```
martes, 23 abril 2024

Información y noticias de la provincia de Valencia

El Museu de Belles Arts de València reprén l’elaboració de publicacions i catàlegs d’obres d’art en valencià

El Museu de Belles Arts de València reiniciarà l’elaboració de publicacions relacionades amb les obres exposades al centre d’art valencià. Després d’uns anys en què fins que es va eliminar l’edició de catàlegs sobre les exposicions temporals, s’han dissenyat unes pautes en matèria de publicacions que s’ha posat en marxa amb l’inici de l’any perquè, segons el director del Museu, José Ignacio Casar, “són recursos d’investigació i coneixement de la col·lecció i també compleixen un paper fonamental per a la formació i educació del públic, i un complement perquè la visita compte amb la informació necessària sobre els aspectes artístics de l’obra d’art i de l’autor”.

L’objectiu d’aquest projecte editorial del museu és donar a conéixer els seus fons i investigar sobre aquests, objectiu plenament compatible i complementari amb el de realitzar exposicions temporals que servisquen per a proporcionar noves lectures sobre els artistes i les seues creacions, així com sobre els distints moments històrics que les contextualitzen.

La nova política de publicacions del Museu de Belles Arts comprén tres línies d’actuació: col·lecció artista al Museu de Belles Arts, col·lecció sobre la història del Museu i de les seues col·leccions i catàlegs d’exposicions temporals.

Les monografies sobre els artistes tracten d’explicar el paper referencial que la Col·lecció del Museu té per a l’estudi i coneixement d’una sèrie d’artistes. Està col·lecció compta ja amb títols dedicats a M. Benlliure, V. Beltrán Grimal, V. López i J. Sorolla; en aquesta s’ha començat l’elaboració dels volums dedicats als pintors Joan de Joanes i Antonio Muñoz Degrain, i als escultors Francisco Marco Díaz-Pintado i Ignasi Pinazo Martínez. Són materials que superen els continguts estrictament divulgatius i que es consideren de gran utilitat per a donar a conéixer la col·lecció.

La col·lecció sobre la història del Museu i de les seues col·leccions compta amb un caràcter transversal, que tracta de posar de manifest la importància de la institució i dels seus fons. Es treballa actualment en una publicació sobre la fortuna arquitectònica del col·legi de Sant Pius V, a partir d’una investigació duta a terme per la doctora Mercedes Gómez-Ferrer, que analitza els aspectes arquitectònics de la fundació del segle díhuit i la seua evolució.

Una altra de les publicacions és la sèrie de relleus acadèmics elaborats en el XVIII, sobre les col·leccions de medalles del museu, sobre l’origen i significació de les col·leccions que s’han incorporat a la institució. I, finalment, s’està elaborant una publicació sobre el quadre “El tríptic dels Improperis”, d’El Bosco, conjunt excepcional que mostra la coronació d’espines, la captura i la flagel·lació de Crist, a partir d’una investigació realitzada per Marc Borrás.

El director del Museu de Belles Arts de València, José Ignacio Casar, ha explicat que el Pla Museològic “estableix unes línies d’actuació en la política editorial del museu que marquen els objectius de difusió i investigació que s’han de desenvolupar; a aquestos objectius atén la política editorial plantejada”. Casar ha afegit que “les col·leccions del Museu són referencials per a l’estudi i coneixement de determinats artistes, als quals es vol tractar amb cura”.

Últimas noticias

Contenido relacionado