrer es feien normal, no hi havia cadafals a la plaça, la gent no podia estar damunt, no podia veure res. Vaig derivar al fet que es pogueren posar cadafals en tota la problemàtica que açò suposa, perquè no caben tots i es fa una roda, vas entrant i vas eixint.

La gent malgrat els problemes que hi ha, els ha acceptat i ara pot haver-hi una xaranga tocant, pot estar la gent damunt, és diferent.
Les festes han derivat una mica més a allò que la gent volia en tots els àmbits. És difícil de fer un programa de festes que agrade a tot el món. La gent de l’Església i dels patrons té el seu espai molt cuidat, tots tenen la seua part molt cuidada sense interferir uns amb uns altres.

Quan jo vaig començar, vaig demanar ajuda a totes les associacions perquè em pareixia imprescindible, ja que són els que organitzen alguns actes, estan tots bolcats amb este acte, vénen ells, la seua família i amics, i té més participació. La veritat és que la gent ha respost, a més ells han guanyat en espai i protagonisme.

Ara cadascun té el seu dia i estan molt agraïts, ajuden en tot el que poden i fan que les festes siguen més participatives. Pense que el canvi arriba de la necessitat, de l’edat i de la visió de les festes, d’adaptar-se a la gent i no tindre por.

El canvi d’horari de les misses i processons ha ajudat al fet que la gent participe, abans era tot en hores distintes i la gent pràcticament va deixar de participar en la processió, ja que es quedaven en les colles menjant.

Les festes són de colla absoluta, la gent es tanca en les colles. Crec que hem modificat coses xicotetes, però necessàries per al poble i que tot el món agraeix. No estic descontenta de les associacions de veïns ni de com van les festes. Si a l’any que ve em presente i torne a eixir, delegaré la regidoria de festes per a poder centrar-me en l’alcaldia.

P-. A part de ser ací l’alcaldessa, eres la secretària d’organització del partit popular de la província. Penses que ara després del canvi que hi ha hagut en l’àmbit nacional, canviarà els pronòstics de cara a les pròximes eleccions?

R.- Absolutament en l’àmbit nacional i intern del partit el canvi ja és visible, ja es nota la percepció de la gent. Venim d’una temporada de caiguda absoluta per tota la desgràcia que n’hi ha agut de la gent de la corrupció i es nota esta miqueta d’aire que agafes en tindre davant una persona nova, en uns altres ideals, més joves, més renovat, desvinculat de tot el d’abans i pense que això afectarà a tots.

Perquè ací, per exemple, a nivell intern encara no se sap res, però en el moment que ha eixit Pablo Casado, la gent en els pobles ja et diu que pots comptar en ella per a la candidatura, ja es veu una altra visió.

Són molt bones sensacions, durant el procés d’elecció del president del partit es van donar moltes altes d’afiliació en molts llocs, gent que ha tornat i gent nova. La gestió en l’àmbit nacional ha canviat i en l’àmbit autonòmic i local canviarà, alguna cosa d’este canvi ja es nota.

P.- Queden sis mesos de cara a les eleccions locals i quasi el tindràs tot fet, no?

R.- Realment pense que mai acabes de fer tot el que podies fer, la rutina diària et porta a que t’isquen coses noves, estic molt satisfeta de com va la legislatura en el que em vaig trobar quan vaig entrar. El primer mes em vaig trobar una sentència de 3 milions d’euros damunt de la taula, i el pressupost de Vall d’Alba eren 2 milions 400 mil euros, no n’hi havia forma. S’ha fet una bona gestió, també hi havia uns documents abans que ajudaven a l’ajuntament, això va vindre molt bé.

Al final es va demanar un crèdit per a poder anar assumint això i hui dia, només queda una empresa per pagar. El crèdit està a 100 mil euros, en una legislatura.

Això per a mi és una satisfacció molt gran, ja que al final a poquet a poquet he pogut fer tot el que portava en el meu programa electoral. No ha sigut fàcil, ja que em controlaven certes partides de diners, però això s’ha anat solucionant.

Al final em sent bé, sobretot gràcies als regidors, per què hem fet un bon treball, de formigueta, ja sabíem que no seria una legislatura d’obres grans perquè la Vall d’Alba ja té moltes infraestructures, no necessitem més, però si millorar-les i arreglar tot el que poguérem la vida de la gent.

En quant, l’Ajuntament s’ha llevat la pressió i comença a respirar un poquet després del crèdit este, hem començat a fer cosetes més importants, com la placeta per als xiquets, la remodelació de la plaça de l’ajuntament.

Si la pregunta és si he fet tot el que volia fer? No, per què no ho faré mai perquè sóc molt inquieta en això, si tinc deu punts del programa i els he fet ja tinc prou, no perquè la vida diària et porta a fer moltíssimes més coses, coses que al principi no els veus o cobrir necessitats que no estan i després apareixen.

P. -Tornaràs a presentar-te a les eleccions?

R.- Si la Junta local i la gent d’ací ho considera, per la meua part, sí.

Últimas noticias

Contenido relacionado