Mas Camarena i Torre en Conill volen que la urbanització siga declarada una Entitat Local Menor

Beltrán assegura que durant els últims mesos s’ha comunicat aquesta intenció a tots els partits polítics que formen part de l’Ajuntament de Bétera.

El partit polític Mas Camarena-CUBE ha presentat per registre d’entrada una moció en què es demana que es constituïsca una comissió de tots els partits polítics per estudiar que la zona sud del terme municipal de Bétera, és a dir les urbanitzacions de Mas Camarena i Torre en Conill, siguen declarades una Entitat Local Menor i d’aquesta manera guanyar certa independència econòmica i separació del poble de Bétera.

Tal com s’explica a la moció presentada que es debatrà en el pròxim ple, una Entitat Local Menor és una cosa molt similar a una pedania. No té personalitat jurídica pròpia i no pot contractar, ni recaptar, ni decidir taxes. Tampoc pot prendre decisions que no s’hagen pactat abans amb l’alcaldia de torn i a més segueix formant part del terme municipal de Bétera, però d’aconseguir-ho els veïns triarien directament a les urnes a una Junta Veïnal i a més es pactarien els recursos econòmics destinats i les competències.

Aquest primer pas per a constituir-se com a Entitat Local Menor arriba “després de molts anys lluitant per aconseguir inversions equilibrades i equitatives entre les urbanitzacions i el nucli urbà. Però no ho hem aconseguit i ara no veiem una altra eixida que la separació”, ha explicat el portaveu de Mas Camarena-CUBE, Salvador Beltrán.

Contacte amb altres partits

Beltrán assegura que durant els últims mesos s’ha comunicat aquesta intenció a tots els partits polítics que formen part de l’Ajuntament de Bétera. “Tots ens han rebut i escoltat excepte un, el PSOE”. Salvador Beltran explica que tot i que és cert que el regidor socialista Fernando Cantarino es va reunir amb ell, aquest va preferir que fos la secretària general del PSOE de Bétera qui portara el tema “María José Ballesteros ha anul·lat cada cita per parlar amb mi sobre el tema”.

“Tots els partits s’han reunit amb nosaltres i ens han escoltat, tot i que també és veritat que cap d’ells s’ha posicionat o ens ha donat una resposta sobre el tema”, afirma Beltrán.

Full de ruta

La intenció de Mas Camarena-CUBE és arribar a un acord sobre el tema, però saben que això serà molt difícil. Per a aconseguir l’objectiu d’aquesta relativa independència hauria d’aconseguir-se un acord plenari amb majoria absoluta. De no aconseguir-ho, la segona opció és la recollida de signatures “per a això necessitem definir l’àmbit territorial i aconseguir la meitat del consentiment del nombre d’habitants de la zona, calculem que unes 3.000 signatures com a mínim”, explica el portaveu de Mas Camarena-CUBE .

Però tot això està per arribar. Primer l’objectiu del partit de les urbanitzacions és aconseguir crear una comissió d’estudi en què s’establisquen unes dates fixes “perquè no ens donen llargues i ens toregen com fan amb tot”, afirma Beltrán.

Altres entitats locals Menors

“La decisió d’emprendre aquest camí ha sigut presa de manera unànime tant des del partit Mas Camarena-CUBE com des de l’Associació de Veïns”, segons afirma Beltrán. Des del mes d’octubre s’ha estat treballant en el tema, consultant advocats i parlant amb altres Entitats Locals Menors com ara el Mareny de Barraquetes (Sueca), la Barraca d’Aigües Vives (Alzira) o Càrrica, un nucli de població que té com a objectiu de segregar-se de Sogorb.