Mislata blindarà la plaça Major amb un centenar de blocs de formigó

El dispositiu dobla la presència d’agents al carrer, preveu talls de tràfic en els accessos a la plaça i l’ordre de patrullar en grup i amb jupetins antibales

Després dels atemptats de Barcelona i Cambrils i seguint les recomanacions de les forces i cossos de seguretat de l’Estat, l’Ajuntament de Mislata ha preparat un dispositiu sense precedents en la ciutat per a blindar la seguretat de la plaça Major durant la celebració de les festes. La regidoria de Seguretat Ciutadana instal·larà en les pròximes hores un centenar de muralletes de formigó, similars a les quals s’utilitzen en les mitjanes de les carreteres per a formar un cinturó de protecció al llarg de tot el recinte firal. Del 29 d’agost al 2 de setembre, la fira de festes rep una mitjana de deu mil assistents diaris i la principal preocupació del Consistori és garantir la seua seguretat.

 

L’alcalde de Mislata, Carlos Fernández Bielsa, i la regidora de Seguretat Ciutadana, Mª Luisa Martínez Mora, han visitat este matí la plaça Major per a tancar amb l’intendent principal cap de la Policia Local, Juan José Gimeno, la distribució dels blocs de formigó, coneguts en l’argot policial amb el nom de “New Jersey”. L’objectiu de l’Ajuntament és que, amb independència dels elements arquitectònics de la plaça -que serviran per a crear un primer cordó de seguretat- existisca un perímetre complet de blocs que impedisca un atemptat com el de Barcelona, o el de Berlín, en els quals un vehicle arremet contra una multitud de gent. En paraules de Bielsa, “volem que la gent gaudisca de les festes i ho faça amb la tranquil·litat que des de l’Ajuntament hem posat tots els recursos necessaris per a garantir la seua seguretat”.

La plaça Major és un espai públic de més de 20.000 metres quadrats presidida per “Almassil”, una enorme escultura de l’artista local Miquel Navarro. Durant els últims dies de les festes, tota l’activitat es trasllada a esta plaça i és habitual que a determinades hores es concentren diversos milers de persones, especialment a les nits, atrets per l’oferta gastronòmica de la fira i les actuacions musicals. És per açò que enguany, arran dels recents atemptats terroristes, el dispositiu de seguretat que cada any coordinen la Policia Local i la Policia Nacional de Mislata va a veure’s sensiblement reforçat.

A més de la col·locació de les muralletes de formigó, l’alcalde ha traslladat al cap de la Policia Local la instrucció de reforçar la presència d’agents en el carrer, especialment en els actes de major aglomeració de públic. Així mateix, l’intendent ha traslladat a tots els seus efectius una circular interna amb la instrucció de patrullar sempre amb el jupetí com a mesura d’autoprotecció i la prohibició de les patrulles unipersonals. Encara que a Mislata eren residuals i estaven reservades únicament a la Policia de Barri, a partir d’ara, segons la circular, “la Unitat de Barri mantindrà les seues comeses però hauran de patrullar en parella”.

Finalment, destacar que el dispositiu dissenyat per l’Ajuntament de Mislata per a blindar la fira de la plaça Major contempla la possibilitat d’obrir diversos passos per a vehicles d’emergència, en cas que fóra necessari, així com l’entrada de furgonetes i camions de càrrega i descàrrega, encara que amb restriccions horàries i havent de sortejar estos blocs de formigó a través d’un accés en forma de ziga-zaga. A més, la Policia Local restringirà el trànsit a determinades hores del dia a l’entorn de plaça Major, desviant la circulació cap a itineraris alternatius per altres punts de la població.