```
viernes, 26 abril 2024

Información y noticias de la provincia de Valencia

Marzà proposa al Senat un model d’escola que acabe amb les desigualtats

La intervenció del conseller al Senat ha tingut com a objectiu contribuir amb millores des de l'experiència valenciana i compartir reflexions sobre els objectius comuns del pacte educatiu estatal d'educació.

El conseller d’Educació, Investigació, Cultura i Esport, Vicent Marzà, ha comparegut en la Ponència d’estudi sobre el pacte educatiu, constituïda en el si de la Comissió General de les Comunitats Autònomes del Senat.

La intervenció del conseller ha tingut com a objectiu contribuir amb millores des de l’experiència valenciana i compartir reflexions sobre els objectius comuns del pacte educatiu estatal d’educació.

Del context general ha valorat “la necessitat d’aconseguir una escola que faça créixer els alumnes més enllà dels continguts i en què no hi haja diferències socials, a més d’un model educatiu que s’adapte als alumnes, al context i a les seues necessitats, i no a la inversa”.

Amb aquest objectiu, Vicent Marzà ha exposat els punts en què cal actuar conjuntament i amb perspectiva de futur tenint en compte tots els agents de la comunitat educativa.

En primer lloc ha exposat la necessitat de reduir les desigualtats, ja que el 15% de famílies que tenen un nivell sociocultural i econòmic baix, fet que té repercussió directa en els resultats acadèmics. En aquest sentit, exemples com la gratuïtat en l’etapa de 0 a 3 anys o el programa Xarxa Llibres faciliten reduir les barreres en l’aspecte econòmic.

Les activitats extraescolars, la regulació dels deures o les ajudes per als menjadors suposen un esforç per a les famílies amb menys recursos. Per aquest motiu han de ser una peça fonamental per a repensar el model educatiu.

Vicent Marzà ha destacat “la importància que siga un pacte ampli, social i pedagògic, en què l’agent final siguen els centres educatius i la presa de decisions vinga des d’aquests. Les Comunitats Autònomes i l’Estat han d’actuar com a encarregats de la gestió i de la normativa i per a garantir uns mínims comuns, respectivament”.

D’altra banda, ha destacat que l’Estat està per davall de la mitjana europea quant a centres educatius públics. Si es considera l’escola pública com a eix vertebrador del sistema i assegurant els valors d’una societat democràtica i diversa, el conseller ha valorat la necessitat de dignificar la xarxa d’escoles públiques i evitar qualsevol tipus de pagaments a les escoles de titularitat pública.

El conseller Marzà ha remarcat la importància de millorar en innovació, “eliminant les restriccions que no permeten als docents participar d’aquests projectes. També millorar l’accés a la docència, amb un sistema que no siga tant una competició, sinó més bé que permeta formar els docents mitjançant les pràctiques als centres, amb tutors experimentats i una avaluació completa del procés de formació”. A més, parla de revisar i millorar les condicions del professorat.

A més, el conseller ha convidat a pensar de nou aspectes com la repetició del curs, l’aposta pel plurilingüisme real tenint en compte la diversitat cultural i lingüística de l’Estat o l’accés a l’educació no-obligatòria en l’etapa de Batxillerat o FP.

Com a conclusió ha recordat que l’educació és un element fonamental per a assolir la igualtat d’oportunitats de la ciutadania. D’aquesta manera, una educació integral per a tota la població és garantia d’un desenvolupament econòmic i d’una integració i cohesió social més gran.

Últimas noticias

Contenido relacionado