Els metges d’Atenció Primària ‘amenacen’ en complir els seus horaris

El malestar i la situació dels professionals sanitaris pel desbordament de treball a què es veuen sotmesos i les situacions en què es queden els seus pacients esperant dies per una consulta ha fet que preparen un full de ruta per autoregular les consultes que en el cas de complir-se sense les dotacions de recursos que reivindiquen a Sanitat podria generar un seriós problema de col·lapse sanitari encara major que l'actual.

Si els metges d‘Atenció Primària a la Comunitat Valenciana compliren el seu horari estrictament, dedicaren el temps necessari que com a professionals sanitaris entenen per a una atenció digna i adequada a cada pacient i a més es limitaren a les funcions mèdiques que els pertoca, i ho feren amb la carència de recursos actuals, el col·lapse sanitari podria ser caòtic.

Almenys això és el que es desprén del llistat de mesures que el Fòrum de Metges d’Atenció Primària de la Comunitat Valenciana (FOMAP-CV), ha elaborat a través del seu servei jurídic perquè els facultatius puguen prestar una atenció adequada. Este organisme acusa ‘d’inacció’ a la Conselleria de Sanitat després de les nombroses reivindicacions que porten fent els metges d’atenció Primària des de molt abans de l’inici del desconfinament.

Així, indiquen que “es tracta d’autoregular les consultes, sota un marc legal, deontològic i de seguretat del pacient, per a fer front a la inassumible demanda assistencial actual“.

Des del FOMAP-CV recorden que “és necessari augmentar les consultes presencials,
però amb recursos adequats i no amb agendes desbordades si es vol prestar una
atenció de qualitat i controlar la pandèmia perquè no es col·lapse el sistema sanitari”.

En un comunicat fet públic anuncen “les accions a emprendre i sobre les quals s’informarà a tots els metges i pediatres d’AP de la Comunitat Valenciana :
.- Compliment estricte de la jornada de treball
.- Compliment estricte del temps necessari per a una atenció digna i adequada a cada pacient.
.- Remissió dels pacients a les direccions de primària-coordinadors, no atesos per finalització de la jornada.
.- Compliment estricte de les funcions mèdiques, i remissió d’actuacions burocràtiques impròpies a les direccions de primària per a la seua realització per qui corresponga.
.- Queixa davant el Síndic de Greuges per les condicions de treball i la falta de mesures
per part de la Conselleria que pal·lien la situació actual.
.- Sol·licitud expressa d’avaluació dels llocs de treball quant a les mesures col·lectives i individuals de prevenció de riscos laborals o consegüent denúncia per la seua infracció, primer davant la Inspecció de Treball i posteriorment davant els Jutjats socials.
.- Exigència d’ordres escrites a les adreces/coordinadors, d’actes o accions impròpies dels metges.
.- Recuperació d’agendes de presència física fins que i quan no es doten de mitjans adequats els Centres de Salut per a poder realitzar una atenció telemàtica amb garantia i eficàcia, tant per al personal facultatiu com per als pacients.

Cal dir que estes decisions arriben després de la reunió mantinguda este dimarts amb la
Conselleria de Sanitat, on l’administració autonòmica va comunicar que ha iniciat la tramitació del Pla de Xoc en AP i la paga extraordinària per la COVID19, i que està valorant on situaran els guàrdies jurats per a reforçar la seguretat en els centres de salut i com dur a terme una campanya de comunicació dirigida a la ciutadania. Unes mesures que el Forum de Metges de la Comunitat Valenciana considera “totalment insuficients deixant aparcades la resta de les demandes, que no van ser abordades en la trobada”.

CatalanSpanish