Més de 120 professionals debaten a Potries sobre el paper del patrimoni cultural en el desenvolupament territorial

Més de 120 tècnics, gestors culturals, professionals i estudiants d’arreu de la Comunitat Valenciana han abordat en la Casa de la Cultura de Potries (la Safor) el paper adquirit pel patrimoni cultural al llarg dels darrers anys com a element fonamental en el desenvolupament territorial. Un fòrum que ha tingut lloc en el marc de les VI Jornades de Museus Locals. Patrimoni i desenvolupament local: els museus en l’activació territorial, impulsades pel Museu Valencià d’Etnologia, dependent de l’Àrea de Cultura de la Diputació de València.

La cita ha comptat amb la participació del diputat de Cultura, Xavier Rius, qui ha incidit en què aquestes jornades «van més enllà d’una simple coordinació i han esdevingut una anàlisi i reflexió envers les problemàtiques a les quals s’enfronten els museus locals per poder millorar el seu funcionament i potenciar les activitats que desenvolupen». Així mateix, Rius ha qualificat la iniciativa de «gran èxit», ja que s’ha aconseguit «duplicar la presència de gestors culturals de la demarcació de València respecte a la passada edició», pel que ha augurat que atesos aquesta «gran resposta, treballarem per potenciar l’activitat al llarg de les successives edicions», ha remarcat.

Per la seua part, Francesc Tamarit, director del Museu Valencià d’Etnologia, ha destacat que «l’elevada participació registrada en aquestes jornades posa de manifest que des del museu estem realitzant un important treball al territori valencià». Tamarit ha subratllat que «la nostra tasca fonamental està en ajudar aquells Ajuntaments que compten amb museus etnològics, però no disposen dels recursos suficients per al seu manteniment i dinamització». El director del centre expositiu s’ha confessat «molt content de la qualitat dels ponents participants en la present edició de les jornades sobre museologia local», alhora que s’ha mostrat convençut de «poder obtenir unes conclusions satisfactòries acord a les necessitats i inquietuds acreditades per cadascun dels centres expositius».

L’alcaldessa de Potries, Assumpta Domínguez, ha considerat que el fet que l’Àrea de Cultura «haja fixat la seua mirada en el nostre municipi i en els projectes en els quals portem treballant durant molts anys –la ruta de l’aigua, la trama urbana, l’ermita o el Museu-Cassoleria d’Àngel Domínguez– ens ompli de goig i satisfacció, perquè ens permet posar a l’abast de tothom els resultats de tots aquests esforços realitzats». L’alcaldessa d’aquesta localitat de la Safor ha ressaltat que en l’àmbit municipal «resulta fonamental que tècnics i gestors culturals ens ajuden a projectar el treball de recuperació del patrimoni», molt especialment «si considerem la cultura com un element dinamitzador amb capacitat de generar riquesa i retorn econòmic», ha indicat.

Durant la celebració d’aquestes jornades s’ha abordat el paper del patrimoni cultural com a element fonamental en el desenvolupament territorial. Aquest patrimoni, a més de contribuir a la millora de la imatge del territori i de propiciar atractius amb què singularitzar els municipis, també ha propiciat abastar consensos ciutadans que permeten cohesionar les societats en què s’ubiquen.

La jornada, organitzada de forma conjunta pel Museu Valencià d’Etnologia, el Servei de Formació de la Diputació de València i l’Ajuntament de Potries, ha analitzat els aspectes teòrics i els casos pràctics de la relació entre el patrimoni i el desenvolupament, així com el paper que els museus juguen en aquesta relació.

CatalanSpanish