```
viernes, 26 abril 2024

Información y noticias de la provincia de Valencia

La Milotxa demana no perdre una aula el pròxim curs envoltant el col·legi amb una cadena humana

  • El 21 de març la Conselleria ha «rectificat» el seu informe anterior i elimina una aula, la qual cosa suposarà la pèrdua de dos professors, del cap d’estudis, la reducció de dos pares i dos professors en el consell escolar i la disminució en la qualitat de l’ensenyament. Les mesures no s’han fet esperar: cadena humana, manifest, consell escolar municipal extraordinari… i molts veïns implicats.

En l’actualitat, el col·legi públic La Milotxa compta amb 173 alumnes i 15 professors, dividits en 9 aules: 3 de 3 anys, 3 de 4 anys i altres 3 de 5 anys. Atés que la llei actual estableix un nombre màxim de 25 alumnes per aula, en l’últim Consell Escolar Municipal l’inspector de zona va advertir que el pròxim curs podria quedar-se només 2 aules de 4 anys en aquest col·legi.

Davant l’advertiment, el claustre i l’AMPA de la Milotxa van estudiar que accions prendre i van ser preparant mesures, però sense cap actuació fins que es publiqués l’Arranjament Escolar, és a dir, el pla de distribució d’aules en tots els centres públics de la Comunitat Valenciana, tasca que és a càrrec de la Conselleria d’Educació.
En plena plantà de la falla escolar, el 15 de març, l’Ajuntament de Puçol comunicava a la direcció del centre que ja tenien l’Arranjament Escolar per al pròxim curs i, «per a sorpresa de tots, no només ens mantenien les nou aules actuals, sinó que la Conselleria ens proposava afegir una nova per a alumnes de dos a tres anys el pròxim curs. Mai les Falles s’havien viscut amb tanta alegria en el col·legi», apunta Rosana Bermúdez, cap d’estudis de la Milotxa.

Però dimecres passat, 21 de març, la Conselleria publicava una rectificació al dictamen anterior a causa d’«una fallada informàtica». Conclusió: se suprimeix per al pròxim curs una classe de 4 anys. El termini per presentar al·legacions finalitza el 28 de març, per la qual cosa pares, professors i veïns no han tardat a mobilitzar-se.
El dijous 22 de març es reunia el Consell Escolar Municipal, amb presència de representants de tots els col·legis públics i el concertat, professors, directors, regidor d’Educació i l’inspector de zona: la votació realitzada acorda donar suport a la petició perquè La Milotxa no perda una aula.

Tant significa la pèrdua d’una aula?
En primer lloc, si un centre baixa de 9 unitats (les que té ara La Milotxa), perd una mestra tutora i una professora de suport, és a dir, dos professors.
Paral·lelament, de l’equip directiu se suprimeix el cap d’estudis, la tasca dels quals passaria a realitzar-la el director qui, en assumir dos funcions, difícilment pot impartir també classes, alguna cosa que realitza en l’actualitat.

A més, el Consell Escolar passaria de tenir 7 pares a 5 únicament i, en l’àmbit de professors, també baixaria de 6 a 4 en el consell.
«I això són els nombres, però una classe es va a dividir i això després d’haver passat amb tres anys el difícil període d’adaptació dels xiquets de tres anys, que acaben d’entrar al col·legi», explica Ana Ibáñez, presidenta de l’AMPA. «Hauran d’adaptar-se a nous professors i nous companys, la qual cosa suposa començar una vegada més el període d’adaptació, alguna cosa poc recomanable».

Però hi ha més: els nombres ara indiquen que hi ha suficient amb dues aules, però què passaria l’any proper si es presenten nous alumnes a Puçol una vegada iniciat el curs? Tenint en compte que els altres col·legis d’infantil ja tenen cobertes les 25 places, podria donar-se el cas que se superés la ràtio oficial si arriben nous veïns a la població.
«No és una opció estranya, de fet el passat curs van arribar per matricular-se huit nous alumnes, dels quals vam acollir sis en La Milotxa i dos en el col·legi Bisbe Hervás», puntualitza la cap d’estudis. «En tenir tots els centres ja cobertes les vint-i-cinc places l’opció lògica seria que tornaren a crear la classe de quatre anys, però tots sabem que a la meitat d’un curs això és molt, molt difícil».

Mesures encadenades
Davant aquesta situació, després del consell del dijous, les actuacions obertes al públic han començat.

El divendres 23, al matí, el director Pedro Gómez i una representació dels pares de la Milotxa han acudit a la Conselleria a lliurar les primeres al·legacions.
Paral·lelament, en el col·legi s’ha iniciat la recollida de signatures per impedir l’eliminació d’una aula de 4 anys.
El divendres 23 per la vesprada, amb una cadena humana abraçant el col·legi, «una abraçada que intenta mostrar tot el que significa per a pares, alumnes i professors aquest centre d’infantil», resumeix Ana.

Després de l’abraçada, la lectura d’un manifest a càrrec d’alumnes, pares, professors i el director del centre, en el qual s’explicà la pèrdua que suposa per a la qualitat de l’ensenyament el fet d’augmentar novament la ràtio.

El dilluns 26, a les 10 hores, el director Pedro Gómez ja té cita concertada en la Conselleria d’Educació amb el cap de Planificació Educativa, Rafael Fresquet, per estudiar junts quines opcions hi ha.El dimarts 27, a les 16.45 hores, nova manifestació de veïns en el col·legi, aquesta vegada amb una xocolatada com a punt de trobada per explicar com està la situació.
I el dimecres 28 acaba el termini per presentar al·legacions.

Entre totes les mesures, pares, alumnes i professors han aparegut sempre amb un ninot pegat en el pit o en l’esquena: és el popular símbol de «els innocents» amb un eslògan en el qual es llegeix «Volem sumar, no restar» i amb un interrogant amb el qual intenten sintetitzar les seues queixes: «Per què sempre ho paguen els innocents».

Últimas noticias

Contenido relacionado