```
miércoles, 24 abril 2024

Información y noticias de la provincia de Valencia

Montón reclama que els productes homeopàtics no siguen considerats medicaments

La consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Carmen Montón, ha reclamat en la reunió del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut que els productes homeopàtics no siguen considerats medicaments.

“D’un medicament s’espera que haja demostrat el seu efecte i haja complert i superat assajos d’eficàcia i seguretat dissenyats adequadament d’acord amb la regulació específica”, ha comentat Montón. Per tant, en etiquetar els productes homeopàtics com a medicaments “es corre el risc que s’empren en lloc dels quals sí que han demostrat la seua eficàcia, perdent oportunitats terapèutiques i amb això posant en risc el dret a la salut com a principi fonamental de la persona”.

“Volem ser molt clars amb esta qüestió pels efectes que poden tenir la introducció de pràctiques sense evidència científica que no guareixen i les conseqüències que pot tenir per a la salut la seua substitució per teràpies que sí que estan avalades per l’evidència científica”.

Carmen Montón ha recordat que la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública va sol·licitar el juliol de 2017 al Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat que instés a les autoritats comunitàries al fet que modificaren les directives europees de medicaments excloent als productes homeopàtics com a tals i que se suprimís l’article 50 del Reial decret Legislatiu 1/2015, de 24 de juliol, pel qual s’aprova el text refós de la Llei de Garanties i Ús Racional dels Medicaments i Productes Sanitaris.

A més de reclamar que els productes homeopàtics no siguen considerats medicaments, respecte a l’ordre que desitja impulsar el Ministeri de Sanitat, relativa a la regulació d’aquests productes, la consellera ha destacat que qualsevol iniciativa de regularització del sector ha de tenir en compte els interessos dels pacients i usuaris, la seua seguretat i la seua salut i evitar els fraus i sobretot, posar ordre al mercat. “Si no són eficaços ni medicaments, així hauria de constar en l’etiquetatge d’estos productes”, ha declarat.

A més, entre altres qüestions, ha plantejat que no es comercialitze cap producte homeopàtic fins a haver obtingut la seua autorització i registre, havent-se de fins a este moment retirar-los del mercat, atés que la venda de medicaments no autoritzats podria fins i tot donar lloc a responsabilitats penals. També que es definisca un procediment per a la retirada dels productes no autoritzats. I que mentre es duu a terme esta retirada, s’establisca un registre provisional que continga tots els productes homeopàtics existents actualment al mercat, indicant les seues indicacions o l’absència d’elles, la seua composició i les altres característiques que permeten avaluar la seua seguretat.

També ha reclamat que les autoritzacions que es concedisquen es tramiten complint estrictament la legalitat vigent, sense rebaixes o condonacions de taxes i engegant els procediments sancionadors que procedisquen per la comercialització de productes no autoritzats.

Reunió monogràfica del Consell Interterritorial sobre finançament

Carmen Montón també ha reclamat un canvi urgent del sistema de finançament autonòmic que permeta a totes les comunitats autònomes una prestació assistencial amb suficiència, equitat, manca de privilegis i solidaritat.

Montón ha assenyalat que el debat sobre el finançament sanitari ha de ser objecte d’un Consell Interterritorial monogràfic que definisca el model de finançament com a factor fonamental del Sistema Nacional de Salut (SNS).

“Si no hi ha claredat sobre la reforma del sistema, difícilment es podrà obrir un diàleg sobre el futur del SNS“. Per tant, ha reiterat la petició de la celebració d’un ple sobre finançament sanitari que compte amb la presència del Ministeri d’Hisenda i Administracions Públiques amb la finalitat de debatre i dissenyar el nou model.

La consellera ha destacat que l’infrafinançament estructural de la Comunitat Valenciana ha llastrat la millora i consolidació dels serveis públics i, per tant, el benestar social de la ciutadania. “Reconéixer aquesta insuficiència que pateixen comunitats autònomes com la valenciana i corregir la inequitat en el repartiment dels recursos és una tasca inajornable”, ha indicat.

Derogació del decret de l’exclusió sanitària i els copagos

Carmen Montón també ha exigit la derogació del Decret 16/2012 que va introduir mesurades com el copago farmacèutic a pensionistes o l’exclusió de l’atenció sanitària integral a col·lectius com les persones migrants en situació administrativa irregular.

Montón ha recordat les mesures engegades a la Comunitat Valenciana per pal·liar els efectes d’aquesta mesura. “Avui a la Comunitat Valenciana hem anunciat l’extensió de les ajudes enfront dels copagos al col·lectiu de les persones sense ocupació. Sumades a les ajudes que ja es concedeixen a pensionistes amb rendes baixes, persones amb diversitat funcional i menors de famílies amb pocs ingressos quasi 1,7 milions de valencians i valencianes han deixat de pagar pels seus medicaments”, ha comentat la consellera.

“Però igual que l’atenció universal que també es presta a la Comunitat Valenciana, el nostre objectiu segueix sent la derogació del decret de retallades i exclusió que elimine la inequitat i la desigualtat en l’atenció sanitària”, ha afegit.

Últimas noticias

Contenido relacionado