MSF demana als governs europeus que prioritzen vides enfront de rèdits polítics

"salvar vides no és un crim, és una obligació i no anem a mirar cap a un altre costat i anem a tornar al més prompte possible" al mar

Médicos Sin Fronteras (MSF) ha reclamat als governs europeus que situen com a “prioritat absoluta” la vida de les persones sobre els “rèdits polítics”, i faciliten el desembarcament ràpid en els ports europeus assegurances més properes en cada cas, perquè els rescatats en les aigües puguen rebre assistència adequada.

Així ho han manifestat representants de SOS Mediterranee i MSF, en una roda de premsa conjunta en el port de València, i han advertit que els governs europeus “no han de bloquejar les iniciatives independents i no governamentals de cerca i rescat”, sinó crear un mecanisme exclusiu i eficaç de cerca i rescat en el Mediterrani central.

Les dos organitzacions no governamentals (ONG), que han participat en el rescat i atenció dels 630 immigrants de l’Aquarius que han viatjat a València, han fet aquestes peticions de cara a la celebració, esta setmana, d’una reunió del Consell Europeu.

“Els homes, dones i xiquets que estaven a bord de l’Aquarius han fugit de conflictes i de la pobresa i han sobreviscut a terribles abusos a Líbia”, ha denunciat la coordinadora d’emergències de MSFKarline Kleijer.

Les organitzacions han lamentat, així mateix, que després d’una setmana de “bloqueig polític sobre la sort que van a córrer les persones que siguen rescatades en el Mediterrani”, Itàlia impedís l’arribada a algun dels seus ports de 630 persones a bord de l’Aquarius.

De la mateixa manera, han criticat “l’estratègia dels Governs europeus de prioritzar els rèdits polítics sobre el salvament de vides en el mar”.
Kleijer ha agraït la intervenció del Govern espanyol, però ha lamentat que “Itàlia i altres Governs europeus hagen incomplit de forma vergonyosa les seues responsabilitats humanitàries i hagen optat per col·locar la política per sobre de la vida de persones vulnerables”.

“Encara que Itàlia puga tenir greuges legítims sobre la falta de suport d’altres païso europeus que no han complert amb el repartiment de responsabilitats amb els refugiats, això no justifica de cap de les maneres aquest tracte degradant”, ha asseverat.

Per la seua banda, el president de MSF Espanya, David Noguera, ha celebrat que els rescatats de l’Aquarius “estan en un lloc segur, on se’ls atenga de forma digna”, i ha afegit que “hem de realitzar una reflexió col·lectiva per trobar solucions al drama de la gent que es llança al mar en el Mediterrani”.

“Necessitem solucions més justes, humanes i solidàries”, ha manifestat Noguera, qui ha agraït la resposta del Govern espanyol i del valencià, de les ONG, de Creu Roja i de la “societat espanyola” per les seues mostres de suport.

“València és notícia mundial per un acte profundament humà”, ha assegurat, i ha defensat que “salvar vides no és un crim, és una obligació i no anem a mirar cap a un altre costat i anem a tornar al més prompte possible” al mar, perquè en MSF “som cabuts i insistents”.

Médicos Sin Fronteras ha advertit que l’esdevingut en el Mediterrani aquesta setmana “exemplifica el rerefons de les dinàmiques polítiques europees”, i ha lamentat que “els governs europeus no contemplen que salvar vides de migrants i refugiats en el mar siga una prioritat”.

Han criticat, així mateix, que els Governs no hagen donat suport suficient als països que es troben en primera línia del perímetre europeu, com són Itàlia o Grècia, els qui registren la majoria d’arribades de refugiats i migrants, ni assumit la seua part de responsabilitat en el reallotjament en països europeus dels demandants d’asil.

Demanen per això que “cesse” la campanya contra la imatge dels vaixells de les ONG, i assenyalen que València és el final d’una terrible odissea per 630 persones i ara “Europa ha de comprometre’s amb serietat a salvar vides i a permetre el desembarcament adequat dels rescatats”. EFE

Publicitat