domingo, 26 mayo 2024

Información y noticias de la provincia de Valencia

Morera: “S’ha ignorat molts anys a les víctimes de la fossa 113″

El President de les Corts Valencianes, Enric Morera, ha visitat esta vesprada el cementeri de Paterna, a petició de l’Associació de Familiars de Víctimes del Franquisme de la Fossa 113 del Cementeri de Paterna, on des del passat 22 de maig estan realitzant-se les obres d’excavació i d’exhumació de la fossa comuna.

Com ha destacat el President de l’associació de familiars assassinats en la postguerra per la dictadura franquista, Santi Vallés, i segons un estudi de camp que ha desenvolupat personalment confrontant les dades del registre del cementeri amb altres fonts documentals, “en esta fossa poden haver-hi al voltant de 60 cossos de republicans, en la seua majoria afusellats el 18 de gener de 1940 i un reduït nombre el 19 de setembre de 1941”.

Malgrat la calor d’esta vesprada, dotze famílies han estat al cementeri de Paterna per acompanyar al President del parlament valencià en la seua visita a la fossa comuna. Morera ha adreçat unes breu paraules als familiars i els ha convidat al ple del proper període de sessions, en el que s’ha d’aprovar la projecte de llei de Memòria Democràtica i Convivència en la Comunitat Valenciana, impulsat pel Consell.

El President ha assegurat que aquelles persones soterrades en la fossa comuna 113 de Paterna, “han estat condemnades a un doble càstig, perquè van ser executades pels seus ideals i després van ser condemnades a un silenci i a l’oblit. Les institucions públiques, que tenim la responsabilitat de donar solució a la vida de les persones, facilitar que hi haja convivència i pau, crec que des de l’any 79 s’ha fallat a estes famílies perquè s’ha mirat cap a un altre costat. Ara és temps de tancar ferides, de no buscar venjança i de que troben el descans tant els morts com els seus descendents”.

En total s’han recuperat les restes de 58 persones executades després de la Guerra Civil i el proper dilluns està previst que finalitzen els treballs i que es torne a tancar la fossa, ara sí, recuperant la memòria d’aquelles persones condemnades a mort primer i, després, a l’oblit.

Últimas noticias

Contenido relacionado