Lluísa Monferrer: “Borriana ha sabut guanyar-se un lloc important dins de les falles en tota la comunitat”

L'alegria no pot ser sinònim d'excessos i menys si aquests afecten negativament a qualsevol persona.

888

P.- T’imaginaves sent presidenta de la Junta Local Fallera?
R.- Sincerament no, encara que ara he d’agrair l’oportunitat que he tingut de viure i compartir les interioritats de la festa des d’un lloc privilegiat, compartint l’experiència
i el punt de vista de moltes persones de les quals he pogut aprendre la grandesa de les falles, mentre que, per la meua banda, he intentat aportar el millor de la meua. 

P.- No hi ha dubte que aquest era un any especial Com has viscut el 75 aniversari?
R.- Arribar a complir 75 anys en qualsevol institució, com en qualsevol persona, sempre ha de ser motiu de satisfacció i de celebració.
Des de Junta Local Fallera hem volgut celebrar-ho amb un merescut acte de reconeixement i homenatge a les persones que han format part de la Junta en les diferents etapes, així com a les reines Falleres de la ciutat de tots aquests anys. Des d’ací vull agrair, una vegada més, l’esforç realitzat per les persones encarregades de la seua organització per a contactar amb tots els convidats i a aquests per haver-nos acompanyat en tan emotiu acte.
Pel que es refereix a l’acte en si va ser un acte carregat d’emoció en haver pogut reunir i retrobar-se tantes reines falleres, majors i infantils, amb els seus presidents i membres de Junta Local Fallera.

P.- Aquest aniversari reforça el sentit i necessitat de la JLF?
R.- Aquest aniversari el que ressalta és el treball de moltes persones que durant tots aquests anys han treballat per engrandir les falles. La Junta local Fallera va nàixer de l’interés i la voluntat dels fallers, de voler dotar a la festa d’un caràcter institucional del qual mancava. La Junta Local Fallera durant tots aquests anys ha complit el paper assignat de coordinar als vertaders protagonistes i acompanyar a les màximes representants de la festa, tasca que haurà de continuar realitzant-se amb independència de qui la porte cap.

P.- A més en la teua etapa has viscut la proclamació de les falles com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat. Com ho vas viure?
R.- La declaració com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat, és un reconeixement a la història de la nostra festa en tota la Comunitat Valenciana. És el reconeixement a totes i cadascuna de les persones que han treballat al llarg de la història perquè aquestes festes arribaren on estan ara i que se’ls reconega com a tal.
Des de Borriana ens vam sumar als actes organitzats per Junta Central Fallera de València, vam estar presents en la recepció oferida pel president de la Generalitat, participem en la crida des de les Torres de Serrans i en la plantà de la Falla commemorativa, on vam poder manifestar i compartir l’alegria i satisfacció pel reconeixement atorgat.

P.- Crees que Borriana té el pes i el protagonisme que mereixen en les falles de la Comunitat Valenciana?
R.- Sens dubte Borriana ha sabut guanyar-se un lloc important dins de la festa de les falles en tota la Comunitat, ser un referent en molts aspectes. Borriana ha sabut estar present, des de fa molts anys, en tots els actes importants, mantenint contacte permanent amb les màximes representacions de les ciutats falleres més importants de la Comunitat, alguna cosa que es manté i s’acarona al màxim en l’actualitat.
Al mateix temps hem de destacar la sort que tenim de poder comptar amb magnífics artistes el treball dels quals sempre ha resultat benvolgut en tota la Comunitat sent un referent important en el món de les falles i que han anat actuant d’ambaixadors de la nostra Ciutat, com també ho és la nostra pirotècnica i tots quants treballen, d’una manera o una altra, en el món de les falles.

P.- Com t’assegues en veure’t reflectida en una escena de falles?
R.- Amb total normalitat sempre que siga amb el respecte necessari. La crítica i la sàtira formen part consubstancial del monument i, des d’eixa premissa, s’ha d’acceptar qualsevol manifestació que es realitze.

P.- Que ens aportarà el museu faller?
R.- Sens dubte la possibilitat de poder observar i estudiar la història de les falles. Que totes les persones que puguen visitar-ho tinguen una visió del que són i han sigut les falles en la nostra Ciutat. El museu és el resultat de molt de temps d’esforç per part d’un gran equip de fallers, amb l’objectiu d’aconseguir plasmar el més significatiu de les falles (indumentària, documentació, ninots, etc.). S’està duent a terme un gran treball de recopilació i de selecció dels diferents elements que s’exposaran en els seus diferents espais, però també una visió del present, de manera que l’espectador puga conéixer tot el relacionat amb el món Faller en l’actualitat.

P.- I ens aportarà turisme?
Tant de bo poguera contestar afirmativament. La idea és fer un lloc atractiu i atraient en relació amb el món faller, a partir d’ací el temps dirà si, entre tots, som capaços de despertar l’interés del visitant, turista, o no. Esperem aconseguir-ho.

R.- Finalment es reconeixerà com a museu?
La declaració d’un espai com a museu requereix el compliment d’una sèrie de requisits legalment establits. Estic convençuda que es treballarà per a complir a aquests requisits, ja que temàtica i material per a dotar-ho de contingut existeix, com també il·lusió i ganes.

P.-Cap a on caminen les falles a Borriana?
R.- Per sort podem comprovar que les diferents comissions falleres compten amb un gran nombre de joves que ens permeten assegurar que la seua continuïtat està garantida.
Des del punt de vista artístic resulta evident el treball que desenvolupen moltes d’aquestes comissions en les diferents activitats que es realitzen al llarg de l’any (creus, carrosses, etc), la qual cosa redunda en l’alt nivell dels treballs que presenten.
Eixa competència, eixa qualitat, eixa participació i l’arrelament d’aquestes festes en tots els racons de la nostra Ciutat fa que puguem veure amb optimisme el futur d’aquestes festes.

P.- Que opines de les falles i l’ús del valencià van de la mà?
R.- Les falles són una forma d’expressió del poble que est duu a terme de forma natural, utilitzant la seua forma d’expressió habitual, la qual cosa sens dubte justifica que l’ús del valencià sempre s’haja considerat consubstancial amb les falles.

P.- S’incrementarà la seguretat?
R.- Encara que en seguretat sempre cal millorar, considere que és un aspecte que ens ha vingut preocupant des de sempre i per açò intentem respondre, en cada acte i a cada moment, en proporció al risc que puga existir a cada moment. És cert que, en els últims temps, les aglomeracions preocupen més, la qual cosa ens obliga a extremar les precaucions, i que es duu a terme a través dels dispositius que s’estableixen des de la Junta de Seguretat.

P.- Els moments de festes sempre són més propicis als excessos i a les agressions sexistes…
R.- Les festes propicien moments de distensió i alegria que tot hem de saber compartir, precisament, per a aconseguir que eixe gaudi aconseguisca a tots. L’alegria no pot ser sinònim d’excessos i menys si aquests afecten negativament a qualsevol persona. Donem manifestar-nos de forma clara i contundent contra qualsevol tipus d’agressió, siga del tipus que siga.

P.- Amb què novetats explicarem aquestes falles?
R.- Des de Junta Local Fallera ens encarreguem d’organitzar els actes institucionals i coordinar els de les diferents falles, havent-se comptabilitzat més de vuitanta actes des de la crida fins al moment de la Cremà, tal com apareixen detallats en el faller. Tot i que enguany no comptem amb cap novetat, la veritat és que podem ressaltar la varietat d’espectacles i actuacions de tot tipus que podrem gaudir al llarg d’aquestes festes.

P.- Què desitges per a aquestes falles?
R.- Desig d’aquestes festes una gran èxit de participació i gaudi dels veïns de Borriana, i de quantes persones desitgen visitar-nos, que siguen eixe parèntesi que tots necessitem en les nostres ocupacions habituals i que puguem viure-les amb alegria i respecte.

Lluïsa Monferrer: Presidenta Junta Local Fallera Borriana