Micó (Bloc) afronta els resultats com a “gens satisfactoris”

Micó demana fer autocrítica després de la reculada electoral de la coalició encara que s'haja consolidat un espai de 440.000 votans.

La coordinadora nacional del Bloc i coportaveu de Compromís, Àgueda Micó, va posar veu ahir a les primeres crítiques en el si de Compromís pels resultats del passat 28-A. La dirigent nacionalista va emplaçar ahir a la coalició a fer «autocrítica» perquè els resultats electorals «no són els que esperaven i no són gens satisfactoris», encara que va ressaltar que «han consolidat un espai electoral de 440.000 persones».

Micó va explicar en declaracions als mitjans, després de participar en la reunió del Consell Nacional del Bloc celebrada este dissabte, que la formació confiava a convéncer a l’electorat que havia de votar a Compromís, perquè «representaria millor que ningú» els seus interessos a Madrid, però «no l’han aconseguit».

Fins a les declaracions de la líder del Bloc, la formació majoritària en la coalició que encapçala Mónica Oltra havia vingut sostenint un discurs allunyat de l’autocrítica, en el qual la posició oficial feia referència únicament a tirar la culpa al PSPV, i més en concret a Ximo Puig, del mal resultat electoral de la coalició, vinculat -es deia-, a la decisió del president de la Generalitat d’avançar comicis. Micó va posar veu a la discrepància des del Bloc a eixe discurs que no reconeixia error algun que s’ha encoratjat des d’Iniciativa, el partit d’Oltra.

Encara així, la representant del Bloc va remarcar que és «el millor resultat que mai ha obtingut un partit valencià a Madrid», en referència als més de 170.000 vots collits per les llistes de Compromís al Congrés dels Diputats. El cap de llista de Compromís al Congrés, Joan Baldoví, és un altre dels referents més destacats del Bloc.

Sobre la formació de govern, Micó va indicar que l’«únic pacte possible és un nou acord del Botànic entre la majoria d’esquerres». De la mateixa manera, va subratllar que el PSPV no pot «caure en la temptació» de pactar amb Ciutadans perquè «els números no arriben, gràcies al bon resultat de Compromís».

La líder del Bloc va assegurar que el seu partit usarà la força dels seus diputats per a anar «més enllà» en les «polítiques a favor de les persones i eixamplar drets socials i serveis públics» per a «millorar l’economia de la Comunitat».

Quant a les negociacions, va destacar que és «un moment molt inicial» i el que volen és «establir bé les bases programàtiques i el què». «A partir d’ací, caldrà veure el com i el qui però no podem començar la casa per la teulada», va afegir.

A més, va fer valdre els quatre anys de treball del Botànic, en els quals el més important «ha sigut la transformació social que hi ha hagut i això forma part de quals han sigut els eixos bàsics de treball d’este govern». «Nosaltres comencem per ací i ja parlarem d’altres coses», va assenyalar.

En paraules de la dirigent del Bloc, el nou acord del Botànic ha de «basar-se en cinc eixos». El primer, la reivindicació del finançament «just» a totes les institucions de l’Estat. Per a això, demanen «unes inversions dignes i la regularització del deute històric», que va xifrar en 20.000 milions d’euros.

A la reforma del finançament també es va referir Baldoví. El diputat nacional de la coalició va assenyalar que «el moment les bones paraules i intencions ha passat» i que «hi ha una majoria còmoda i suficient (en el Congrés) per a abordar problemes com la infrafinançament, la infrainversió o el deute de la Comunitat». Segons va afirmar, Compromís demanarà que, «des del primer dia que es constituïsca el nou Congrés», s’aborden els problemes «valencians específics», que són «inajornables» i fan que els valencians, «com es diu en pilota valenciana, juguen amb una mà lligada a l’esquena».

ValenciàEspañol