El moviment València Camina reivindica el dret de vianants

Ribó a recordat que València va apostar per afavorir la mobilitat amb cotxe "de forma desmesurada" en entendre que era "símbol de progrés" i va acumular "carrils i carrils de transport motoritzat" i va liderar llistes mundials de semàfors per càpita.

El moviment per als vianants València Camina naix per a reivindicar els drets dels vianants i defensar el fet de poder caminar i s’ha presentat aquest dimecres en una jornada organitzada per l’associació sense ànim de lucre Arquitectúria, inaugurada per l’alcalde de València, Joan Ribó.

En la seua intervenció, Ribó ha defensat que “reivindicar el fet de caminar sembla una cosa absurda” perquè no hi ha gens més “natural” que caminar encara que ha incidit que “lamentablement, sí que és necessari” reclamar-ho.

Per açò, ha dit rebre “amb alegria” la iniciativa d’aquest moviment ciutadà que “reivindica el dret a caminar, anar amb bici, cuidar l’entorn i fer un ús racional de la resta de vehicles” perquè “aquest és el vertader símbol del progrés”.

Ha recordat que València va apostar per afavorir la mobilitat amb cotxe “de forma desmesurada” en entendre que era “símbol de progrés” i va acumular “carrils i carrils de transport motoritzat” i va liderar llistes mundials de semàfors per càpita.

“Açò va tenir víctimes, els vianants, que van ser apartats a voreres estretes i sotmesos a llargues esperes davant els semàfors perquè el tràfic fóra fluït i fins i tot, desviats molts metres de les seues trajectòries naturals de pas”, ha afegit.

Ribó ha destacat que açò va ser “fins a fa amb prou faenes un parell d’anys” però la nova administració treballa per a tenir “una ciutat més sana, saludable i amable per a socialitzar els seus carrers”, com exigeix Europa.

No obstant açò, ha lamentat que encara troben “notables resistències que exigeixen que l’espai públic seguisca sent para cotxes i motos, a pesar que aquests amb prou faenes suposen el 30 % dels desplaçaments” en la ciutat.

Després de la inauguració, l’alcalde, que ha arribat caminant juntament amb els organitzadors de la trobada com a part de la jornada, ha assegurat que el passeig ha evidenciat que “la ciutat continua amb les velles pràctiques que tot està adaptat perquè el cotxe tinga la màxima rapidesa i els vianants hagen d’esperar-se”.

Ha defensat que si a València “es camina més que es va amb cotxe” és “raonable repartir l’espai” i ha recordat que treballen en aqueixa línia amb l’ampliació de voreres, l’augment d’aparcament de motos i la marca de les terrasses “perquè les persones puguen caminar”.

S’ha referit a les “polèmiques” passarel·les de l’avinguda del Cid, la retirada del qual ha generat moltes crítiques i ha defensat que treballen “perquè açò no siga una autopista o una frontera que impedisca el pas de les persones”.

La jornada es perllonga tot el matí i, a més de presentar la nova plataforma, donarà a conèixer la metodologia del programa europeu Flow per a reduir la congestió en les ciutats, explicarà els casos concrets de Nova York i Dublín i parlarà de la “caminabilitat” en la ciutat des d’un enfocament multidisciplinari.

Representants de les Regidories de Mobilitat Sostenible i Desenvolupament Urbà de València, i entitats i col·lectius ciutadans com València amb bici o l’ONCE aprofundiran en la qüestió de “com es camina per València” per a concloure la jornada amb un taller pràctic que traslladarà casos concrets a València.