jueves, 28 marzo 2024

Información y noticias de la provincia de Valencia

Marzà: ‘El pròxim curs totes les aules de dos anys de les escoletes municipals seran gratuïtes’

L’àrea de cultura arriba als 107,5 milions d’euros, amb un creixement progressiu des del 2015 de quasi 29 milions, seguint el full de ruta marcat pel pla ‘Fes Cultura’

L’àrea d’esport incrementa el pressupost en un 23 %, amb tota una sèrie de programes d’ajudes a esportistes joves i el foment de l’esport base

El conseller d’Educació, Investigació, Cultura i Esport ha explicat hui a les Corts Valencianes el pressupost 2018 del seu departament. La Generalitat hi destina 4.720 milions d’euros, la qual cosa suposa una pujada del 4,12 % respecte al 2017.

Per àrees, educació i investigació augmenta en un 3,9 %, fins als 4.546 milions, amb la finalitat de promoure millors condicions per al professorat, consolidar la igualtat d’oportunitats per a l’alumnat, garantir aules dignes, abaixar les taxes universitàries i atraure el talent investigador. Cultura arriba als 107,5 milions d’euros, amb una pujada del 12 % respecte al 2017, amb l’objectiu d’augmentar la programació i producció culturals i aprofundir en la democratització de l’accés a la cultura. Esport incrementa el pressupost un 23 %, amb un total de 27,5 milions d’euros, per al foment de l’esport base, l’acompanyament als joves esportistes d’elit i la promoció de l’esport com a eina de cohesió i integració socials.

Educació i investigació: més aules de dos anys gratuïtes

El pressupost reflecteix la major inversió en educació dels últims deu anys. La inversió per alumne augmenta un 18,7 % respecte a l’últim curs de l’antic Govern. El conseller Vicent Marzà ha volgut destacar que “es una inversió de quasi 1.000 euros per alumne; per tant, ja no estem a la cua de les autonomies quant a inversió per alumne i anem dignificant any rere any l’educació per als nostres xiquets i xiquetes malgrat l’infrafinançament estatal”.

La inversió en igualtat d’oportunitats per a l’alumnat és de 270 milions d’euros, que es tradueixen en transport escolar, beques menjador, Xarxa Llibres, educació especial, Bo Infantil i beques universitàries.

En aquest apartat cal destacar una nova empenta a l’etapa educativa de zero a tres anys. Mitjançant l’augment del Bo Infantil als 42 milions d’euros, s’aconseguirà que en el curs 2018-2019 totes les aules de dos anys de les escoletes municipals siguen gratuïtes. Són un total de 248 escoletes municipals les que ofereixen ensenyament de dos a tres anys, 59 de les quals estan a les comarques d’Alacant; 21, a les comarques de Castelló, i 168, a les comarques de València. Segons el conseller Marzà: “La nostra intenció és incrementar curs a curs l’alumnat matriculat en l’etapa zero a tres, que en l’actualitat ja supera els 40.000 alumnes”.

A més, l’augment del pressupost del Bo Infantil permetrà el pròxim curs millorar les ajudes per als trams d’edat de zero a un i d’un a dos.

L’augment en el pressupost d’educació i investigació també es tradueix en la consolidació de les millores laborals del professorat. D’una banda es consoliden els 4.500 docents que s’han incorporat al sistema des de fa dos cursos i també es contempla per al curs 2018-2019 el personal de reforç que caldrà per a l’aplicació del nou model de plurilingüisme.

Un altre aspecte destacat és l’eix de les infraestructures educatives: es té previst destinar-hi 213 milions d’euros el 2018, 80 milions més que el 2017. Aquest pressupost engloba el pla Edificant amb els ajuntaments i el Servei d’Infraestructures Escolars de la Conselleria. En l’actualitat, es disposa de díhuit centres educatius acabats, díhuit en construcció i una adjudicació, la del CEIP 103 de València. A això cal afegir les més de quatre-centes actuacions menors que s’han realitzat per part del Govern del Botànic arreu del territori valencià, ha explicat Marzá.

Cal fer menció també a la potenciació de la igualtat d’oportunitats pel que fa a la universitat, amb una baixada de taxes universitàries per a l’alumnat d’un 15 % el curs 2018-2019 respecte al 2016 i un augment del pressupost destinat a beques, que arriba als trenta milions d’euros, un 35,7 % més que el 2017; a més d’haver cobert durant aquests anys bona part del deute amb les universitats que va adquirir el Govern anterior, per al 2018 es milloren les condicions laborals del PAS i PDI de huit a díhuit milions d’euros.

Finalment, cal remarcar l’activació el 2018 del pla GenT per a l’atracció i retenció del talent investigador, amb 4,1 milions d’inversió: 2,6 milions destinats a ajudes per captar, atraure i retindre talent d’universitats, centres d’investigació i empreses, i 1,5 milions per a la contractació d’investigadors i investigadores d’excel·lència procedents de centres de prestigi de caràcter internacional.

Cultura

L’àrea de cultura arriba als 107,5 milions d’euros, amb un creixement progressiu des del 2015 en quasi vint-i-nou milions per a dur a terme el pla ‘Fes Cultura’. Segons el conseller Marzà, “Estem en el camí correcte: per al 2018 incrementem pressupostos, però ja venim d’accions del pla estratègic cultural que estan donant fruits pel que fa a la creació de llocs de treball en els sectors culturals valencians. Una mostra d’això és que en l’actualitat hi ha 6.744 persones més treballant en els sectors culturals i creatius i 709 empreses noves.”

Segons les dades de Cultura, l’increment de consum cultural al nostre territori ha estat del 8,7 % front al 2,6 % de la mitjana espanyola.

S’incrementa el pressupost per a programació i producció culturals. Prova d’això és l’augment en quasi un 60 % del pressupost per a produccions pròpies de l’Institut Valencià de Cultura, i en general, per al foment de la producció creativa s’hi destinen quasi seixanta-cinc milions d’euros, huit més que el 2017.

El pròxim any també destaca en la promoció del llibre i la lectura amb 14,5 milions per al programa de llibres, arxius i biblioteques i un 45 % més de pressupost per a les ajudes al sector.

Esport

El valencià era un dels territoris de l’Estat que menys invertia en matèria esportiva, situació que s’està corregint per l’esforç actual de la Generalitat. Així, el pressupost d’esport experimenta un creixement, el 2018, d’un 23 %, fins als 27,5 milions. Respecte al pressupost del 2015, l’increment en matèria d’esport suposa ja un 72 %.

Entre d’altres, es crea una nova línia per a l’organització de campionats d’Europa i del món en màximes categories, la qual cosa permetrà ajudar federacions i clubs en la realització de les proves.

El conseller ha volgut remarcar tres exemples del foment de l’esport de base i les ajudes a esportistes. D’una banda, l’increment del programa Esport a l’Escola, que puja als 400.000 euros i sobre el qual ha declarat que “estem molt contents. Permet a les federacions esportives, sobretot a les que no tenen tanta atenció mediàtica, entrar a les escoles i donar a conéixer el seu esport. I al mateix temps aconseguim que els alumnes practiquen i coneguen en primera persona diferents tipus d’esports”.

D’altra banda, es realitza una important millora en l’acompanyament als esportistes que compaginen els estudis amb les competicions i els entrenaments, amb un augment del pressupost en un 144 %. Destaca l’increment en 240.000 euros de les beques academicoesportives, que ja el 2017 han beneficiat 200 esportistes, el 50 % dones.

Finalment, s’incrementen de nou les línies destinades a la cohesió i la integració dels col·lectius més desfavorits a través de l’activitat física i l’esport: “S’estan fent, mitjançant l’esport, projectes d’integració molt valuosos, molts dels quals estan destinats a fomentar l’esport entre dones, i per això la línia passa de 110.000 a 300.000 euros”, ha explicat Vicent Marzà.

Últimas noticias

Contenido relacionado