Moncofa deixa a zero el deute de més de huit milions d’euros que va heretar

L’Ajuntament pagarà este mes els 509.904,68 € que encara deu dels més de 8.857.000 € que devia a finals de 2014.

L’Ajuntament de Moncofa aprovarà este mes l’amortització de 509.904,68 euros que deu actualment a entitats financeres. D’esta forma, l’actual equip de govern, que presideix Wences Alós Valls, haurà reduït a zero el deute municipal “a pesar d’haver rebut fa a penes sis anys una herència de més de 8,8 milions d’euros”.

“Este esforç per sanejar els comptes municipals ha resultat un èxit gràcies a la gestió realitzada per l’Ajuntament, que li ha permés sanejar els comptes alhora que ha fet una reducció històrica dels impostos municipals, especialment de l’IBI, i ha implantat nous serveis i potenciats els ja existents”.

L’alcalde de Moncofa, Wences Alós Valls, ha explicat que “el més important no és que hàgem sanejat els comptes municipals i que deixarem el deute a zero sinó que, malgrat este esforç, l’Ajuntament de Moncofa ha sigut una font generadora d’ocupació per a empreses i aturats, ha abaixat els impostos i ha millorat els serveis que prestem als veïns i veïnes”.

En este sentit, l’alcalde ha insistit que “baixar el deute no és un objectiu en si mateix. Del que es tracta és de ser més eficaços en la gestió dels diners públics per a millorar la qualitat de vida dels nostres veïns i veïnes, i les oportunitats de negoci i d’ocupació per a les empreses locals, especialment les més xicotetes”.

Així, tenint en compte que el mes de novembre l’Ajuntament de Moncofa amortitzarà 509.904,68 euros, el deixarà a zero euros a pesar que a finals de 2014 ascendia a 8.857.000 euros. És a dir, que el deute per veí era ni més ni menys que 1.397 euros “import que tots havíem de pagar amb els nostres impostos”.

L’impost de béns immobles en mínims
“I això ha sigut possible fins i tot abaixant els impostos”. Com a exemple està la recent aprovació d’una nova reducció de l’impost de béns immobles, que s’ha quedat a partir d’ara en el 0,55, quan fa sis anys estava en el 0,72, alhora que l’IBI de rústica ja està en el mínim legal, el 0,3.

Cal recordar que alhora que s’ha eliminat el deute i s’han abaixat els impostos, en estos anys s’ha incrementat la inversió de l’Ajuntament de Moncofa, la qual cosa ha servit per a millorar, per exemple, la xarxa de clavegueram, les voreres, els parcs, al mateix temps que s’ha procedit a l’obertura de la biblioteca i, pròximament, el museu, entre altres coses.

També, respecte a inversions productives, s’ha regularitzat una subvenció anual de 20.000 euros per a la Cooperativa de Regs, alhora que s’han aconseguit sis tallers d’ocupació amb fons procedents de la Unió Europea, que han permés donar treball a les persones desocupades. Això és fruit d’una continuada bona gestió municipal, com l’inici el mes vinent del sisé taller d’ocupació, quan abans d’entrar en el govern l’equip de Wences Alós, mai s’havien demanat.

L’alcalde de Moncofa ressalta que en un any com l’actual, tan complicat, “l’eliminació del deute no ha condicionat l’ajuda als més necessitats ni als colpejats per la pandèmia”. En esta línia, cal tindre en compte que en 2020 s’han incrementat les ajudes socials, s’han repartit equips de protecció a la població i als comerços i s’han establit diverses ajudes especials.

ValenciàEspañol