sábado, 20 julio 2024

Información y noticias de la provincia de Valencia

Per prevenir infeccions gàstriques a l’estiu La Fe aconsella unes mesures higièniques i de conservació d’aliments

El Servei de Medicina Preventiva de l’Hospital Universitari i Politècnic La Fe ofereix una sèrie de recomanacions sobre manipulació i conservació d’aliments, especialment importants durant els mesos d’estiu, per evitar infeccions gàstriques i reaccions al·lèrgiques després de prendre productes en males condicions sanitàries.

Concretament, el doctor Juan Mollar Maseres, cap de servei de Medicina Preventiva de la Fe, fa referència a la prevenció de l’anisaquiasis i a la salmonel·losi, dues infeccions alimentàries que ocorren cada estiu.

En el cas de l’anisaquiasis, es tracta d’una parasitosi del tub digestiu humà que es manifesta per dolor abdominal i vòmits, encara que també pot provocar reaccions al·lèrgiques. S’adquireix per la ingestió de peix de mar cru o que ha estat tractat inadequadament i que conté larves de nematodes de la subfamília Anisakinae. Es tracta de peixos d’aigua salada, calamars o polps crus que, encara que hagen estat congelats, salats, marinats o fumats, han estat tractats inadequadament.

Aquesta infecció és comuna en països com Japó, on s’han descrit més de 12.000 casos, així com en països nòrdics, Països Baixos i part pacífica de Llatinoamèrica, on és habitual el consum de productes marinats, fumats o en cebiche. A més, amb el consum cada vegada més freqüent de peix cru, es diagnostica un nombre major de casos en tota Europa occidental i Estats Units.

“Les larves infectants viuen en els peixos i quan una persona les ingereix, aquestes larves s’alliberen en l’estómac durant el procés de digestió i, llavors, poden penetrar en la mucosa gàstrica o intestinal provocant la infecció. Cal tenir en compte que aquesta malaltia no es transmet de persona a persona i que pot prevenir-se seguint unes recomanacions bàsiques sobre la conservació, manipulació, maneres de cocció i consum dels productes marins”, ha assenyalat el doctor Juan Mollar.

Així, l’anisaquiasis pot prevenir-se prenent mesurades com examinar de besllum els productes de la pesca on puguen veure’s paràsits, netejar els peixos al més aviat possible després de la seua captura i cuidar la forma de conservació i cocció. Es té constància que coure a 60 °C durant 10 minuts, la congelació accelerada a -35 °C durant 15 minuts o la congelació habitual a -23 °C durant 7 dies minimitzen les possibilitats de contagi.

Evitar la salmonel·losi

Per la seua banda, la salmonel·losi és una infecció bacteriana que  es transmet entre les persones i el seu període de contagi és variable. Normalment, es manifesta per enterocolitis aguda, amb l’aparició sobtada de cefalea, dolor abdominal, diarrea, nàusees i, de vegades, vòmit. La deshidratació, especialment en lactants, persones majors i persones immunodeprimides pot ser greu.

“La transmissió de la salmonel·losi es deu a ingestió de microorganismes en aliments infectats o contaminats, com a ous crus o mal bullits i els seus derivats, llet crua i derivats, aigua contaminada, carn infectada i derivats. Les epidèmies es desencadenen per aliments contaminats i es perpetuen mitjançant la transmissió de persona a persona, a través de mans no rentades o d’instruments contaminats”, ha assenyalat el doctor Juan Mollar.

Per evitar-la és recomanable educar als manipuladors d’aliments en la importància de la higiene i conservació d’aliments: rentar-se les mans abans, durant i després de preparar els aliments; refrigerar els aliments preparats en recipients petits; coure completament tots els aliments d’origen animal (especialment aus, porc, productes d’ou i plats preparats amb carn);, evitar la re-contaminació en la cuina una vegada cuinats i mantenir la cuina neta i protegida de rosegadors i insectes. També cal evitar menjar ous poc fets o consumir ous bruts o amb la corfa esquerdada. Les persones que estiguen patint ja patologies digestives (com a diarrea) han d’apartar-se de la cura de pacients hospitalitzats, persones majors i nens, així com no manipular aliments.

Últimas noticias

Contenido relacionado