Monsenyor Escudero assegura davant la jutgessa que García-Gasco era qui decidia en l’organització de la visita del papa

El bisbe auxiliar de València, amb la "consciència tranquil·la" després de declarar: "Si no, no podria dir missa demà"

El bisbe auxiliar de València, Esteban Escudero, ha assegurat aquest dimecres que era el difunt cardenal Agustín GarcíaGasco, arquebisbe emèrit de la diòcesi, qui decidia i manava en la Fundació V Trobada Mundial de les Famílies (FVEMF), nascuda per a l’organització de la visita del papa Benet XVI a la ciutat.

Escudero ha prestat declaració aquest dimarts com a investigat davant el Jutjat d’Instrucció número 5 de València, que investiga presumptes irregularitats en les contractacions de la FVEMF per a la visita del pontífex.

El bisbe auxiliar ha respost les preguntes de jutgessa, fiscal anticorrupció i advocats en una compareixença en la qual ha explicat que la fundació es va crear pensant en l’organització de la V Trobada Mundial de les Famílies, en un moment en el qual encara no se sabia de la visita de Benet XVI a la ciutat. Quan es va confirmar aquesta notícia, l’Església va sol·licitar la col·laboració de les administracions, segons Escudero.

També ha indicat que es va projectar un pressupost basat en l’anterior trobada mundial de les famílies, que va tindre lloc a Manila, i en el qual van participar aproximadament tres milions de persones.

En el cas de València, la xifra d’assistents va quedar en prop de la mitat que en la capital filipina malgrat que hi havia previsió de major presència de públic i, per tant, s’havia consignat més pressupost.

Per aquesta raó, ha sostingut Escudero, es va produir un dèficit amb les empreses organitzadores que es va tractar de solucionar negociant rebaixes amb les mercantils i, sobretot, a través d’una important quantitat de donacions.

A més, la Generalitat va aportar dos milions d’euros, que es van sumar als 1,8 dels quals es va fer càrrec l’Arquebisbat de València.

Quant a les contractacions que es van efectuar a través de la Fundació V Trobada Mundial de les Famílies, el bisbe auxiliar ha dit que no tenien coneixement que hagueren d’adaptar-se a la llei de contractació de les administracions públiques.

Així mateix, ha relatat que en la fundació cadascun aportava els seus coneixements i que tot era voluntariat. Quant a les empreses que van ser contractades per a l’organització, ha comentat que qualsevol suggeria el nom d’una firma de la qual tinguera bona opinió o referències i es votava. No obstant això, Escudero ha assenyalat que qui finalment decidia era l’aleshores arquebisbe Agustín GarcíaGasco, atés que la FVEMF s’organitzava en una “estructura piramidal”.

“CONSCIÈNCIA TRANQUIL·LA”
El bisbe auxiliar ha evitat els periodistes a la seua arribada a la Ciutat de la Justícia de València, on ha accedit per la porta posterior, per on únicament està permès l’entrada a professionals col·legiats de l’advocacia i la judicatura.

Això no obstant, a la seua eixida, per la porta principal, després de comparéixer davant el Jutjat d’Instrucció número 5 de València per més d’hora i mitja, s’ha trobat amb els mitjans que li esperaven, als qui ha dit en repetides ocasions que no tenia res a declarar.

En un primer moment, únicament ha assegurat que ha contestat a la jutgessa, al fiscal anticorrupció “i a tothom”. Preguntat per la seua entrada als jutjats per una zona per la qual en teoria no podria accedir, el bisbe auxiliar únicament s’ha rist, mentre que tampoc ha respost les qüestions relatives al cas.

Per contra, preguntat per si tenia la “consciència tranquil·la”, ha dit que sí i ha afegit: “Sinó no podria dir missa demà”. A més, ha insistit que està “perfectament tranquil”. “Sí, clar. Sóc sacerdot”, ha manifestat. Finalment, inquirit per si s’ha “confessat” davant la jutgessa, ha declarat: “Hui he confessat”.

CatalanSpanish