Milers de persones protesten a Orihuela contra la llei de plurilingüisme a Secundària

17.000 persones s'han manifestat este dissabte a la vesprada a Orihuela per a protestar contra l'entrada en vigor de la Llei de Plurilingüisme en l'Ensenyament Secundari de la Comunitat Valenciana.

Diverses associacions de mares i pares d’alumnes (Ampas), organitzacions i representants de Ciutadans (Cs), PP i Vox han participat este dissabte en manifestacions en diferents localitats de la Comunitat Valenciana en protesta per la Llei de Plurilingüisme autonòmica.

Orihuela ha acollit la marxa principal, convocada per la Federació d’Associacions de Pares d’Alumnes (FAPA) Gabriel Miró d’Alacant, sota el lema “Pel dret a triar llengua vehicular”, i a la qual han acudit unes 17.000 persones, segons fonts de la Policia Local. A esta marxa s’han sumat altres actes en diferents ciutats del territori promogudes per associacions com Hablamos Español. Hi ha hagut concentracions a València, Alacant, Castelló, Requena, Utiel o Elda, entre altres.

A la manifestació en la capital de la Vega Baixa han acudit diversos representants polítics, com els síndics de PP, Cs i Vox en Les Corts, Isabel Bonig, Toni Cantó i Ana Vega; la sotssecretària de Política Social del PP, Bufona Gamarra; o la diputada en el Congrés de Cs per Alacant, Marta Martín. Per part seua, el vicepresident quart del Congrés, el diputat de Vox Ignacio Gil Lázaro, ha participat en la marxa de València.

El manifest de la FAPA convocava a “alumnes, germans, pares, avis i tot aquell que vulga vindre” per a defensar “el dret a triar la llengua vehicular de les famílies en el procés d’aprenentatge dels seus fills i filles”, i que “el programa d’educació plurilingüe i intercultural s’elabore d’acord amb les necessitats del context socioeducatiu i demolingüístic del centre i tinga en compte les peculiaritats de la zona en la qual estiga situat el mateix”.

El PP ha assegurat en el seu compte de Twitter que a la marxa d’Orihuela han acudit unes 20.000 persones. En un missatge, han “fet seu” el lema de la marxa: “Valencià sí, castellà també”.

Per part seua, Cs ha celebrat també en xarxes socials l'”èxit” de la marxa i ha manifestat que “la imposició lingüística en l’educació que el Partit Popular va provocar i el tripartit valencià vol exigir ha d’acabar”.

En la concentració de València, Gil Lázaro ha defensat la “reivindicació absolutament legítima de milers de valencians” que “els pares tenen tot el dret democràtic del món a triar la llengua en què volen que s’eduquen els seus fills”.

ValenciàEspañol