Una multitudinària Crida dóna pas a les Falles 2019

Una despertà pels carrers de la València, el tret de la primera mascletà en la plaça de l'Ajuntament i la celebració a la vesprada d'una multitudinària i acolorida Crida han marcat aquest diumenge l'inici oficial de les Falles 2019, els actes de les quals es concentraran a partir del divendres, 1 de març. 

Una despertà pels carrers de la València, el tret de la primera mascletà en la plaça de l’Ajuntament i la celebració a la vesprada d’una multitudinària i acolorida Crida han marcat aquest diumenge l’inici oficial de les Falles 2019, els actes de les quals es concentraran a partir del divendres, 1 de març.

Les Torres de Serrans han acollit aquesta vesprada el primer gran acte oficial de les Falles, la Crida, en la qual la fallera major de València, Marina Civera, la fallera major infantil, Sara Larrazábal, i l’alcalde de la ciutat, Joan Ribó, han animat a participar en les festes i dau la benvinguda a la ciutat a valencians i turistes.

En el seu discurs, Joan Ribó, ha recordat que la ciutat de València està “a punt de transformar-se” per a celebrar “la millor festa del món”, i ha convidat “a tothom” a “compartir junts l’alegria dels valencians” i d’aquesta celebració.

La fallera major infantil, Sara Larrazábal, ha reivindicat la importància i el paper dels xiquets en les Falles (“no solament som el futur, sinó el present”), i ha convidat “a tots els xiquets del món” a ser “testimoniatge de la cultura i tradició” fallera.

Per part seua, la fallera major, Marina Civera, després d’anunciar “a tothom” que “ja estemen Falles”, ha celebrat que haja “arribat el moment” de veure als carrers en forma de falles “tot el treball i l’esforç d’un any”.

“Donem pas a la sàtira de la nostra festa i per fi lluïm la nostra ciutat plena de música, llum i color, en una festa plena d’il·lusió. Una festa que no té límits, que és cultura i història viva i que estima les seues arrels i la seua llengua”, ha afegit Civera, qui ha convidat a tots a prendre “el regal” que els dóna València -les Falllas-.

A l’acte ha assistit el president de la Generalitat, Ximo Puig, i el regidor de Cultura Festiva, Pere Fuset, entre altres autoritats de la Comunitat Valenciana i de l’Ajuntament de la ciutat.

Des de primera hora del dia, l’ambient faller ha envaït la ciutat amb la celebració, a les 7.30 hores, d’una macrodespertà, la primera de l’any, pels carrers de la Pau i Sant Vicent fins a arribar a la plaça de l’Ajuntament.

Posteriorment, la Junta Central Fallera ha oferit ací un “desdejuni faller” a tots els participants (enguany la macrodespertà ha comptat amb 3.300 persones acreditades, segons la Junta Central Fallera).

Al migdia ha tingut lloc l’entrada de bandes de música, que, amb quinze bandes participants en aquesta 16 edició, han partit en comparsa de la plaça de la Verge, com és tradició, per a acabar enfront de la façana de l’Ajuntament, on han interpretat el pasdoble “El faller”, considerat l’himne de les Falles. A les 14.00 hores, s’ha disparat en la plaça una mascletà “a l’estil tradicional” i de la mà de la Pirotècnia Valenciana, segons fonts municipals.
L’acte central de

l dia ha arrancat a les 18.30 hores amb un espectacle d’animació de carrer, i hora i mitja després ha començat la Crida a les Torres de Serrans. Després de l’espectacle de llum, so i color a càrrec de FAM Teatre titulat ‘Batecs de falla’ projectat sobre les torres, l’alcalde Joan Ribó ha oferit un discurs, per a després entregar simbòlicament les claus de la ciutat a les falleres majors de València.

Aquestes s’han dirigit llavors als centenars d’espectadors i integrants de comissions falleres que s’han donat cita allí per a convidar-los a participar d’aquestes festes.