Les mutacions del coronavirus poden donar falsos negatius en les proves

L'Agència Americana del Medicament adverteix a laboratoris i sanitaris sobre els nous ceps.

L’Agència Americana del Medicament (FDA, per les seues sigles en anglés) ha avisat als laboratoris i als professionals sanitaris que les mutacions que s’han produït en el coronavirus, com per exemple el cep del Regne Unit, poden donar lloc a falsos negatius en les proves de detecció del virus.

No obstant això, l’organisme ha assegurat que està adoptant noves mesures per a garantir que les proves autoritzades de detecció del coronavirus continuen sent precises i, a més, està treballant amb les companyies que les desenvolupen i avaluant contínuament les dades que proporcionen.

“La FDA continuarà monitorant les variants genètiques del coronavirus per a garantir que les proves autoritzades continuen proporcionant resultats precisos. Mentrestant, estem treballant per a garantir que els serveis sanitaris i els seus professionals poden diagnosticar de manera ràpida i precisa als pacients infectats pel coronavirus, inclosos aquells infectats per noves mutacions”, ha dit el comissionat de la FDA, Stephen M. Hahn.

I és que, la presència de variants genètiques del SARS-CoV-2 en una mostra d’un pacient pot canviar potencialment el rendiment d’una prova del coronavirus. No obstant això, aquelles que detecten múltiples regions del genoma poden veure’s menys afectades per la variació genètica en el genoma del virus respecte a aquelles que només es basen la detecció d’una sola regió.

“Tres proves moleculars autoritzades actualment, ‘MesaBiotech Accula’, ‘TaqPath COVID-19 Blegue Kit’ i ‘Línia COVID-19 Assay Kit’, poden veure’s afectades per variants genètiques de SARS-CoV-2, però l’impacte no sembla ser significatiu. El patró de detecció que apareix amb les proves de diagnòstic ‘TaqPath’ i ‘Línia’ quan estan presents certes variants genètiques pot ajudar a la identificació primerenca de noves variants en els pacients per a reduir la propagació de la infecció”, han detallat des de la FDA.

Finalment, les dades obtingudes fins al moment, segons ha informat l’agència estatunidenca, suggereixen que les vacunes contra el Covid-19 actualment autoritzades poden ser efectives per al cep del Regne Unit.

CatalanSpanish