jueves, 20 junio 2024

Información y noticias de la provincia de Valencia

Els consells dels veterinaris per a evitar que les mascotes patisquen amb els petards

"Qualsevol animal és capaç d'espantar-se amb els petards i en el cas dels animals de companyia, des de gossos fins a periquitos, poden patir amb l'inici de l'activitat fallera episodis de por i ansietat", ha informat el ICOVV en un comunicat.

El Col·legi Oficial de Veterinaris de València (ICOVV) ha realitzat una sèrie de recomanacions perquè els amos d’animals de companyia sàpien com actuar quan passegen amb les seues mascotes per zones en les quals es produeixen trets de coets per les falles o altres esdeveniments festius.

“Qualsevol animal és capaç d’espantar-se amb els petards i en el cas dels animals de companyia, des de gossos fins a periquitos, poden patir amb l’inici de l’activitat fallera episodis de por i ansietat”, ha informat el ICOVV en un comunicat.

En aquestes situacions, el veterinari pautará, en funció del nivell d’ansietat, la medicació adequada que haurà d’administrar-se, en alguns casos diverses setmanes abans que comencen els sorolls forts perquè poden tardar fins a tres setmanes a fer efecte.

La prescripció mèdica per a casos de por moderada pot ser a força de nutracéuticos o tranquilizantes naturals, i per a casos greus és necessari utilitzar psicofármacs.

Tots dos tractaments poden combinar-se amb feromones sintètiques, tant per a gossos com per a gats, que disminueixen la intensitat dels símptomes i manquen d’efectes secundaris, segons el ICOVV.

“L’idoni seria centrar els esforços en la prevenció exposant al cadell a una varietat de sons durant el període de socialització, que abasta des de les tres setmanes als tres mesos, assegurant-nos que és una experiència positiva que li permet familiaritzar-se amb ells”.

En els casos de gossos adults en els quals existisca la sospita que puga existir una fòbia “s’haurà de diagnosticar el problema al més prompte possible i aplicar un programa de tractament multicomponente”.

“Els animals no poden entendre que no hi ha perill en els petards, és com si una persona sent caure bombes”, ha comentat la etóloga Marina Miralles.

La reacció fisiològica que es desencadena en les mascotes activa el sistema nerviós simpàtic i provoca que s’alliberen grans quantitats de *neurotransmisores, com l’adrenalina o les hormones de l’estrès com el cortisol, ha afegit.

Els símptomes que poden presentar la gran majoria d’animals de companyia són taquicàrdies, diarrea, vòmits i tendència a fugir o amagar-se. Els gossos també poden pantaixar, passejar o tremolar.

“Si l’episodi ocorre en el carrer poden fugir desorientats, la qual cosa cada any causa pèrdues de mascotes o atropellaments. En les llars, no estant el cuidador, poden arribar a saltar des de la balconada en el seu desig d’escapar”, ha apuntat Miralles.

Des del ICOVV recomanen als propietaris de mascotes allunyar al gos o gat de l’ambient que li provoca la fòbia i crear barreres sonores a casa (tancar finestres i baixar persianes, posar la ràdio o la televisió).

També recomanen permetre que l’animal es protegisca on ell trie sense forçar-ho a romandre en un lloc determinat, procurar no deixar-los tot sol, no subjectar o bloquejar a l’animal quan intente evitar l’estímul fòbic o no castigar a la mascota pels seus símptomes ni intentar calmar-li mentre evidencie símptomes de malestar.

El ICOVV proposa portar sempre lligat al gos durant el passeig, evitar una exposició directa als petards i quan no puga esquivar-los apartar-se del focus de soroll amb tranquil·litat evitant fugir.

Últimas noticias

Contenido relacionado