Morera: “cal cercar una solució global per al finançament sense victimisme ni immobilisme”

Les Corts celebren el 25 d'abril amb un acte institucional on hi ha hagut lliurament de distincions i discurs del President.

Enric Morera
Corts Valencianes

El Palau dels Borja ha acollit hui un acte institucional amb motiu del 25 d’abril, dia de les  Corts Valencianes i aniversari de la Batalla d’Almansa. Durant l’esdeveniment, s’ha lliurat la distinció Francesc de Vinatea i el premi Guillem Agulló i, posteriorment, el President de les Corts, Enric Morera, ha sigut l’encarregat de realitzar un discurs amb la mirada posada en el finançament, la reforma de l’Estatut d’Autonomia i la nova televisió valenciana À Punt, que hui ha començat les seues emissions en proves.

La distinció Francesc de Vinatea ha sigut atorgada al Consell preautonòmic pels 40 anys de la seua constitució. L’expresident de la Generalitat Joan Lerma, com a membre d’aquest òrgan, ha sigut l’encarregat de parlar en nom dels premiats i ha assenyalat que aquest és un acte molt important per a ell “tant sentimental com políticament parlant”, i ha recordat als companys de “aquell primer govern de concentració” de tots els partits parlamentaris, ja que considera que tots van ser importants a l’hora de donar “un impuls a l’autonomia valenciana“. Així mateix, ha demanat “perdó” per totes les coses que no hagen pogut fer “degudament”.

Rovira  

El premi Guillem Agulló, que es va crear per a posar en valor la labor que persones i entitats realitzen difonent la cultura de la pau i la solidaritat, ha sigut per a Amparo Sánchez, la presidenta del Centre Cultural Islàmic de València, qui ha recordat l’assassinat fa 25 anys del jove antifeixista Guillem Agulló als 18 anys. Amparo Sánchez ha lamentat que la seua família seguisca rebent “humiliacions, insults i pintades d’odi” cada aniversari perquè “és com si tornaren a matar al seu fill tots els anys“. Així i tot, ha destacat que gràcies als qui “han mantingut el seu record en positiu” hui es concedeix aquest premi.

Enric Morera, durant el seu discurs, ha manifestat que el tema del finançament autonòmic “no pot ser un element d’enfrontament entre territoris”, per açò ha fet una crida per a “cercar una solució global” sense “victimisme ni immobilisme“. Així mateix, ha destacat la unanimitat amb la qual s’està reclamant un “tracte just” i “unes millors inversions” per a la “nostra terra”. D’altra banda, ha reclamat la tramitació de “la reforma de l’Estatut d’Autonomia”, aprovada per tots els grups parlamentaris en 2011, on es va incorporarla una clàusula que brindaria les inversions dels Pressupostos Generals de l’Estat a la Comunitat en funció “del seu pes poblacional”.

El President dels Corts també ha destacat que hui és un dia “bonic i sentit” perquè han començat les emissions en prova de À Punt 1.609 dies després que tancara Radiotelevisió Valenciana (RTVV). “Li done la benvinguda a aquestes emissions i espere que prompte siguen una realitat completa”, ha assenyalat. A més, ha destacat que són el parlament d’Espanya que més iniciatives ha dut a terme. Per tot açò, recalca que hui miren al passat “per a projectar un futur amb esperança, valor, consens i unitat“.

El punt i final a l’acte ha sigut posat per l’himne regional i la música dels Menestrils de la Generalitat.

 

PublicitatJuega Limpio Orihuela