Marzà: “Que els xiquets aprenguen més llengües sempre és motiu de satisfacció”

El ple de Les Corts va aprovar ahir la llei que regula i promou el Plurilingüisme en el sistema educatiu valencià, que s'aplicarà de forma progressiva des del pròxim curs i fixa un mínim del 25% d'hores lectives en castellà i valencià, i d'entre el 15% i el 25% per a l'anglés.

509

El conseller d’Educació, Vicent Marzà, s’ha mostrat satisfet per l’aprovació de la llei de plurilingüisme, ja que a parer seu que els xiquets tinguen “l’oportunitat d’aprendre més llengües sempre és una bona notícia”.

El ple de Les Corts va aprovar ahir la llei que regula i promou el Plurilingüisme en el sistema educatiu valencià, que s’aplicarà de forma progressiva des del pròxim curs i fixa un mínim del 25% d’hores lectives en castellà i valencià, i d’entre el 15% i el 25% per a l’anglés.

En els passadissos de Les Corts, Marzà ha considerat que aquesta llei servirà per a “superar vells paradigmes centrats en la confrontació”, on al seu juí “segueixen alguns grups”.

“Ens haguera agradat, ho hem intentat”, ha apuntat Marzà en ser preguntat per la “pacificació lingüística”, si bé ha lamentat que els grups de l’oposició, PP i Ciutadans, “no han aportat propostes de consistència pedagògica” perquè “no tenen un interés real que els xiquets tinguen més oportunitats per a aprendre llengües”.

En opinió del conseller, “promoure no és imposar, al contrari, és més aviat sinònim d’acompanyar, de fer pedagogia. És el que diuen els experts, és el millor model”.

Sobre la proposta formulada pel PP perquè es realitze una consulta ciutadana sobre aquesta llei, Marzà ha afirmat que açò “ho prohibeix la llei estatal d’Educació del PP”.

“Aquesta llei diu que és l’adreça del centre la que determina el projecte lingüístic, és a dir, que limita la participació de les famílies. Nosaltres el que fem és obrir la proposta, que l’adreça del centre propose i que el consell escolar faça la consulta a la comunitat educativa”, ha afegit.

No obstant això, ha lamentat que hi ha “dos partits als quals no els importa que els xiquets i les xiquetes deixen de tenir oportunitats per a aprendre llengües, i hi ha tres partits i un grup de diputats que han apostat perquè els xiquets avancen, tinguen més oportunitats i de debò” s’avance “cap al futur amb una mirada molt més digna” que la que hi havia fins ara.

Preguntat per diverses iniciatives polítiques orientades a derogar el requisit lingüístic per a l’accés a la funció pública en l’àmbit nacional, Marzà ha reivindicat el “dret del ciutadà a expressar-se en la seua llengua” i, en conseqüència, “els funcionaris han de ser competents per a açò”.

“S’està tornant a cercar aqueixa confrontació que no existeix en la societat, en lloc d’avançar en la pluralitat de llengües i cultures”, ha conclòs.

Autor: EFE