Mor l’ex-intendent del Palau de les Arts de València Helga Schmidt

L'ex-intendent del Palau de les Arts de València Helga Schmidt ha mort als 78 anys.

L’ex-intendent del Palau de les Arts de València Helga Schmidt ha mort als 78 anys. El traspàs es va produir el passat 25 de setembre al seu domicili de Piemont (Itàlia), segons han confirmat fonts del seu entorn.

L’austríaca Helga Schmidt (Viena, 1941), coneguda pel seu caràcter ‘de ferro’, va arribar a València de la mà de l’expresident de la Generalitat Valenciana Francisco Camps (aleshores conseller de Cultura en l’executiu d’Eduardo Zaplana), que la va portar perquè fóra l’ànima del projecte del coliseu avalada per la seua carrera en importants entitats musicals, com el Covent Garden.

Rovira  

El seu camí professional va començar com a assistent del director general del Festival de Viena, Egon Hilbert, quan Schmidt tenia 21 anys d’edat. Dos anys després, quan Hilbert va ser nomenat intendent de l’Òpera de Viena, i Herbert von Karajan director artístic i musical, tots dos van contractar Schmidt per a aquest teatre, on va treballar deu anys colze a colze amb Karajan.

Assessora artística de multitud d’institucions i orquestres de primer rang –entre elles la del Concertgebouw d’Ámsterdam i la Simfònica de Londres–, a la fi dels anys noranta “es va deixar fascinar” pel projecte que la Generalitat estava preparant amb la idea d’obrir un gran teatre d’òpera a València.

LLUMS I OMBRES

Des de l’any 2000 va treballar amb plena dedicació en el teatre valencià, que es va inaugurar finalment el 2005. La seua etapa al capdavant de la institució cultural va estar esguitada de llums i ombres. Entre les primeres, va aconseguir posicionar-lo internacionalment amb el fitxatge de primeres figures de l’star-system líric, com ara els directors Lorin Maazel i Zubin Mehta, entre molts altres. Així mateix, va engegar l’Orquestra de la Comunitat Valenciana i el Centre de Perfeccionament ‘Plácido Domingo’.

Al juny del 2012 va ser distingida pel president d’Àustria amb la Gran Creu d’Honor de Primera Classe de Ciències i Arts, la màxima condecoració que concedeix la república austríaca.

En el capítol d’ombres, va ser rellevada del seu càrrec a Les Arts per l’anomenat ‘cas Palau’, pel qual se n’anava a asseure a la banqueta, al costat d’altres quatre persones més, acusada de delictes de prevaricació, malversació i falsedat en la captació de patrocinadors del coliseu.

Precisament, el passat 8 de gener es va haver de suspendre el juí a causa de la recent incorporació d’un nou lletrat a la defensa d’Helga Schmidt i per un episodi cerebral que va patir l’ex-intendent, la salut de la qual era delicada des de feia anys. El següent assenyalament estava previst per al pròxim 4 de novembre.

PublicitatJuega Limpio Orihuela