Montón: “Sanitat finança els dispositius de mesurament ‘Flaix’ per a menors amb diabetis tipus 1”

La consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Carmen Montón, ha recordat que la Comunitat Valenciana ha estat pionera a finançar dispositius de mesurament continu de glucosa per a pacients amb diabetis.

Des de fa un any Sanitat finança aquests dispositius per a persones amb diabetis mellitus tipus 1 portadora de bomba d’insulina, i el passat mes de novembre Munt també va anunciar el finançament dels dispositius de mesurament de glucosa sense burxades (Flaix) para tots els menors de 18 anys amb diabetis tipus 1, per evitar que hagen de punxar-se huit vegades al dia per conéixer la seua glucèmia i millorar la seua qualitat de vida.

Així ho ha recordat la consellera en la inauguració de la jornada ‘Diabetis, intervenció educativa’, celebrada a l’Hospital General de València.

Montón ha xifrat en més de 1.700 els menors de la Comunitat Valenciana que pateixen la malaltia i passen la tercera part del dia als seus centres educatius. D’aquí la necessària col·laboració i coordinació entre els centres escolars i les institucions sanitàries.

La titular de Sanitat ha destacat que el Consell té un compromís amb les persones amb diabetis i els seus familiars, amb els professionals que treballen per a elles i amb la societat, per evitar la progressió de la malaltia. Això implica de manera directa a l’àmbit educatiu, ja que les xiquets, xiquetes i joves amb diabetis tenen, durant la seua etapa escolar, unes necessitats específiques derivades d’aquesta condició.

“El repte – en paraules de Montón- és aconseguir que la vida escolar dels xiquets i xiquetes amb diabetis siga el més semblant possible al de la resta dels seus companys i companyes”.

En aquesta línia de col·laboració interdepartamental s’emmarca el ‘kit’ de material audiovisual en el qual ja s’està treballant, i que està pensat com un tutorial destinat al professorat “perquè coneguen més en profunditat els símptomes de la diabetis”.

La mera observació de determinades conductes -visió borrosa, constants visites a la condícia-, pot resultar de gran eficàcia per detectar casos entre l’alumnat i facilitar una intervenció precoç.

Estratègia de Diabetis

El compromís amb les persones amb diabetis està reflectit en l’IV Pla de Salut de la Comunitat Valenciana, que es va fixar entre els seus objectius la disminució de la prevalença del sobrepés en la població de 2 a 17 anys, i en l’Estratègia de Diabetis de la Comunitat Valenciana 2017-2021, orientada cap a l’abordatge comunitari, des de la perspectiva d’un model de malaltia crònica.

D’altra banda, i en la línia de la prevenció de l’obesitat -un dels principals problemes de salut a la Comunitat Valenciana i causa que cada vegada més persones presenten diabetis mellitus tipus 2- cal destacar la campanya ‘Pla Bé’ llançada recentment per la conselleria de Sanitat, per promoure el foment d’hàbits de vida saludables.

Es tracta de conscienciar a la ciutadania sobre la importància d’apostar per una dieta sana amb consum de fruites, verdures i begudes naturals i els múltiples beneficis de la pràctica d’exercici físic, també entre els joves.