Marzà: No s’ha afavorit a cap empresa amb les ajudes al valencià

ajudes

El conseller d’Educació i Cultura, Vicent Marzà, ha defensat que les ajudes econòmiques per al foment del valencià segueixen uns criteris objectius que són públics i que apliquen els tècnics i ha assegurat que amb elles no s’ha cercat “beneficiar a ningú”.
Marzà ha explicat els criteris per a la concessió d’aquestes ajudes en una compareixença en Les corts, on Ciutadans i el PP l’han acusat d’haver beneficiat a empreses de comunicació de familiars del president de la Generalitat, Ximo Puig, i a unes altres que defensen la independència de Catalunya.
El conseller ha assegurat que els criteris són “clars” i estan pensats per a arribar al màxim possible d’empreses amb la finalitat d’incentivar i normalitzar l’ús del valencià en tots els àmbits i ha afegit que “o és una qüestió d’ideologia que cerque qui parla bé o malament, sinó el que es pretén és que arribe a tothom”.
Ha destacat que les ajudes per a mitjans de comunicació han passat de 800.000 euros i set beneficiaris en 2014 a 2,4 milions i 158 beneficiaris en 2017, i en el cas d’associacions i entitats, s’ha passat de 87 a 175 sol·licituds en el mateix període.
La diputada de Ciutadans (CsMercedes Ventura ha preguntat per les ajudes que han rebut empreses la seu social de les quals està fora de la Comunitat, concretament a Catalunya, alguna cosa que, ha dit, no permetien les bases de 2015, i que, segons ha denunciat, defensen la independència de Catalunya.
Així mateix, ha preguntat per l’increment de subvencions que han rebut les empreses Comunicació dels Ports SA, que ha passat de 6.000 a 56.000 en tres anys, i Mas Mut Produccions SLU, vinculades a familiars de Puig.
La parlamentària del PP Beatriz Gascó ha incidit en aquest assumpte i ha advertit al conseller que en cas no aclarir aquestes qüestions seran els tribunals els qui decidisquen “si hi ha hagut nepotisme, malversació de fons públics i tràfic d’influències”.
En la seua rèplica, Marzà ha assegurat que no s’ha beneficiat a ningú, ha assegurat que l’increment de les ajudes està vinculat a l’augment de la partida i ha destacat que el pes que aquestes empreses tenen en el conjunt és inferior al que tenien quan governava el Pàg.
En concret, ha dit que amb el PP el pes d’aquestes empreses en el conjunt d’ajudes era del 4% i amb l’actual Consell és del 3%, i ha lamentat les acusacions realitzades per ambdues diputades.
Ha assegurat que les ajudes estan ben justificades per part de les empreses, una mica del que s’encarreguen els tècnics, i ha manifestat que no es pressiona a ningú per a puntuar, sinó que se segueixen unes baremacions objectives que estan publicades.
També ha retret a les diputades que cerquen la “crispació” amb les seues acusacions d’afavorir a entitats catalanistes, i ha assegurat que entre els beneficiaris hi ha empreses que “pensen diferent i es manifesten en contra del Consell”.
“Volem que es fomente el valencià pensen el que pensen i diguen el que diguen”, ha afirmat, i ha explicat que 145 de les empreses amb subvenció tenen la seua seu a la Comunitat, enfront de cinc que la tenen a Catalunya i sis a Madrid, encara que ha dit que al PP i a Cs aquestes últimes “no els preocupen”.
Des de Podem, César Jiménez ha dit no veure que aquestes ajudes estiguen realment fomentat l’ús de la llengua, al que Marzà ha respost que sí que estan tenint impacte doncs la informació que s’ofereix en valencià s’ha ampliat, encara que s’ha mostrat obert a estudiar una redefinició de les bases i convocatòries.

Publicitat