```
viernes, 26 abril 2024

Información y noticias de la provincia de Valencia

Més d’un miler de persones han participat en la segona edició del fòrum ‘Diàlegs d’Estiu’

Més d’un miler de persones han participat durant aquesta setmana al ‘Fòrum Ètica Pública i Democràcia-Diàlegs d’Estiu’ organitzat per la Conselleria de Transparència, Responsabilitat Social, Participació i Cooperació. Una cita per promoure els valors cívics i on reflexionar col·lectivament sobre la democràcia, amb la participació de la ciutadania. És un balanç molt positiu, com ha assenyalat el conseller Manuel Alcaraz, perquè vol dir que s’està consolidant aquest fòrum que compleix un dels eixos del ‘Govern del Botànic’, que és la regeneració democràtica. «Estem construint transparència dia a dia, mitjançant la pràctica concreta», ha dit.

Unes jornades que, per una banda, han portat als i les membres del Consell per diversos municipis per tal de rendir comptes de la seua gestió. Un examen obert, de diàleg i de proximitat, ja que, com ha explicat el conseller, «volem una ciutadania còmplice del nostre Govern, que s’implique i participe de l’acció política».

Les Trobades del Consell amb la ciutadania són un dels espais més innovadors i multitudinaris on els participants han tingut l’oportunitat de preguntar i debatre obertament amb totes i tots els membres del Govern valencià, i que enguany, com a novetat, s’ha territorialitzat celebrant-se en diversos municipis per tota la Comunitat Valenciana.

L’últim d’ells ha estat el president de la Generalitat Ximo Puig aquest divendres a Alacant, i prèviament han celebrat aquestes trobades amb la ciutadania la vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, a Elx; el conseller d’Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, a Gandia; la consellera de Justícia, Administració Pública, Reformes Democràtiques i Llibertats Públiques, Gabriela Bravo, a Callosa de Segura; el conseller d’Educació, Investigació, Cultura i Esport, Vicent Marzà, a Elda; la consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Carmen Montón, a Requena; el conseller d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, Rafael Climent, a Xeraco; la consellera d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, Elena Cebrián, a Xàtiva; la consellera d’Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori, María José Salvador, a Castelló de la Plana; i el conseller de Transparència, Responsabilitat Social, Participació i Cooperació, Manuel Alcaraz, a Elx.

Per a Alcaraz, aquestes Trobades aporten valor a la democràcia, i «són una aposta per la proximitat i el diàleg en l’acció política com a exercici de participació i transparència».

Formació, reflexió i debats

D’altra banda, els ‘Diàlegs d’Estiu’, en col·laboració amb la Universitat d’Alacant, han reunit a Alacant diverses entitats, administracions públiques, institucions, societat civil i 54 ponents per a reflexionar sobre les diferents àrees que engloba la Conselleria de Transparència, Responsabilitat Social, Participació i Cooperació. Així, la Seu Universitària Ciutat d’Alacant ha acollit la celebració de seminaris, tallers i debats al voltant d’aquestes temàtiques.

Enguany s’ha parlat de «Democràcia i desigualtat: crisi econòmica i política», on s’ha posat de manifest que els principals efectes de la crisi els ha patit la classe més empobrida, i s’ha raonat al voltant dels efectes de la digitalització de l’economia. També s’ha debatut sobre «Laïcitat i altres reptes democràtics», on s’ha destacat que el concepte de democràcia porta implícit la llibertat de consciència individual. Al seminari «Migracions, noves narratives i poder local» s’ha parlat de la necessitat de construir una nova narrativa positiva front aquella que planteja les migracions com a problema, amenaça o, fins i tot, com una qüestió de caritat. Al voltant del «Canvi tecnològic i les transformacions socials i polítiques» s’ha conclòs que la transformació digital de l’economia provocarà canvis en l’educació, en la protecció dels drets laborals, l’organització empresarial, al món financer, etc., però s’ha de treballar per tal que els canvis milloren la qualitat de vida de les persones i no suposen una precarització i pèrdua de drets. Per últim, s’han posat damunt la taula els recursos de la memòria històrica i la seua gestió i explotació amb finalitats turístiques i educatives.

Dins d’aquest espai de formació, també s’han organitzat tallers al voltant de «La participació ciutadana i processos locals» i «Educació per a la participació juvenil» on s’ha valorat la participació com a instrument de transformació social. A més, s’ha celebrat la taula redona «Garanties del dret d’accés a la informació de la ciutadania», s’ha presentat el III Pla de l’Aliança de Govern Obert i s’ha parlat de la «Transparència a l’activitat pública».

També s’ha debatut al voltant de «Les administracions com a impulsores de la Responsabilitat Social».

Converses Obertes

La tercera part dels ‘Diàlegs d’Estiu’ han sigut les Converses Obertes, també celebrades a Alacant, i que enguany han comptat amb noms propis com ara la periodista Rosa María Calaf, que ha analitzat la informació al segle XXI, que, en la seua opinió, s’ha mercantilitzat i ha oblidat el bé que hauria d’orientar-la. L’activista contra la pobresa Gonzalo Fanjul ha destacat que és necessari canviar la política migratòria i plantejar que la migració és un dret que genera beneficis per a les persones, per als països receptors i també per als països emissors.

D’altra banda, el teòleg Juan José Tamayo ha parlat al voltant de constitucionalitzar la laïcitat i la igualtat de gènere i ha apuntat que el laïcisme és una manera de respectar les religions. I per últim, l’ex-ministra i presidenta de la Fundació Cotec, Cristina Garmendia, a la conferència organitzada també per la Conselleria d’Hisenda i Model Econòmic, ha reflexionat sobre la innovació a Espanya i els seus reptes.

Últimas noticias

Contenido relacionado