Sanitat finança els dispositius de mesurament de glucosa sense burxades a 1.400 menors amb diabetis

Ana Barceló ha recordat que la Comunitat Valenciana va ser pionera a acordar el finançament del sistema de monitoratge flaix de glucosa per a menors de 4 a 18 anys amb diabetis mellitus tipus 1 amb motiu de la commemoració, aquest dimecres, del Dia Mundial de la Diabetis. 

La consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló, ha recordat que la Comunitat Valenciana va ser pionera a acordar el finançament del sistema de monitoratge flaix de glucosa per a menors de 4 a 18 anys amb diabetis mellitus tipus 1 amb motiu de la commemoració, aquest dimecres, del Dia Mundial de la Diabetis.

Des que la Conselleria va començar a finançar aquest tipus de dispositius de mesurament de glucosa, fa aproximadament un any, són ja 1.400 els menors que s’han beneficiat de la mesura, que ha suposat una inversió propera als 1,8 milions d’euros per al departament que dirigeix Barceló.

“Gràcies a aquesta decisió, s’ha dotat als afectats d’una eina per a millorar el control de la seua diabetis, reduir els problemes derivats de les hipoglucèmies i aportar tranquil·litat a pacients i familiars en disposar d’un sistema de mesurament de glucosa segur que, sense burxades en els dits, permet conèixer el nivell de glucosa en qualsevol moment”, ha explicat la titular de Sanitat.

Les dades els ha donat a conèixer la consellera després d’apuntar que a la Comunitat Valenciana aquesta malaltia crònica està present en el 8% de la població, amb un total de 402.742 persones afectades, de les quals 18.000 tenen diabetis mellitus tipus 1 i la resta diabetis tipus 2. “No obstant açò -ha matisat- es calcula que 300.000 valencians poden patir diabetis i desconèixer-ho”.

Per províncies, les dades més recents assenyalen que el nombre de persones amb dibetis a Castelló és de 43.597. En la província de València són 213.991 les persones afectades, mentre que a Alacant són 145.154.

Entre les accions dutes a terme des de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública per a atendre les necessitats de les persones amb diabetis, contemplades totes elles en l’Estratègia de Diabetis de la Comunitat Valenciana 2017-2021, no solament s’inclou el finançament dels monitors flaix.

També es faciliten els monitors continus de glucosa a 360 pacients amb situacions més complexes, menors i adults, portadors de bombes d’insulina i que malgrat açò tenen un control difícil, a causa de la inestabilitat de la seua diabetis.

“Gràcies a la nostra experiència col·laborem amb el Ministeri de Sanitat, Consum i Benestar Social en la futura i molt pròxima dispensació dels monitors flaix de glucosa per a totes les persones amb diabetis tipus 1 que opten per aquesta tecnologia”, ha explicat Ana Barceló.

Des de la Direcció general de Farmàcia i Productes Sanitaris han avançat que, en aquests moments, s’ha aprovat el seu finançament a nivell estatal i amb els mateixos criteris que a la Comunitat.

A més, en el Consell Interterritorial, els representants de les comunitats autònomes i del Ministeri estudien ampliar el finançament, prioritzant l’accés progressiu a aquesta mesura, per als següents grups de població: Pacients amb discapacitat visual o limitacions funcionals greus que els impossibilite realitzar puncions digitals, o amb trastorns funcionals cognitius que els impedisca expressar la situació d’hipoglucèmia, també en cas d’hipoglucèmies freqüents, dones gestants o com a millora del control preconcepcional.

Educació terapèutica 

Una altra acció encaminada a millorar l’atenció a les persones amb diabetis és l’elaboració i desenvolupament del programa d’educació terapèutica, dirigit a persones amb aquesta malaltia, familiars i cuidadors. La finalitat és aconseguir dotar a les persones dels coneixements i habilitats per a millorar el seu estat de salut i la seua qualitat de vida, doncs és conegut que les persones que més saben sobre la seua malaltia viuen més i millor.

L’educació terapèutica en diabetis, a més de millorar el control de la diabetis i la qualitat de vida, contribueix a la sostenibilitat dels recursos públics ja que gràcies als autocuidats aconsegueixen millores de salut amb un estalvi en fàrmacs i en el cost de les complicacions, en necessitar menys medicaments i evitar les complicacions, ha explicat la consellera.

A més, s’han realitzat accions de col·laboració amb la Conselleria d’Educació, Recerca, Cultura i Esport per a contribuir en la formació dels professionals de l’educació sobre les necessitats de les xiquetes, xiquets i joves en la seua etapa escolar. D’aquesta manera, s’ha aconseguit major implicació d’aquests professionals en les cures i detecció de problemes així com un resposta més ràpida i adequada.

D’altra banda, a través del ‘Pla Bé’ la conselleria estimula la pràctica d’hàbits saludables i, en col·laboració amb diversos ajuntaments, promou la pràctica d’activitat física gràcies als convenis de col·laboració subscrits.

La Conselleria ha iniciat també el garbellat automatitzat en les persones amb el risc de diabetis que desconeixen que la presenten, per a així fer un diagnòstic precoç i permetre actuar abans que la malaltia tinga conseqüències.

Francisco José Pomares, especialista en Endocrinologia i Nutrició de l’Hospital Universitari Sant Joan d’Alacant, i coordinador del Pla per a l’Assistència Integral al Pacient Diabètic a la Comunitat Valenciana, explica que enguany, el lema del Dia Mundial de la Diabetis és ‘La diabetis concerneix a la família’: “Amb açò es posa el focus en el paper de les famílies en les cures que necessiten aquestes persones, el suport que exerceixen davant les adversitats de la diabetis i el model d’exemple per a promoure i millorar els hàbits saludables”.

En paraules de Pomares, el paper de la família és clau per a facilitar el control de la diabetis i recolzar a les persones, tant als adults com a la població infantil i juvenil. “La família és model d’hàbits saludables, permet transmetre entre generacions el llegat de la dieta mediterrània, prioritzant el consum d’aliments de temporada i proximitat, cuinats amb oli d’oliva, i facilitant la convivència entorn de la taula”.

La família ofereix també l’estímul per a la motivació en la pràctica d’activitat física i, en ocasions, actua de cuidadora, ajudant i contribuint a administrar els tractaments prescrits i a realitzar els controls necessaris. “La família és el primer suport al que recorren els pacients davant les adversitats i per açò han de conèixer com donar resposta a les necessitats que poden sorgir”, ha conclòs l’expert.

CatalanSpanish