Dénia presenta la XXVII Mostra Internacional de Dansa Folklòrica

Del 6 al 9 de setembre tindrà lloc una nova edició de la Mostra Internacional de Dansa Folklórica en la que participaran 4 grups.

La XXVII Mostra Internacional de Dansa Folklòrica de Dénia començarà amb el Grupo de Danza Folklórica REPÚBLICA SARAKI. Aires de Barua de Paraguai.

REPÚBLICA SARAKI, Aires de Barua, companyia de danses de Paraguai, està format per un grup de joves professors de dansa paraguaiana, els quals una vegada acabada la carrera, van decidir seguir difonent la seua cultura a través de la dansa.

El nom de REPÚBLICA SARAKI, Aires de Barua, és un homenatge al mestre ELDO DOMINGO BARUA OBREGÓN, que és el propulsor de l’estil de danses que el grup difon.

Entre els països on el grup ha realitzat presentacions, podem esmentar, Argentina; Brasil; Xile; Espanya; Portugal; Suïssa. Actualment, es troben treballant una part a Espanya i l’altra a Paraguai, realitzant treballs paral·lels preparats per fusionar ja sigui a Paraguai o Europa.

La companyia està integrada per 7 parelles de ball d’homes i dones i, el grup musical, d’arpa, guitarres, teclat i veus, per nou integrants. La direcció artística la porta la professora María José Aquino Matiauda i la coordinació General, Rita Matiauda.

El dia 7 participarà en el festival el grup SIRATUL de Romania

Es la primera vegada que un grup de Romanès participa en la Mostra de Dansa.

La cultura romanesa es una de les més riques de l’actual Europa i que conserva més íntegrament les seues arrels. Aquesta supervivència de les tradicions folklòriques fins als nostres dies es deu al caràcter rural de les comunitats romaneses i el seu resultat ha estat una cultura excepcionalment creativa i vital.

Aquesta tradició afecta fonamentalment a una gran varietat de gèneres musicals, de balls i d’ indumentària.

El grup Siratul, en el seu repertori fa un recorregut per tot el folklore romanès on predominen els muntatges relacionats en els costums del camp, la vida quotidiana i també dels poemes replegats al llarg de la historia, sobre l’amor, la fe, els reis, les princeses i les bruixes, tat això acompanyat amb un grup instrumental en directe.

El grup ha realitzat nombroses actuacions al seu país i també ha participat en els festivals de folklore més importants del circuit de ciutats europees.

El dia 8 actuarà el Rancho Folklórico VELHAS GUARDAS FAZENDAS DE ALMEIRIN. Santarém. Portugal

L’actuació d’aquest grup s’emmarca en un intercanvi cultural entre la ciutat de  Dénia i el municipi de Fazendas de Almerin. El grup de Dénia, Dianium Dansa va ser convidat a participar el setembre de l’any passat en el festival que esta xicotet localitat portuguesa organitza i d’aquesta manera els ciutadans de Dénia tindrem l’oportunitat conèixer un poc més i millor el folklore dels nostres veïns.

El grup va ser fundat el 1963, i té una llarga trajectòria de 45 anys plens d’actuacions pel seu país i per Europa. Està inscrit en la Federació Portuguesa de Folklore.

Fazendas de Almeirin és una vila situada a 80 km de Lisboa. És considerada una de les més boniques del Ribatejo, situada en una extensa plana, cercada de bonics camps de pomeres i vinyes.

Tancarem el festival, com sempre, amb l’actuació de DIANIUM DANSA el diumenge 9 a les 21 hores

Dianium Dansa naix l’any 1988 com a fruit de les activitats desenvolupades en la Casa Municipal de Cultura de Dénia. A partir de l’any 1994 es constitueix legalment com a grup de danses y comença una nova etapa.

Els objectius primordials i que arrepleguen els seus Estatuts fundacionals són: la recuperació dels nostres balls tradicionals amb tot el que comporta (indumentària, música, costums, llengua, etc.), especialment en allò que es refereix al segle XVIII.

El grup realitza anualment nombroses actuacions a la ciutat de Dénia, de les quals en alguns casos, és l’organitzador, i a la Marina Alta, així com en la resta de les comarques valencianes. Ha participat en festes populars, trobades, aplecs i intercanvis tant en el País Valencià com a la resta del país, i en  vàries ocasions, en mostres culturals europees de folklore.

En l’entaulat s’acompanya, principalment, de rondalla i en els balls de carrer o plaça, de dolçaina i tabalet.

Cada any el grup prepara amb molta cura un espectacle temàtic per a donar més lluentor a la Mostra. En aquesta edició, Dianium Dansa ha preparat l’espectacle ESCLAT i amb ell ret homenatge a la dona i al seu camí cap a la llibertat.

ValenciàEspañol