El Sexenni de Morella, declarat Manifestació Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial d’Espanya

El Consell de Ministres ha aprovat esta important declaració en la sessió de hui

El Consell de Ministres ha aprovat la Declaració de Manifestació Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial del Sexenni de Morella en la sessió que s’ha celebrat hui. És una rellevant declaració que molt poques festes tenen.

Aquesta és una declaració molt important, ja que, reconeix la història i tradició d’aquesta festa amb 340 anys d’antiguitat, així com el ferm compromís de la gent de Morella per continuar transmetent-la de generació en generació amb uns elements patrimonials únics.

Cal recordar que l’alcalde de Morella, Rhamsés Ripollés, va defensar a Elx la candidatura del Sexenni per a obtindre aquesta declaració el passat mes d’octubre. A més, el Sexenni de Morella ja compta amb les declaracions de Festa d’Interés Turístic Nacional i Bé d’Interés Cultural Immaterial, que junt amb la de Manifestació Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial mostren la rellevància d’aquesta festa.

Rhamsés ha destacat que “el suport i declaració rebuda hui és molt important per al Sexenni, de manera que les morellanes i morellans ens hem de sentir orgullosos i partícips de la seua posada en valor, ja que és un fet històric”. L’edil ha explicat que “és també un reconeixement als nostres avantpassats i, a la vegada, els veïns i veïnes d’ara que tenim la clara voluntat que aquesta festa única estiga més viva i forta que mai, i mantinga la seua riquesa patrimonial i tradició”.

El Sexenni és una festa que mostra el compromís de tot el poble amb danses úniques, música tradicional, decoració especial i artesanal als carrers. El Sexenni de Morella és característic per diverses raons que el converteixen en una festa extraordinària que se celebra cada sis anys.

D’aquesta manera, el Sexenni compta amb diferents danses i quadres bíblics, els quals pertanyen a cadascun dels gremis, i que componen el retaule dels nou dies de Sexenni. D’aquesta manera, els Torneros, Arts i oficis, els Llauradors, els Teixidors, les Gitanetes, la Corronquina i la Jota de Morella són les danses participants en el Sexenni. A més, el Carro Triomfant, el Quadre d’Heroïnes Bíbliques, les Santetes i Miraverges són els elements que completen els retaules. Així ho ha traslladat al Consell.

D’altra banda, els principals carrers de Morella, per on transcorren el retaule i la Processó General, es decoren amb ornaments elaborats amb diferents tècniques de plegar i treballar el paper de seda. Així, destaquen els tapissos de paper arrissat. Cal explicar que antigament els guarniments eren florals, compostos per plantes aromàtiques, pètals i enramades, però a poc a poc van evolucionar en tapissos, composicions mestres de paper de seda arrissat.

Dins del cicle sexennal i integrat en esta declaració, també cal mencionar l’Anunci, el qual se celebra l’any anterior al Sexenni. L’Anunci destaca pel seu colorit amb les carrosses realitzades amb molt de treball preparades per a la gran batalla de confeti. L’any 2017 es van utilitzar més de 70 tones de confeti amb 40 carrosses que van recórrer els principals carrers de Morella.

Morella espera la celebració del proper Sexenni l’any 2024 amb aquest reconeixement tan important que s’ha aprovat hui.