Els xiquets menors de 14 anys podran eixir al carrer amb un adult per a anar al supermercat o al banc

L'Executiu ja permetia aquesta possibilitat en aquelles llars en els quals conviuen un xiquet i un només adult.

Els xiquets menors de 14 anys podran eixir al carrer a partir del pròxim dilluns 27 d’abril per a acompanyar a un adult amb el qui convisca en alguna de les activitats permeses pel Reial decret de 14 de març pel qual es declara l’Estat d’Alarma, en concret, per a anar al supermercat, a la farmàcia, al banc, a comprar el pa o el periòdic. Aquesta mesura afectarà els 6,9 milions de xiquets menors de 14 anys que viuen a Espanya, segons les dades del Padró Continu publicats aquest dimarts per l’INE.

Així ho ha anunciat la ministra d’Hisenda i portaveu del Govern central, María Jesús Montero, aquest dimarts 21 d’abril durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres. La mesura ja havia sigut avançada aquest mateix dimarts pel ministre de Consum, Alberto Garzón.

L’Executiu ja permetia que els menors pogueren acompanyar als adults a realitzar activitats essencials en aquelles llars en el que conviuen un xiquet i un només adult perquè, d’una altra manera, el menor hauria de quedar-se a soles en el cas que l’adult haguera d’eixir a fer la compra o a realitzar alguna altra activitat essencial.

Montero ha precisat que es tracta d’un “alleujament parcial” del confinament però ha aclarit que la “prioritat” del Govern ara és “evitar una hipotètic retrocés en la lluita contra el virus”. A més, ha precisat que, com els menors porten cinc setmanes confinats, la probabilitat que tinguen el coronavirus i puguen contagiar-ho és “realment baixa”.

“Aquesta decisió d’alleujar el confinament dels menors s’ha adoptat seguint les recomanacions d’experts i fent una ponderació del risc-benefici en el moment en què ens trobem. La majoria dels xiquets excepte excepcions concretes han romàs en els seus domicilis aquestes cinc setmanes, la probabilitat que estiguen contagiats o puguen transmetre la COVID-19 és realment baixa”, ha assegurat la portaveu del Govern.

La proposta que fa el Govern i que va a traslladar al Congrés, és que aquesta eixida dels menors siga “controlada”, és a dir, que vagen acompanyats d’un adult i que es complisquen “escrupolosament” totes les recomanacions d’higiene i distància. “Apel·lem a la responsabilitat de pares i mares, que l’eixida es realitze garantint la seua pròpia seguretat però també la dels altres”, ha subratllat la ministra, insistint que “no s’estan relaxant les mesures de contenció”.

SENSE PATINET NI BICICLETA

Preguntada per si els xiquets podran eixir amb un patinet o una bicicleta per a realitzar les activitats permeses pel Reial decret, la ministra ha dit que “no estaria aconsellat” i ha apel·lat al “sentit comú” dels pares doncs, segons ha advertit, si els menors abandonen el domicili amb aquest tipus de joguets, els adults podrien perdre’ls de vista. “Tot el que puga fer que el pare o la mare perda el control del xiquet hauria d’estar molt restringit i limitat”, ha precisat.

En tot cas, ha avançat que el Ministeri de Sanitat i la direcció de família de la Vicepresidència de Drets Socials i Agenda 2030 van a elaborar una guia que veurà la llum en els pròxims dies amb una sèrie d'”instruccions” perquè els adults coneguen l'”abast” de com pot realitzar-se eixa eixida al carrer amb els menors. Serà un “material intuïtiu” en el qual s’intentarà donar resposta a les preguntes més habituals dels pares, per exemple, sobre les mesures d’higiene, de protecció, de distància social o de les formes d’anar pel carrer, com “anar de la mà” en el cas dels més xicotets.

Sobre l’ús de mascaretes, María Jesús Montero ha indicat que hi ha “evidències científiques” que la utilització d’aquestes en el col·lectiu dels menors és “menys eficient” perquè “es toquen la cara, li la lleven, li la posen”. “És prou complicat”, ha reconegut la ministra, encara que ha precisat que com més major siga el xiquet, millor es podrà complir amb aquesta protecció. En qualsevol cas, ha insistit en una crida al “sentit comú” dels tutors o progenitors.

Quant als menors d’entre 14 i 18 anys, Montero ha precisat que aquests ja podien eixir a realitzar les tasques contemplades en el Reial decret pel que “ho poden seguir fent”. A més, sobre el temps que ha de durar l’eixida dels menors, ha precisat que no està taxat. “No hi ha ningú mesurant amb un cronòmetre”, ha puntualitzat.

ELS SUPERMERCATS “MOLT CONTROLATS”

Preguntada per si no podria ser més problemàtic permetre als xiquets entrar als supermercats amb més gent que fer un volta pel carrer, la ministra ha indicat que els supermercats estan “molt controlats perquè no hi haja aglomeració de persones i hi haja una entrada ordenada” pel que es farà “igualment” amb els xiquets. A més, ha afirmat que confia “plenament” en els pares i en que, si es dona alguna “situació no desitjada, els pares controlaran el moviment del xiquet perquè no es produïsca cap acostament que impugne la distància de seguretat”.

Montero ha afegit que si es comprova que aquestes mesures funcionen i que són segures, “es consolidaran i se n’anirà ampliant el marge” podent estendre’s a un altre tipus d’activitats “que puguen ser més desitjades pel conjunt de les famílies”. Mentre, si s’observa que els resultats són negatius, es podrien arribar a “retrotraure” aquestes mesures. “Anem amb pas ferm”, ha subratllat la ministra.

CatalanSpanish