```
jueves, 25 abril 2024

Información y noticias de la provincia de Valencia

Una mostra recorda a València la lluita de l’Exèrcit per a retornar la normalitat després de la riuada de 1957

L’exposició ‘1957. La Batalla contra el Fang’ recorda a València la lluita de l’Exèrcit contra els efectes de la riuada que l’octubre de 1957 va assolar esta ciutat i el seu paper per a retornar la normalitat als seus carrers després de la crescuda del riu Túria. La mostra s’exhibeix entre el 18 d’octubre i el 10 de desembre en la Fundació Bancaixa coincidint amb el 60 aniversari d’esta riuada i el 175 de Capitania General de València.

Esta proposta, organitzada per la Delegació de Defensa a la Comunitat Valenciana, la conformen fotografies de l’època, un audiovisual elaborat per la Universitat de València (UV) i la Universitat Politècnica de València (UPV), reproduccions de retallades de premsa que narren la riuada i documents com el diari del militar que va coordinar les labors d’ajuda, el general Gómez-Guillamón.

En declaracions a Europa Press Televisió, el comissari de l’exposició, Juan de la Porta, qui ha assenyalat que esta mostra “representa la tragèdia que va suposar la riuada per a València”. A més, ha destacat que en un principi la ciutat de València s’anava a recuperar en vuit mesos, però “gràcies al treball de 3.000 militars procedents de tota Espanya es va poder recuperar en sis o set setmanes”.

” L’Exèrcit va ser l’avantsala del que seria avui la UME”, ha indicat Juan de la Porta, fent valdre el treball que van realitzar els militars fa 60 anys.

A l’inici de l’exhibició, les explicacions de la qual es poden seguir en valencià i en castellà, es pot veure una pala de 1957, l'”arma” amb la qual principalment van treballar els militars que van participar en les labors per a retirar el fang que va deixar coberta València després de la crescuda del Túria. Es calcula, com s’indica en la mostra, que en sis setmanes es va retirar més d’1 milió de tones de fang.

Junta a la pala un escrit explica que en la matinada del 14 d’octubre de 1957 el riu va inundar València i que eixe mateix dia, durant la nit, una segona crescuda va anegar de nou la ciutat. Així mateix, assenyala que quan les aigües van baixar, la capital valenciana estava coberta d’aigua, paralitzada, sense subministraments, sense electricitat, sense aigua corrent i amb la xarxa de clavegueram i les principals vies de comunicació col·lapsades o tallades.

Davant eixa situació, recorda, l’Ajuntament va sol·licitar la intervenció de l’Exèrcit per a ajudar a recuperar la normalitat que s’estimava que podria reprendre’s en “vuit mesos” donada la “magnitud de la catàstrofe”. Per açò, es van destinar a València 3.000 militars de tota Espanya, que van ser batejats com ‘La Cinquena del Fang’, amb 400 vehicles i maquinària.

L’exposició, d’entrada gratuïta, pot visitar-se de dilluns a dissabte de 10.00 a 14.00 hores i de 17.00 a 21.00 hores i els diumenges, de 10.00 a 14.00 hores. Este muntatge s’estructura entorn de diversos apartats que van relatant l’acció dels militars destinats a València: ‘Amb l’aigua al coll’, ‘València amb peus de fang’, ‘Per terra mar i aire’, ‘Bastir ponts’, ‘El Palleter, la trucada de l’Exèrcit’, ‘Desplegament’, ‘L’estació’, ‘Falles a l’octubre’ ‘Amb el posat’, ‘Fills, que Déu us ho pague’ i ‘La Cinquena del Fang’.

En la mostra es pot contemplar, així mateix, una vista aèria de l’antic llit del Túria realitzada el 16 d’octubre de 1957, l’endemà passat de la crescuda. La sala que alberga l’exposició ha sigut decorada per Francisco Santana per a crear un ambient que porte al visitant a comprendre “la magnitud de la tragèdia”. Este espai, com ha detallat l’artista gràfic, s’ha pintat de blau i marró per a evocar l’aigua que va cobrir la ciutat i el fang que va arrossegar i s’ha decorat amb dibuixos que mostren militars treballant.

Amb aquesta iniciativa es pretén, com ha reiterat el coronel Morenza i els comissaris, deixar constància de “la important i essencial participació de les Forces Armades en la recuperació de València després de la riuada de 1957”.

Últimas noticias

Contenido relacionado