Mónica Oltra: “Hem d’estudiar l’ampliació del port amb la realitat del 2020”

Mónica Oltra ha defensat la importància d'estudiar la proposta d'ampliació del port, encara que s'acordara al 2006, amb la realitat que s'està vivint en 2020.

L’actual vicepresidenta, portaveu i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives de la Generalitat Valenciana per Compromís, Mónica Oltra, ha comparegut este matí en la roda de premsa celebrada després de la reunió del Consell des d’Alacant on ha defensat la importància d’estudiar la proposta d’ampliació del port, encara que s’acordara al 2006, amb la realitat que s’està vivint en 2020.

Acord de l’ampliació del port en 2006

En 2006 es va acordar un projecte d’ampliació al port de València que contemplava l’augment de les seues instal·lacions en 153 hectàrees per a acoblar la superfície a les previsions de creixement de la seua activitat. Eixa intervenció, que compta amb un pressupost de 530 milions d’euros, s’ha tornat un mal de cap per a l’actual govern, ja que després dels efectes del temporal DANA i la borrasca Glòria, és més que evident les destrosses del canvi climàtic.

Encara que hui el Consell no ha debatut este tema, Mónica Oltra ha avançat que “cal estudiar les obres d’ampliació del port en la conscienciació i la mentalitat d’ara. Han hagut molts desastres naturals que s’han encebat amb la Comunitat Valenciana, fins al punt de declarar l’emergència climàtica. Sabent-hi ara els problemes que representa, hem d’estudiar les obres conforme a esta nova realitat”.

A més, la portaveu ha recordat els avisos dels especialistes a l’hora d’alertar sobre el canvi climàtic: “el mar Mediterrani serà un lloc dels més afectats pel canvi climàtic. Concretament, a la costa de la Comunitat Valenciana, vivíem de mena més forta les conseqüències, tal com hem sofrit fins ara amb els temporals”. Tot i això, ha defensat que no és necessària una nova legislació ambiental, sinó un estudi acord amb “els temps que corren”.

Anunci de Ximo Puig sobre l’ampliació del port

Estes declaracions han vingut precedides per les recents declaracions del President de la Generalitat, Ximo Puig, durant la sessió de control en Les Corts Valencianes, on va dir que s’accepten les dues de les principals al·legacions presentades al projecte.

Estes dues accions eren unes de les principals objeccions plantejades al projecte, i les que justificaven, segons els crítics amb l’ampliació, la reclamació d’una nova Declaració d’Impacte Ambiental (DIA), per suposar un canvi substancial del projecte original.

Finalment, l’Autoritat Portuària de València (APV) ha acordat la modificació del disseny original del projecte d’ampliació nord del port per a renunciar al dragatge del canal d’accés i a l’ampliació de dic d’abric nord.

Els fets han provocat en el govern, segons les paraules de la portaveu, un “canvi de criteri”.

: Valencià