```
jueves, 25 abril 2024

Información y noticias de la provincia de Valencia

Marzà: “L’Educació Infantil és essencial per a la integració i la igualtat d’oportunitats socials”

El I Congrés d'Educació Infantil "La globalitat de la infància: cos, ment i emoció", se celebra el 23 i el 24 de novembre a la sala Nexus de la UPV i a la Facultat de Magisteri de la UV.

La Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport, ha organitzat el I Congrés d’Educació Infantil “La globalitat de la infància: cos, ment i emoció”, que se celebra el 23 i el 24 de novembre a la sala Nexus de la Universitat Politècnica de València i a la Facultat de Magisteri de la Universitat de València.

El conseller dEducació, Investigació, Cultura i Esport, Vicent Marzà, ha indicat que “el congrés aprofundeix en el concepte contemporani de la infància per a analitzar i buscar aquells projectes, pràctiques i investigacions que reflecteixen aquesta mirada”.

El congrés atén la globalitat de la infància i possibilita un aprenentatge per a la vida sempre arrelat a la realitat dels xiquets i xiquetes, i que considere els infants des de la seua complexitat i diversitat i tinga en compte l’emoció.

“L’etapa d’Educació Infantil és especialment clau en els àmbits socials més desafavorits; és un element essencial d’integració i desenvolupament en condicions d’igualtat. Per això, des de la Generalitat hem apostat per facilitar l’escolarització amb la inclusió de les aules de 2 anys en els centres d’Infantil i Primària amb 134 aules aquest curs i hem millorat el bo infantil, que ha arribat a un total de 44.000 alumnes”, ha explicat Marzà.

Les activitats del congrés permeten abordar la separació tradicional de cos, ment i emoció, respecte de l’aprenentatge i explorar aquelles intervencions educatives en les quals es consideren els xiquets i xiquetes en tota la seua complexitat i diversitat.

En aquest sentit, els continguts que es tracten en aquests dos dies s’articulen al voltant de la concepció global de la infància, segons la qual l’Educació Infantil ha d’atendre totes les dimensions de l’ésser humà i ajudar a un desenvolupament harmònic i equilibrat que possibilite un aprenentatge per a la vida i arrelat a la seua realitat.

L’objectiu del congrés és generar un espai d’aprenentatge i investigació per als professionals implicats en l’Educació Infantil des del qual generar noves sinergies i xarxes de renovació pedagògica per a aquesta etapa de l’educació. Així, totes les aportacions científiques que es proposen en el congrés ho fan des d’un prisma de l’experiència docent i de l’aplicació a l’aula.

Programa del congrés

El congrés s’inicia amb la professora de la Università degli studi di Milano Biocca, Lilia Teruggi, que situa el concepte d’infància i la capacitat que té per a la creació cultural pròpia; i amb una taula de debat per a aprofundir en aquesta idea i situar-la en les pràctiques i la vida quotidiana de l’aula d’Educació Infantil.

En la taula de debat intervenen David Altimir (mestre i membre executiu del col·lectiu Rosa Sensat), Agnés Barba (directora de l’Escola dels Encants) i Gino Ferri (pedagog i formador de mestres).

La primera jornada conclou amb un taller grupal a càrrec de Javier Romero, professor de la Universitat d’Alacant, en el qual els assistents poden vivenciar la vinculació existent entre el moviment i el pensament.

La jornada de dissabte comença amb un seguit de dotze tallers i amb la intervenció d’Aldo Fortunati i Barbara Pagni, membres reconeguts del Centre Internacional Gloria Tognettide, per a parlar del projecte d’atenció a la primera infància a la regió de San Miniato, a Itàlia, i del Centre de Recursos la Bottega di Geppetto.

Seguidament, hi ha una ponència sobre la importància del disseny dels espais d’aprenentatge de la mà de l’arquitecte José Picó; Evangelina Wagner, especialista en psicologia clínica i teràpia psicomotriu, ens explicarà el poder de l’acció i el pensament en els xiquets i xiquetes en les primeres edats de la vida.

El congrés tancarà amb les aportacions de diferents xarxes educatives de reflexió, formació i renovació pedagògica valenciana, com Bufanúvols, a Castelló; Compartint Escola i Descobrim Junts, a València; i Tardes Pedagógicas, a Alacant, les quals ens parlaran de la seua experiència i línies de treball. I conclourà amb les aportacions de Javier Abad i Ángeles Ruiz, professors de la Universitat La Salle de Madrid amb la ponència “Moviment i emoció: simbolització i relats de l’imaginari infantil”.

Pla 2018 per a la participació i formació del professorat valencià

El congrés forma part del Pla 2018 per a la participació i formació del professorat valencià, un total de nou congressos organitzats mitjançant els diversos CEFIRE específics de la xarxa de formació, que s’han dut a terme des del mes de març, en els àmbits d’Educació Inclusiva, Formació Professional, Educació en Humanitats i Ciències Socials; Plurilingüisme; Tecnologies de la Informació i la Comunicació; Ensenyaments Artisticoexpressius; Educació en Ciències, Tecnologia i Matemàtica; a més del d’Educació Infantil.

Queda per celebrar el Congrés de Formació de Persones Adultes, que es va haver d’ajornar per les fortes pluges de les setmanes passades. Fins ara els congressos han comptat amb una àmplia assistència per part del professorat i han suposat un espai de participació i de formació per al col·lectiu docent, amb la presentació de noves tendències educatives i projectes innovadors i la reflexió conjunta sobre cap on ha de caminar l’educació valenciana.

Últimas noticias

Contenido relacionado