La música alternativa arriba als espais culturals de Castelló de la mà de l’IVC

L'Auditori i el Museu de Belles Arts de Castelló acullen les actuacions de Joan Miquel Oliver i Ensemble Alfonsí divendres 11 i dissabte 12 de desembre.

L’Institut Valencià de Cultura a Castelló ha programat actuacions musicals no convencionals en dos dels seus espais a la ciutat de la Plana durant este cap de setmana.

Es tracta de les actuacions de Joan Miquel Oliver a l’Auditori, i d’un concert amb instruments reconstruïts del segle XIII de la mà de Jota Martínez al Museu de Belles Arts. El concert a l’Auditori de Castelló tindrà lloc divendres, 11 de desembre, a les 20.00 hores, mentre que l’actuació al Museu de Belles Arts serà dissabte també a les 20.00 hores.

El coordinador de l’IVC a Castelló, Alfonso Ribes, ha valorat les dos actuacions del cap de setmana. Sobre el concert de Joan Miquel Oliver, Ribes afirma que “pretenem arribar al públic jove i propostes com esta, de l’exguitarrista d’un dels grups musicals punters com Antònia Font, ajuden a situar l’Auditori alhora que ajuden a difondre la resta de programació no clàssica”.

D’altra banda, sobre la programació d’Ensemble Alfonsí al Museu de Belles Arts, Alfonso Ribes ha comentat que “al meu entendre este concert encaixa molt bé al Museu de Belles Arts perquè destaca la instrumentació de tradició medieval i en això, Jota Martínez, ànima del grup, és un gran especialista. Hem de destacar que el programa ens submergeix en la música dels còdexs d’Alfons X el Savi, un programa, sens dubte, molt atractiu.

Joan Miquel Oliver a l’Auditori

El mallorquí Joan Miquel Oliver està d’enhorabona, ja que acaba d’estrenar el seu nou treball, ‘Aventures de la nota La’, un dels experiments més valents en l’àmbit de la música pop que posa de manifest un treball ben acabat que va més enllà del que és purament experimental.

El guitarrista i compositor de la banda ja dissolta, Antònia Font, portarà a l’Auditori el seu nou repertori tres anys després d’arredonir amb ‘Elektra’ (2018) la seua trilogia de discos composta per este disc, per ‘Pegasus’ (2015) i per ‘Atlantis’ (2017), una trilogia que va tindre una gran rebuda per part del públic.

Amb esta trilogia, Oliver ha triomfat també en la seua carrera en solitari, que l’ha consolidat com un dels noms de referència de l’eclosió del pop en català.

L’actuació tindrà lloc a la Sala Manuel Babiloni de l’Auditori de Castelló i les entrades es poden trobar al lloc web de l’Institut Valencià de Cultura consultar ací.

Jota Martínez – Ensemble Alfonsí

Després de 15 anys de treball, Jota Martínez ha aconseguit completar l’única col·lecció íntegra en el món del qual es pot anomenar, ‘Instrumentarium musical alfonsí’, una fidel reconstrucció estètica i pràctica dels diferents instruments musicals trobats en les il·luminacions i miniatures dels manuscrits realitzats en la cort d’Alfons X el Savi.

Un total de 60 instruments musicals reconstruïts a partir de les miniatures dels còdexs alfonsins, manuscrites i il·lustrades pels millors copistes medievals, tornen a sonar després de 800 anys.

La música dels manuscrits alfonsins, amb els instruments que s’hi representen, és una cosa inèdita que podrà veure’s i sentir-se per primera vegada des que, fa més de huit segles, serviren de model per a les il·lustracions que acompanyen l’obra literària i musical del rei castellà.

Estos instruments musicals han dormit entre les pàgines de pergamí dels còdexs medievals, durant centúries, només a l’abast de les mirades d’uns pocs privilegiats que van acostar-se per a fer treball de recerca, estudi o documentació.

CatalanSpanish