Misteri i llegendes al monestir dels Reis Mags

Hi ha un lloc a València en el qual s'amaguen històries de reis, arcàngels i criptes. Descobreix la procedència dels Reis Mags i la seua màgia al Monestir de Sant Miquel dels Reis.

879
Reis d'Orient

Sempre que es parla dels Reis D’Orient sembla que siguen molt llunyans, però, n’hi han mites i secrets sobre els Reis Mags molt més a prop del que imaginem. Concretament, en la Capital del Túria hi ha una església que en les seues portes es ret homenatge als reis i que engloba un grapat de misteris desconeguts per als valencians. On es troba este lloc? En el Monestir de Sant Miquel dels Reis es poden esclarir moltes de les incògnites que estan al voltant d’estos reis tan màgics.

Sabien que Ferran II deia ser descendent del rei Baltasar? En quina part de la cripta del monestir estan realment enterrats les restes del duc de Calàbria i la seua dona? Què fan els tres Reis Mags representats a la porta de l’edifici?

Procedència del Monestir de Sant Miquel dels Reis Mags

La història del monestir comença en el 1545, quan Ferran II, duc de Calàbria, va manar reconstruir l’antic monestir de Sant Bernat de Rascanya en un monestir jerònim per petició de la seua dona, Germana de Foix. Està volia ser soterrada dins quan faltara, però desgraciadament va morir prematurament i l’enviaren fora de València. Este any el duc va obtindre per part del papa Pau III una butla per la qual se suprimia l’orde cistercenc de l’antic monestir i s’instaurava, en el seu lloc, l’orde jerònim passant el complex a denominar-se, tal com es coneix hui dia, Sant Miquel dels Reis.

No obstant això, s’afegeix darrere de la seua denominació “dels mags” perquè les ret homenatge. Passejar per les seues instal·lacions i muralles és descobrir innombrables misteris que es remunten centenars d’anys arrere i sobretot, un misteri conegut per a pocs valencians. Ara ja es pot descobrir gràcies a Turiart, una empresa que organitza tours per dins i d’una mena molt diferent. 

Lluny de ser una classe d’historia, en Turiart expliquen les incògnites de forma molt diferent, corregent els passadissos, vivint in situ les seues memòries. Més enllà de contar els secrets, s’ha d’anar a vore.

Reid d'Orient

Contes de Reis en Sant Miquel dels Reis

Marta Templado, directora de Turiart explica què són les rutes: “Ens dediquem a fer l’experiència a grups. En l’arribada de Nadal, és una ruta perfecta per als xiquets que estén de vacances, per això enfoquem la visita per a ells”. Encara que no és una ruta infantil, tot lo contrari: “Els xiquets es diverteixen però els majors també aprenen coses que no imaginaven i gaudisquen en família d’activitats diferents”, diu la directora.

A més, explica: “tenim a una guia que explica als grups la història dels reis mags, de l’edifici i dels reis que van ser els fundadors”. Doncs, açò no és el curiós del recorregut, sinó les cartes dels xiquets: “és una ruta en la qual demanem una carta que no siga una llista de regals, sinó que escriveixen les bones intencions per a l’any. Els desitjos dels xiquets són sorprenents i ens fan reflexionar, com quan demanen que torne un familiar, vore un amic que feia temps que no el veien, o fins i tot la pau al món… Això és el realment bonic de l’excursió”. La pròxima ruta serà demà coincidint en el Dia de Reis, encara que hi han moltes altres, i a més es poden fer grups privats fora de les dades anunciades al web.

En lo referent a l’empresa, Turiart porta cinc anys fent este tipus de rutes, tot i que porta ja 19 anys fent turisme cultural en la Comunitat Valenciana. La seua finalitat és donar a conéixer el patrimoni artístic i cultural de la Comunitat.

Més sobre el Monestir dels Mags

El Monestir ha sigut moltíssimes coses abans de convertir-se en la Biblioteca de la Generalitat Valenciana, com una presó, o un lloc de culte. Tot el que vulga descobrir-ho es pot acostar i avançar per les seues instal·lacions fins a trobar on està la tomba del Rei, la qual vos avancem que no és gens fàcil, ja que es senyala només una vegada a l’any, gràcies als arcàngels Rafael, Gabriel i Miquel.