Morella, seu del congrés internacional sobre estudis medievals

Morella es consolida com a ciutat de congressos i les Sales Gòtiques de l’ajuntament de Morella acullen des de hui fins al dissabte el congrés nternacional Traductio et traditio medievales: ciència, coneixement i ideologia organitzat pel Grup de Recerca en Estudis Medievals Interdisciplinaris (GREMI) de la Universitat Jaume I.

D’aquesta manera, ponents i oients d’arreu del món es donen cita a Morella perquè especialistes en diverses àrees compartisquen experiències i resultats científics sobre la transmissió del coneixement en l’època medieval, ja que és el tema principal del congrés.
L’alcalde de Morella, Rhamsés Ripollés, ha participat en la presentació junt amb Maria José Esteve i Tomás Martínez de la Universitat Jaume I.

Així, l’edil els ha desitjat que “aquest congrés siga un èxit, ja que valora una part molt important del nostre patrimoni com és la llengua”. A més, Rhamsés ha recordat que “aquest congrés és molt important, ja que concentra a la nostra ciutat a expertes i experts d’arreu del món per a intercanviar experiències i enriquir els seus coneixements durant uns dies d’intensa activitat”.

Tanmateix, el director del congrés, Tomás Martínez, ha justificat “l’elecció de Morella per la seua hospitalitat i, sobretot, per ser un referent històric en l’època medieval al cor de l’antiga Corona d’Aragó i per valorar el seu patrimoni cultural, històric i arquitectònic”.

El tema central d’aquest congrés és la cultura escrita com a eina de transmissió del coneixement a l’època medieval i com té en la traducció el seu àmbit predilecte, però també està obert a altres manifestacions i productes afins, com la reescriptura o la compilació enciclopèdica.

Una gran diversitat d’àmbits geogràfics, tradicions lingüístiques, processos històrics i manifestacions culturals donen raó dels múltiples enfocaments amb què poden ser analitzats el món de la traducció i la cultura escrita, des de mètodes i disciplines diferents.

Entre altres molts aspectes del món medieval, la medicina, l’ensenyament escolàstic, l’oratòria tant política com sagrada o la pervivència i valoració de les autoritats grecollatines constitueixen un pòsit de coneixements que, segons la mentalitat de l’època, no hauria sigut possible sense l’esforç per traduir, compilar i transmetre els coneixements de les generacions passades.

Aquest congrés aspira a aprofundir en tots aquests aspectes que ens ajuden a copsar l’Occident medieval des d’una perspectiva més complexa, més precisa i alhora més diversa. Aquells que ho desitgen podran participar-hi com a comunicants o com a oients.

Cal destacar que durant aquests tres dies es reuneixen personalitats de diferents universitats de tot el món. Així, la Université de Genéve, la Universitat de Tokio, la Universitat de València, la Universitat de Barcelona, la Universitat d’Alacant, la Universitat de les Illes Balears, Utrecht University, la Universidad de Vigo, British Library, la Universidad de Jaén, University of Sunderland, University of Oxford, la Universidad de AlcalàUniversitá degli Study di GenovaUniversidade do Porto, Universidade da CoruñaThe John Paul II Catholic University of LublinUniversidad Autónoma de Madrid, Marmara University, Universitat Jaguel·lona de Cracòvia, la Universidad de Santiago de CompostelaUniversity of Glasgow, University of ExeterUniversidad Nacional  Autónoma de MéxicoUniversidad de Verona, University of VergenUCL London, Centro Ramón PiñeiroKároli Gáspár University of the Reformed Church i HungaryUniversity of Southern DenmarkUniversidad de Murcia, Cambridge University, Yale UniversityUniversidad Pablo de OlavideUniversity of Tennessee, Lucia Blaga UniversityUniversidad de Buenos Aires i la Universitat Jaume I.

També cal explicar que Morella acull gran quantitat de congressos durant tot l’any i aquestes últimes setmanes han sigut una bona mostra d’això. El divendres 8 de març tenia lloc una Jornada a propòsit de la restauració de la Porta dels Apòstols de l’Església de Santa Maria la Major de Morella: estudis previs i intervenció per a mostrar els treballs de rehabilitació que es realitzen a la façana de la Basílica Arxiprestal.

També va tindre lloc el 12 de març una jornada de sobre Patrimoni cultural emocions i paisatge de muntanya com a elements de desenvolupament i articulació territorial com una de les activitats a Morella, Capital de la muntanya espanyola 2019. Aquests congressos són molt importants a la ciutat, ja que són una forma de dinamització econòmica i de promoció de la ciutat.