Mor una cooperant de València en estavellar-se una avioneta a Bolívia

Un dels espanyols morts este dissabte en estavellar-se una avioneta a Bolívia era una cooperant de Psicòlegs Sense Fronteres, Alba A. F.

Marcia Montoya, membre d’esta organització a Bolívia, va relatar en conversa telefònica des de la ciutat boliviana de Trinidad, on va ocórrer l’accident, que la morta formava part d’un programa de col·laboració amb Psicòlegs Sense Fronteres a València (Espanya).

Montoya va dir que la cooperant havia començat el seu treball a la regió amazònica de Beni, de la qual és capital Trinidad, al setembre de l’any passat, l’havia acabat al març i tenia previst viatjar per Bolívia abans de tornar a Espanya, però el Govern bolivià va declarar estat d’emergència sanitària pel coronavirus, que inclou la prohibició de viatges dins del país.

Alba anava al costat de la resta de morts, altres tres espanyols i dos tripulants bolivians, en una avioneta de la Força Aèria de Bolívia amb destinació a la ciutat boliviana de Santa Cruz, per des d’allí prendre dimecres que ve un vol de repatriació a Madrid, va explicar esta integrant de l’organització no governamental.

Els cossos dels morts encara estaven en el lloc de l’accident a la nit hora local, en espera de maquinària per a accedir a una zona pantanosa on es va estavellar l’aeronau, mentre l’organització ja va iniciar gestions per a la repatriació de les restes mortals de la cooperant, va assenyalar Montoya.

Els altres espanyols morts són Francisco José G.G., la seua esposa Deliz S.V. i Yandira O.V., estes dos últimes bolivianes nacionalitzades espanyoles, mentre que els bolivians que van perdre la vida són el capità Fabio Daniel J.L. i el tinent Richard Anderson C.B. de la Força Aèria Boliviana (FAB), que tripulaven l’avioneta.

L’aeronau Beechcraff Baron B-55 es va estavellar cap a les 13.42 hora local (17.42 GMT) i la FAB investiga les causes de l’accident.

Per part seua, el director en Beni de l’empresa estatal d’aeroports bolivians Aasana, David Pedraza, va declarar als mitjans en Trinidad que uns dotze minuts després de l’enlairament els tripulants van informar d’una fallada del motor, per la qual cosa van avisar que retornaven a Trinidad, però a pocs quilòmetres d’esta ciutat es va perdre contacte amb l’avioneta i després es va albirar fum en el lloc on es va estavellar.

Dimecres que ve està previst un vol entre Santa Cruz, que té en Viru Viru el principal aeroport bolivià, i Madrid per a repatriar a espanyols encallats a Bolívia, de manera excepcional per motius humanitaris perquè l’espai aeri a Bolívia està tancat per les restriccions al país dins de l’emergència per COVID19.