Gandia, Vila-real i València, al capdavant dels municipis amb major deute ‘per càpita’ de la Comunitat

El desigual rànquing de municipis valencians majors de 50.000 habitants deixa xifres d'endeutament tan dispars com els 3.471 euros per habitant que li correspondrien a Gandia o els 0 euros d'Elda passant pels 16 de Sant Vicent del Raspeig.

A l’espera de les xifres del tancament de l’any 2020 als municipis de tota la Comunitat, pel que fa a l’endeutament en què una gran majora es troben, Actualitat Valenciana fa un repàs a les dades del passat any, que d’ací a poc temps serviran ja de comparativa per un exercici tristament extraordinari i marcat per les despeses i les caigudes econòmiques que ha suposat la pandèmia de la Covid 19.

En un any on els REC (Reconeixement extraordinari de crèdit) han estat un dels punts que més Plenaris extraordinaris han generat en tots els ajuntaments, per poder fer front a partides no previstes a causa de la crisi econòmica derivada del coronavirus, les xifres que s’esperen a la finalització del 2020, són encara pitjors.

Així, d’acord amb les dades de l’anomenat “deute viu” de les entitats locals, el rànquing de l’últim exercici tancat oficialment, situava Gandia com el municipi amb el deute més gran per càpita de la Comunitat. És a dir, en el que li correspondria abonar a cada habitant d’un municipi si es repartira l’endeutament que té el seu ajuntament, els habitants de Gandia “deurien” 3.471 euros per persona.

Però al marge d’esta xifra que trenca totes les estadístiques per la dramàtica situació financera en què es troba este ajuntament, el segon lloc l’ocupa la localitat castellonenca de Vila-real, amb 509 euros d’endeutament per habitant que supera inclús els 463 de València. A la capital del Túria le segueix de prop, Sagunt, amb 435 euros i hem d’arribar al cinqué lloc de la gràfica per a trobar-nos amb el primer municipi alacantí, Alcoi, amb 393 euros de deute per càpita.

A l’altre extrem de la taula, on s’hi comptabilitzen únicament municipis de més de 50.000 habitants, es troben per exemple, Elda, amb 0 euros d’endeutament, o Sant Vicent de Raspeig amb 16. Inclús Alacant amb 74 i Elx amb 95, estarien per davall dels cent euros que ja supera, per exemple, la capital de la Plana, Castelló, amb 135.

CatalanSpanish